Jure Škof: V klubih bomo morali več trenirati z najmlajšimi

V začetku tedna so slovenski vaterpolisti na Malti igrali svojo zadnjo tekmo na svetovnem prvenstvu do 16 let. Z zmago proti Češki so ga končali na 29. mestu, kar je manj od pričakovanj, usodni pa sta bili uvodni tekmi v skupinskem delu, ko so proti Egiptu in Južni Afriki izgubili po kazenskih strelih. Naslov svetovnih prvakov so osvojili Španci, druga je bila Italija in tretja Madžarska. O nastopih slovenskih vaterpolistov na Malti smo se pogovarjali z njihovim selektorjem Juretom Škofom.

Na Malti ste bili zelo blizu tega, da se uvrstiti v osmino finala, na koncu pa vas je praktično gol oddaljil od želenega cilja. Dejstvo je, da je 29. mesto manj, kot ste pričakovali?

»Na nobeni tekmi v skupinskem delu tekmovanja nismo bili v vlogi favoritov. Črna gora je bila tako ali tako razred zase, kar je potrdila s četrtim mestom, Egipt je bil na koncu enajsti in Južna Afrika 24. Z obema reprezentancama smo bili enakovredni, vendar smo izgubili veliko moči, kar se je potem poznalo že proti Črni gori in potem na tekmah od 17. do 32. mesta. Od tu tudi poraza proti Turčiji in Kazahstanu, medtem ko smo zadnji tekmi proti Mehiki in Češki odigrali korektno in s tem strani fantom nimam česa zameriti.«

Ali je 29. mesto realni odraz te generacije?

»Je in ni. S fanti smo si na Malti ogledali veliko tekem in iskreno povedano, z malo sreče bi bili lahko resda v osmini finala, realno pa smo, kjer smo. Po drugi strani je tudi res, da na Malti niso bili nekateri igralci, ki iz takšnih in drugačnih razlogov niso bili z nami.«

V čem ste zaostajali za nasprotniki, pomanjkanje treninga je zagotovo ena od teh zadev?

»Absolutno. Pa tu ne mislim samo na pripravljalno obdobje, kjer smo imeli treningov pač toliko, kot smo jih lahko imeli. Večja težava je pomanjkanje treninga v klubih. Od tu tudi pomanjkanje moči. Dejstvo je, da bi lahko bolje igrali tudi v obrambi, več časa pa bomo morali nameniti tudi treningom vratarjev.«

Se pravi, da bodo morali klubi mlajšim selekcijam nameniti več pozornosti?

»Natanko tako. Želim si in to bom tudi napisal v poročilu, da bi v klubih več delali z mlajšimi kategorijami. Trenutno jim največ pozornosti namenjajo v Triglavu in Ljubljani Slovanu, delno tudi v Braniku, želim pa si, da bi z mlajšimi kategorijami več delali tudi v Celju, Novi Gorici, Kamniku, Kopru. Če bi iz vsakega kluba lahko dobili po tri najboljše igralce, bi s tem imeli širšo bazo igralcev in šele takrat bi lahko naredili selekcijo, ki bi bila konkurenčna za osmino finala. Zdaj je to težko. O tem sem se s trenerji že pogovarjal.«

Očitno je tudi, da tem fantom med sezono manjka večje število tekem?

»Tudi to. Če se malce pošalim, smo na Malti odigrali več tekem kot med sezono. Vse to se potem pozna v igri in na moči. Čeprav smo bili na koncu 29., moramo fantom še enkrat čestitati za njihovo prizadevnost, trud, toda ko jim je zmanjkalo moči, so bili težko konkurenčni nasprotnim ekipam.«

V oči je bodlo še nekaj, namreč praktično večino tekem ste slabo začeli, z izjemo Črne gore ste nasprotnike v drugi ali tretji četrtini ulovili, v zadnji pa je spet prišlo do padca v igri. Zakaj?

»S fanti smo se o tem veliko pogovarjali. Tako smo proti Egiptu proti Egiptu prvo četrtino izgubili s 3:6, Južni Afriki z 1:3, Črni gori z 2:5, Turčiji z 2:6 in Kazahstanu 1:4 … Vprašal sem jih, kje so oni videli razloge za slabe začetke in večinoma so dejali, da jih je bilo strah, ker niso navajeni igrati. In to je tisto, čemur bo tudi treba posvečati več pozornosti. Večino drugih četrtin ali tretjih smo bili boljši, v zadnji pa smo spet kot po pravilu bili slabši. To pa zato, ker jim je zmanjkalo moči. Bi se pa rad zahvalili vodstvu ZVDS, ki nam je omogočilo nastop na SP na Malti.«

fotografija: trening v Kamniku, foto Vesna Marinič

Miha Štamcar
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.