Samo Koder: Vse je podrejeno mladinskim kvalifikacijam

Novogoriški bazen bo v sredo, ob 20.45, prizorišče še druge domače tekme vaterpolistov Gorice, za katero igra slovenska mladinska reprezentanca, ki se bo pomerila z mariborskim Branikom. Med trinajsterico izbrancev selektorja Jureta Škofa je tudi Novogoričan Samo Koder, ki je tudi najbolj vesel pokritega bazena v Novi Gorici.

Samo, v Novi Gorici vaterpolo nima ravno velike tradicije. Kako to, da ste se vi podali v
vodo?

»Veselje do vaterpola sem prevzel po očetu Mateju, ki je bil tudi sam vaterpolist. Tako sem z njim že od malih nog hodil z njim na bazen, da sem plaval in se igral z žogo. Potem mi je to nekako priraslo k srcu in sem se tudi sam začel resno ukvarjati z njim.«

Kako pa je bilo s treningi?

»Vse do odprtja zimskega bazena nismo imeli prav veliko možnosti za trening, zato smo se morali vedno prilagajati. Ko sem se odločil, da bom vaterpolo igra bolj resno, sem hodil na treninge tudi v Trst in v Koper. Tako v zadnjih dveh sezonah igram tudi za Grafist Koper.

Se pravi, da ste veliko v vodi, še več pa v avtu?

»Da, lahko bi rekel, da več časa preživim v avtu kot v vodi. Upam, da bom zdaj, ko smo končno prišli do bazena, več v vodi. Na ta način bomo lahko več trenirali, tudi bolj kakovostno in končno smo prejšnji teden tudi v Novi Gorici igrali prvenstveno tekmo.«

Ali bo z novim bazen zanimanje otrok za vaterpolo v Novi Gorici, kaj večje?

»Mislim, da bomo z njim lahko dvignili raven vaterpola v Novi Gorici. Verjamem, da bo med mlajšimi več zanimanja za ta šport. Mislim, da bomo morali v klubu še več delati na mlajših
generacijah, se bodo pa šele čez nekaj let pokazali rezultati.«

Ali to, da ste hodili na treninge v Trst, zdaj tudi v Koper, pomeni, da želite narediti preboj tudi
v članski konkurenci?

»Vsekakor so cilji visoko postavljeni. Vaterpolo želim igrati na visoki ravni in upam, da mi bo to tudi uspelo. Veseli me, da v slovenski ligi letos igramo tudi z mladinsko reprezentanco. Za vse nas je to samo dodatna izkušnja in to, da igramo skupaj, je samo velik plus. Z večino smo skupaj že od reprezentance do 15 let, tako da se med sabo zelo dobro poznamo. Največji uspeh smo do zdaj imeli v konkurenci do 15 let, kjer smo se uvrstili na evropsko prvenstvo v Burgosu, kjer smo bili enajsti.«

Prvi vrhunec sezone za mladinsko reprezentanco bodo aprilske kvalifikacije na Slovaškem.
Nobena skrivnost ni, da je vaša želja uvrstitev na evropsko prvenstvo?

»V skupini imamo dva nekoliko lažja nasprotnika in dva težja, Francijo in domačine, Slovake. Z njimi smo sicer že igrali, vendar v kategoriji do 17 let, ne poznamo pa njihovih igralcev letnik 2003, tako da smo nekoliko v negotovosti. Dobro pa je, da se že zdaj resno pripravljamo na ta turnir, saj si resnično želimo uvrstitve na evropsko prvenstvo. Vložili smo veliko truda, zdaj pa moramo to potrditi še v kvalifikacijah.«

Pred odhodom v Košice vas čakajo še priprave v Črni gori. Ali se jih že veselite?

»Na žalost se jih ne bom mogel udeležiti, ker imam šolske obveznosti. Verjamem pa, da jih bodo soigralci dobro izkoristili in prepričan sem, da se bodo naučili česa novega.« V sredo vas čaka tekma z Branikom.

Prejšnji teden ste ob krstni tekmi v novem bazenu premagali Ljubljano Slovan, Mariborčane pa ste premagali tudi v začetku sezone v gosteh?

»Res je, da smo Mariborčane v prvi tekmi premagali, vendar jih ne smemo podcenjevati. Mislim pa, da bi to tekmo morali dobiti. Tokrat bomo nastopili v polni zasedbi, tako da se obeta zanimiva tekma.«

Kaj pa Grafist Koper? V soboto je prišel do pomembne zmage proti Ljubljani Slovanu.

»V soboto sicer nisem igral, vseeno pa sem bil zmage zelo vesel. S tem smo naredili še korak bližje svojemu cilju, se prvi uvrstitvi na najmanj tretje mesto po rednem delu prvenstva, s čimer bi se izognili Triglavu v polfinalu končnice.«

V tekmo proti Branik Mariboru bodo za Gorico ob Samu Kodru igrali še Enej Potočnik, Nejc
Osel, Rok Bečić, Bor Parovel, Aleksander Cerar, Gašper Fičur, Jaša Lah, Bernard Matija
Čanč, Juš Vončina, Aleksander Paunović, Nikola Rajlić in Jošt Čarni.

foto Rok Bezeljak

Miha Štamcar

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.