Žreb za svetovno prvenstvo: Ponovitev finala iz leta 2019 že v skupinskem delu!

Po poročanju portala total-waterpolo je bil včeraj v Budimpešti žreb za 19. svetovno prvenstvo pod okriljem FINA. Turnir za ženske se bo začel 20. junija, finalne in ostale tekme za  končne razvrstitve bodo 2. julija. Moški turnir bo potekal med 21. junijem in 3. julijem.

moški

Skupina A (Budimpešta) : Madžarska, Brazilija, Črna gora, Gruzija.

Skupina B (Debrecen): Japonska, Grčija, Nemčija, Hrvaška.

Skupina C (Sopron): Italija, Kanada, Južna Afrika, Španija.

Skupina D (Szeged): Kazahstan, ZDA, Avstralija, Srbija.

Zmagovalci skupin se bodo neposredno uvrstili v četrtfinale, 2. in 3. uvrščeni ekipi pa bosta igrali v osmini finala.

Osmina finala (27. junij) – 1. tekma: 2A – 3B, 2. tekma: 3A – 2B, 3. tekma: 2C – 3D, 4. tekma: 3C – 2D
Četrtfinale (29. junij) – QF1 : 1A – zmagovalec 3. tekme (osmine finala), 1B – zmagovalec 4. tekme, QF3: 1C – zmagovalec 1. tekme, QF4: 1D – zmagovalec 2. tekme
Polfinale: (1. julij) zmagovalci QF1 – QF2, zmagovalci QF3 – QF4.
Turnir se zaključi 3. julija.

Že v skupinskem delu moškega turnirja nas čaka ponovitev finala iz SP 2019. V skupini C sta izžrebani aktualni prvak Italija in Španija, ki je v Gwangjuju osvojila srebro. Verjetno je to najtežja skupina. Južna Afrika je na papirju najslabša, vendar ne Italija in ne Španija ne moreta podcenjevati Kanade, ekipe, ki bi lahko presenetila favorite.

Absolutni vrhunec skupinskega dela bo srečanje v skupini  A med gostiteljico Madžarsko in Črno goro. Ekipi sta se v zadnjih letih večkrat srečali. Tekma v polfinalu EP 2020 je bila precej razburljiva. Madžarska je v tej tekmi zmagala in kasneje osvojila naslov, Črna gora je bila bronasta. Brazilija in Gruzija verjetno ne bosta mogli ogroziti Madžarske in Črne gore, je pa težko napovedati, katera od teh dveh ekip je bližje tretjemu mestu.

Po zgodovinskem uspehu – srebru na olimpijskih igrah v Tokiu, bo Grčija v skupini B imela nekaj zahtevnih tekem. Seveda bo derbi tekma Hrvaška – Grčija. Ti dve ekipi sta se pred nekaj meseci pomerili v Atenah – kjer je Hrvaška je zabeležila tesno zmago v svetovni ligi. Nemčija, ki je bila na kvalifikacijah tudi v Sloveniji je z novim selektorjem Petrom Porobićem nevaren tekmec favoritom. Hitri Japonci so pa tako ali tako uganka za vsakega nasprotnika.

Olimpijski prvak Srbija je edina moška evropska reprezentanca, ki bo v skupinskem delu igrala proti trem neevropskim ekipam. Vendar to še ne pomeni, da je za Srbe 1. mesto že rezervirano. Reprezentanca ZDA, ki jo vodi nekdanji selektor Srbije Dejan Udovičić, iz leta v leto napreduje. Avstralija je reprezentanca, ki jo morajo spoštovati vsi tekmeci. Kazahstan je najboljša azijska ekipa in ima srbskega glavnega trenerja Nemanjo Kneževića. Težko je pričakovati, da se bo Kazahstan boril za 1. mesto, vendar 3. mesto ni nedosegljivo.

Tekme za uvrstitev v četrfinale, četrtfinala, polfinala, finala ter tekme za 3., 5. in 7. mesto bodo odigrane v Budimpešti v bazenskem kompleksu Alfred Hajos. Tekme za razvrstitev od 9. do 16. mesta na lestvici bodo na sporedu v Szegedu.

ženske

Skupina A (Budimpešta): Italija, Madžarska, Kanada, Kolumbija.

Skupina B (Debrecen): ZDA, Nizozemska, Južna Afrika, Argentina.

Skupina C (Sopron): Brazilija, Kazahstan, Nova Zelandija, Avstralija.

Skupina D (Szeged): Tajska, Francija, Grčija, Španija.

Zmagovalci skupin se bodo uvrstili v četrtfinale, 2. in 3. uvrščeni ekipi pa bosta igrali  osmini finala.

Osmina finala (26. junij) – 1. tekma: 2A – 3B, 2. tekma: 3A – 2B, 3. tekma: 2C – 3D, 4. tekma: 3C – 2D
Četrtfinale (28. junij) – QF1 : 1A – zmagovalke 3. tekme (osmine finala), 1B – zmagovalke 4. tekme, QF3: 1C –zmagovalke 1. tekme, QF4: 1D – zmagovalke 2. tekme
Polfinale: (30. junij): zmagovalke QF1 – QF2, zmagovalke QF3 – QF4.
Turnir se zaključi 2. julija.

V ženskem delu so skupine bolj ali manj uravnotežene.

Gostiteljica Madžarke, dobitnica bronaste medalje na olimpijskih igrah v Tokiu 2020, bodo v boju za 1. mesto imela za največje tekmice Italijanke. Kanadčanke so resene kandidatke za 3. mesto. Kolumbija, ena od debitantk (skupaj s Tajsko in Argentino), upa na presenečenje.

Ameriška reprezentanca, ki že leta obvladuje ženski vaterpolo (branilke s trojno olimpijsko krono in svetovne prvakinje), se bodo pomerile z Argentino, Nizozemsko in Južno Afriko. Tu so favoritinje Američanke in Nizozemke. Južna Afrika in debitantka Argentina sta še daleč od najboljših ženskih vaterpolskih reprezentanc.

Avstralke, ki so leta 2019 osvojile bron, so velike favoritinje v skupini z Brazilijo, Kazahstanom in sosedi Novo Zelandijo.

Dve resni kandidatki za kolajne – Grčija in Španija sta bili izžrebani v skupino D. Francija in ena od debitantk Tajska, nista ekipi, ki bi se lahko potegovali 1. mesto v skupini.

Tekme za uvrstitev v četrfinale, četrtfinala, polfinala, finala ter tekme za 3., 5. in 7. mesto bodo odigrane v Budimpešti v bazenskem kompleksu Alfred Hajos. Tekme za razvrstitev od 9. do 16. mesta na lestvici bodo na sporedu v Szegedu.

vir: total-waterolo.com

Aleksander Sokler
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.