II. liga na odprti sceni

Med tem, ko so se ostala tekmovanja v tej sezoni na slovenskem prvenstvu zaključila, pa ekipe v II. ligi še kako pridno igrajo. Nekaj časa si je za naš portal po turnirju V Žusterni vzel Črt Pečar, ki je že dolgo vpet v vaterpolo, v zadnjih letih pa je aktivno igra tudi v II. ligi.

Če smo prejšnja leta govorili o veteranski ligi, se je v letošnji sezoni ta preimenovala v II. člansko ligo. Se je spremenil tudi pristop do samih treningov?
Osebno menim, da se je v zadnji letih zelo spremenil pristop in da vse ekipe več trenirajo, kar se tudi pozna na sami kvaliteti igre v ligi. Tudi vse ekipe v drugi ligi so zelo enakovredne in je težko napovedati vsako leto kdo bo na koncu prvak.

Lep primer je celjski Posejdon, ki se je v članskem pokalu uvrstil celo v polfinale?
Vsekakor se strinjam in lahko samo čestitamo fantom celjskega Posejdona, da so se odločili igrati v pokalu ter se uvrstiti v članski polfinale pokala. Celjski fantje so dokazali, da imajo voljo in da se lahko zoperstavijo tudi ekipam iz prve lige. Ekipe iz druge članske lige opravijo eden do dva treninga tedensko, s še več treningi pa bi bile vsekakor konkurenčnejše. Upam in verjamem, da se bo v prihodnosti še več ekip iz druge lige odločilo igrati članski pokal ali pa celo igrati v prvi članski ligi.

V soboto se je odigral tretji turnir. Prejšnja dva sta bila v Novi Gorici, zadnji je bil odigran v Žusterni. Odigrali ste ga v morju. Kakšni so občutki v primerjavi z bazenom?
Igranje v morju ima svoj čar in samo koprski klub lahko to omogoči, saj imamo edini morje. Zato se vsako leto odločimo narediti v začetku poletja tretji turnir druge lige pri nas v Kopru (v Žusterni), saj nam infrastruktura to omogoča, svoj čar pa ima tudi sam “poletni vajb”. Marsikdo nima ali ni imel nikoli priložnosti igrati v morju. Seveda pa ima morje tudi svoje posebnosti. Zaradi slanosti je vzgon in tudi plavanje nekoliko lažje, igra pa je otežena zaradi valovanja morja in vetra. Letos smo se tudi srečevali z redkim pojavom sluzenja morja, ki je še dodatno otežil igro, saj je bil žoga zelo spolzka. Smo pa se zato vrnili v otroška leta, ko smo vadili “šolsko” rokovanje z žogo🤣.

Je dovoljeno nositi očala, saj zna slana voda kar peči?
Kar so meni znana pravila, ni dovoljeno nositi plavalnih očal. Se pa osebno spomnim iz kadetskih let, da so nekateri posamezniki nosili očala za vid, vendar so le ta bila prepustna za vodo. Na ta način slednji niso imeli nikakršne prednosti, očala so jim le omogočala, da so bili oni enakovredni vsem ostalim igralcem v vodi.

Kako na igro vpliva veter?
Vsekakor veter tudi vpliva na igro, saj žogo na gladini (če je igralec ne drži) rahlo odnaša. Ima pa težo posredni vpliv vetra na samo valovanje morja. Rahli valovi lahko povzročajo nevsakdanje in nepričakovane odboje žoge pri strelih na gol z odbojem od vode. Menim pa, da je igranje vaterpola v morju “obvezna” veščina vsakega igralca vaterpola, ki jo mora vsaj enkrat v življenju izkusiti.

