Medalje na OI za moške

Vaterpolo se je prvič pojavil leta 1900 na olimpijskih igrah v Parizu in od takrat je del programa olimpijskih iger.  Vaterpolo se je pojavil na 27 različnih turnirjih olimpijskih iger, razen leta 1904 na OI v St. Louisu, kjer je bil vaterpolo demonstracijski šport, v katerem so sodelovali samo ameriški tekmovalci. Zato se uradno šteje 26 olimpijskih turnirjev.

Od leta 1900 v Parizu do danes je 19 različnih držav v moškem vaterpolu skupno osvojilo 79 olimpijskih medalj. Deset različnih držav se je v zgodovino zapisalo z osvojeno zlato olimpijsko medaljo, 12 držav je osvojilo srebro, 13 različnih držav pa bronasto olimpijsko medaljo. Madžarska ima največ zlatih medalj, Belgija in Jugoslavija imata največ srebrnih medalj, pet različnih držav (Madžarska, Italija, Sovjetska zveza, Francija, ZDA) si delijo mesto z največ bronastimi  medaljami.

Deset držav do medalje

Deset različnih držav je v moškem vaterpolu osvojilo zlato olimpijsko medaljo. Neevropske države zlata niso nikoli osvojile, čeprav so bile ZDA trikrat blizu, ko so domov odnesle srebrno olimpijsko medalo.
Madžarska je absolutni zmagovalec moškega vaterpola na olimpijskih igrah. Petnajst neverjetnih medalj, od tega 9 zgodovinskih zlatov. Dominacija Madžarske je še večja, če jih primerjamo s konkurenco. Velika Britanija in Jugoslavija, ki sta na tem seznamu druga in tretja, se ne moreta primerjati z Madžarsko, tudi če združita medalje. Veliki Britaniji in Jugoslaviji s sedmimi zlatimi medaljami skupaj še vedno primanjkujeta dve zlati medalji do Madžarske.

Na 26 različnih olimpijskih igrah je bilo 26 različnih turnirjev v vaterpolu, obstaja pa 27 različnih bronastih olimpijskih medalj. To je zato, ker je Francija leta 1900 na olimpijskih igrah v Parizu osvojila dve bronasti olimpijski medalji.

Največ zaporednih zlatih medalj

V moškem vaterpolu sta največ zlatih medalj zapored osvojili Velika Britanija in Madžarska. Velika Britanija je v letih 1908, 1912 in 1920 osvojila tri zapored. Madžarska je v letih 2000, 2004 in 2012 zapored osvojila tudi tri zlate medalje.

Največ srebrnih medalj zapored

Nikoli ni še nihče zapored ni osvojil treh srebrnih medalj. Vendar so Belgija (1920, 1924), Nemčija (1932, 1936), Jugoslavija (1952, 1956) in ZDA (1984, 1988) zapored osvojile dve srebrni medalji.

Največ bronastih medalj zapored

Le Srbija je zapored osvojila 2 bronasti medalji. Srbija je na olimpijskih igrah leta 2008 in leta 2012 osvojila bron. Zanimivo je, da nikomur že več kot 100 let ni uspelo osvojiti dveh zaporednih bronastih olimpijskih medalj.

Največ zaporednih četrtih mest zapored

Črna gora je trikrat zapored končala na četrtem mestu in ima priložnost nadaljevati zaporedje na olimpijskih igrah tudi letos, ker so na olimpijskih igrah v letih 2008, 2012 in 2016 zasedle četrto mesto. Seveda si pa želijo tudi medaljo.

Največ medalj zapored

Madžarska je neverjetno v tej statistiki. Med letoma 1928 in 1980 je Madžarska na vseh olimpijskih igrah osvojila olimpijsko medaljo v moškem vaterpolu. To je 12 zaporednih olimpijskih medalj v moškem vaterpolu za Madžarsko.

Najdaljša vrzel med zaporednimi naslovi

Madžarska je zlato olimpijsko medaljo osvojila leta 1976, naslednja zlata medalja v moškem vaterpolu na olimpijskih igrah pa je bila leta 2000 na olimpijskih igrah v Sydneyju. To je 24-letna razlika med dvema zlatima medaljama.

Najdaljši razkorak med zaporednimi medaljami

ZDA so leta 1932 osvojile bronasto olimpijsko medaljo, nato pa 40 let čakale na novo. Leta 1972 so ZDA osvojile bronasto olimpijsko medaljo in s tem končale 40-letno sušo.

Najboljši debitanti

Perva ekipa z zlatom je bila Velika Britanija. A če ne štejemo leta 1900, ko se je vaterpolo prvič pojavil na olimpijskih igrah, potem imajo Hrvaška ter Srbija in Črna gora najboljši zaključek debitantske ekipe. Hrvaška je prvič nastopila leta 1996 in zasedla drugo mesto, medtem ko sta Srbija in Črna gora na prvenstvu leta 2004 na olimpijskih igrah v Atenah osvojili srebro.

Najslabša debitantska ekipa

Najslabše jo je odnesla Portugalska, ko je leta 1952 na olimpijskih igrah v Helsinkih končala kot dvajseta. Portugalska po tem na olimpijskih igrah nikoli več ni igrala na OI.

Najbolj in najmanj poseljena država, ki je zmagala na olimpijskih igrah v moškem vaterpolu

Najbolj poseljena država, ki je zmagala na olimpijskih igrah v moškem vaterpolu, je leta 1980 Sovjetska zveza z več kot 260 milijoni prebivalcev. Najmanj poseljena država, ki je zmagala na olimpijskih igrah v moškem vaterpolu, je Hrvaška leta 2012 s približno 4 milijoni prebivalcev.

Igralec z največ olimpijskimi medaljami

Ker Madžarska prevladuje nad statistiko osvojenih medalj v moškem vaterpolu, ni presenetljivo, da njihovi igralci prevladujejo tudi po osvojenih medaljah.

Dezso Gyarmati je prvi in ​​edini vaterpolist, tako med moškimi kot med ženskami, ki je v vaterpolu osvojil pet olimpijskih medalj. Njegova prva medalja je bila srebrna na olimpijskih igrah leta 1948. Nato je osvojil dve zlati olimpijski medalji zapored. Leta 1960 je osvojil bronasto olimpijsko medaljo. Na olimpijskih igrah v Tokiu je Gyarmati osvojil peto olimpijsko medaljo in tretje zlato, s katerim je postavil ta neverjeten rekord.

Še sedem športnikov je v vaterpolu osvojilo štiri olimpijske medalje. Vsi so Madžari, poleg Josepha Pletincxa, ki prihaja iz Belgije. Vendar Pletincx nikoli ni osvojil zlate olimpijske medalje. Gyorgy Karpati, Laszlo Jeney, Mihaly Mayer, Andras Bodnar, Endre Molnar in Istvan Szivos Jr. imajo med svojimi štirimi olimpijskimi medaljami vsaj eno zlato.

Poleg tega je deset vaterpolistov v vaterpolu osvojilo tri zlate olimpijske medalje. Dezso Gyarmati, Gyorgy Karpati, Paul Radmilovic in Charles Smith. Preostalih šest igralcev, ki so v vaterpolu osvojili tri zlate olimpijske medalje, so bili vsi člani madžarske moške reprezentance v vaterpolu, ki so v letih 2000, 2004 in 2008 zapored osvojili tri zlate olimpijske medalje. Ti igralci so Tibor Benedek, Peter Biros, Tamas Kasas, Gergely Kiss, Tamas Molnar in Zoltan Szecsi.

Vir in foto: Total-waterpolo

Aleksander Sokler

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.