Je že koga kdaj med igro obiskala meduza in je bil nato zaradi tega tudi kaj hitrejši v igri?
V našem morju imamo srečo, da ni veliko meduz, če pa že so, le te ne ožgejo. Če pa se po naklučju zgodi, da se je igralec bližnje srečal z meduzo, ki opeče, le tega ne bo občutil v morju med samo igro. Koža začne peči šele, ko prideš iz morja, vendar se leto da rešiti s farmacevtskimi mazili in je to le majhna nevšečnost, nič usodnega.

Koliko šteje najstarejši igralec v II. ligi, po mojih podatkih jih naj bi jih že 61 let?
Mislim, da se lahko koprska ekipa pohvali z najstarejšim igralcem in to je že naš dolgoletni član iz Trsta, Maurizio Marini, ki šteje 61 let. Zasluži si vse pohvale in se nadejam, da nas bo večina zmogla do te starosti igrati vaterpolo. In še več, zakaj pa ne.

V mlajših selekcijah dekleta igrajo do članskih kategorij. Se kdaj med starejšimi člani pojavi še kakšna ženska, kot je bil to primer pri Celju?
Tudi ekipa iz Trsta ima vaterpolistko in je odlična vratarka. Vsako sredo igramo trening tekmo med koprski veterani (“Žusterna”) in tržaškimi veterani (“Waterpolo project”) in Tržačanka vedno brani svoja vrata odlično. Vsi si želimo, da bi bilo še več pogumnejših predstavnic v vaterpolu. Apeliram tudi na nekdanje igralke vaterpola, ki so nekdaj aktivno igrale, da se spet vrnejo v vaterpolo.

Pred časom je nova ekipa Dragonsov odpotovala na Malto. Mednarodnih turnirjev se udeležuje tudi Kranj 75. Koliko ekipe potujejo na te turnirje?
Ekipe druge lige se v lastni režiji prijavljajo na mednarodne turnirje, večinoma v poletnih mesecih, ko je premor v drugi ligi. Kar mi je znano je, da se Kranj 75 udeležuje turnirjev na Hrvaškem (Rovinj, Vrsar), prav tako celjska ekipa Posejdon se udeležuje turnirjev v Bosni in Hercegovini (Banjaluka) in drugod po Evropi, ljubljanska ekipa Mroži pa je bila pred kratkim na turnirju v Črni gori (Herceg Novi). Za koprsko ekipo Žusterne pa si v poletnih mesecih vzamemo nekoliko premora in se le udeležimo dveh turnirjev (v Vrsarju in Trstu).

Bi za konec še kaj dodali?
Za konec bi se iskreno zahvalil idejnemu vodji druge članske lige Mateju Kodru in ZVDS, da druga članska liga živi in da lahko tudi nekdanji igralci ohranjamo ljubezen do vaterpola. Vsekakor pa brez prostovoljnega in brezplačnega angažiranja posameznikov pri vsaki izmed ekip ne bi obstajale ekipe in druga liga. Moremo razumeti, da so ekipe v drugi ligi sestavljene iz nekdanjih igralcev, ki imajo v privatnem življenju obilo službenih in družinskih obveznosti in radosti. Vsak, ki pa mu je mar za vaterpolo, si vzame kanček prostega časa, da ohranja svojo mladostniško ljubezen do tega športa. Četudi samo, da si ogleda tekmo in spije pijačo ob bazenu ali morju, v dobri družbi somišljenikov. So pa pri vsaki ekipi iz druge lige posamezniki, ki porabijo še nekoliko več svoje prostega časa za vodenje ekip in organiziranje turnirjev. Njim pa gre posebna zahvala. Za zaključek lahko dodam še, da sem izredno vesel, da je v Sloveniji omogočeno igranje vaterpola tudi nekdanjim igralcem in da vse ekipe delujemo na prijateljskem odnosu. Znamo igrati “fair play” v vodi in znamo tudi se podružiti izven vode. Vaterpolo je šport, ki ti lahko ogromno pozitivnega prinese in v katerem spoznaš ogromno prijetnih prijateljev. Vaterpolo je zakon in veterani smo zakon💪😎.

Aleksander Sokler
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.