Kranjčani po dvojno krono, Kamničani naslova še ne bi predali

V finalu končnice slovenske vaterpolske lige se bosta pomerili ekipi AVK Triglav in Calcit Waterpolo, ki brani lanskoletni naslov. Prva tekma bo na sporedu v soboto, ob 18. uri, v Pokritem olimpijskem bazenu v Kranju. Igra se na tri zmage. V soboto, ob 19. uri, bo v Kopru na sporedu tudi prva tekma za tretje mesto med koprskim Grafistom in Ljubljano Slovan.

Prva finalna tekma končnice

AVK Triglav – Calcit Waterpolo

POB Kranj, 18. uri, sodnika: Margeta, Carič, delegat: Stariha.

Tudi v lanski sezoni so prednost domačega bazena imeli kranjski vaterpolisti, ki so letošnji redni del državnega prvenstva končali brez poraza. Na koncu so se prvega mesta veselili Kamničani, ki so v četrti finalni tekmi doma zmagali z 12:11 in se veselili svojega prvega naslova državnih prvakov. Kamničani so pred tem osvojili tudi pokalno lovoriko, ki je v letošnji sezoni že v lasti Kranjčanov, ki so v pokalnem tekmovanju dobili obe medsebojni tekmi, prav tako v rednem delu prvenstva.

Sodeč po letošnjih rezultatih, pa tudi po igri, ki sta jo ekipi prikazali v dozdajšnjem delu prvenstva, so pred finalnimi obračuni v prednosti kranjski vaterpolisti, ki so v polfinalu končnice brez poraza premagali Ljubljano Slovan.

»Kamničani bodo zagotovo skušali v finalnih tekmah dokazati, zakaj so bili lani državni prvaki, naša naloga pa bo, da jim pokvarimo to veselje. Skušamo izključiti vse zunanje dejavnike in se osredotočiti samo na svojo igro, ki smo jo igrali čez vso sezono. Če bo v tem uspešni, bomo bližje uspehu. Tudi na finalne obračune se pripravljamo na podoben način kot v celotni sezoni. Zavedamo se, da je to vrhunec sezone, pokal smo že osvojili, zdaj je naš cilj še državni naslov,« je pred finalno serijo dejal Krištof Štromajer, trener Triglava, ki na svoj osemnajsti naslov čaka vse od leta 2018.

»Finalne tekme so specifične, zato se na vse dozdajšnje v letošnji sezoni nima smisla ozirati. Kamničani so večji del sezone igrali v okrnjeni zasedbi, tudi z manj treninga, zdaj je drugače. Lani so bili boljši od nas tako v prvenstvu kot v pokalu in na nas je, da letos to spremenimo. Pomembno bo, kako bomo igrali v obrambi, seveda ob tem ne smemo pozabiti na napad. Videli bomo, kako se bo tekma odvijala. Fantje so na finalne obračune telesno dobro pripravljeni, verjamem, da tudi psihično in gremo tekmo za tekmo, na koncu pa bomo videli, kam nas bo to pripeljalo,« je dodal Štromajer.

Težjo pot do finala končnice so imeli varovanci Aleša Komelja, ki so resda Koprčane premagali v dveh tekmah, toda na obeh le z golom razlike. Obakrat je odločilna gola dosegel Martin Stele, v Kopru sedem sekund pred koncem tekme, v Kamniku pa že na začetku zadnje četrtine.

»Zavedati se moramo, da je v začetku letošnje sezone tako ali drugače Calcit Waterpolo zapustilo devet igralcev. Vrzel smo zapolnili z dvema igralcema iz Hrvaške, Goranom Blaževićem in Ivanom Gledcem, v zadnjem delu prvenstva sta se vrnila tudi Tilen Leskovec in Sebastijan Novak. Veliko nam je pripomogel tudi vratar povratnik Ģašper Jeran. Igralci so imeli številne poškodbe, ki so močno skrajšale klop. Sledile so številne kazni zaradi grobe igre, ampak uspeli smo se sestaviti, in to kljub temu, da z izjemo zaključka tekmovalne sezone svojega bazena nimamo, smo prišli do finala končnice. Že s tem smo presegli vse zastavljene cilje,« se je dozdajšnjega poteka sezone dotaknil Aleš Komelj. Izkušeni trener kamniške ekipe, ki, čeprav prednost daje kranjski ekipi, poudarja, da njegova ekipa v finale ne gre z belo zastavo.

»Igralci obljubljajo, da bodo dali v danem trenutku svoj maksimum. O njih kot trener ne dvomim, saj sem jih v teh lepih treh športnih letih dodobra spoznal. Gledalci bodo na finalnih tekmah zagotovo prišli na svoj račun. V duhu ‘fair playa’ naj zmaga boljši.«

Druga finalna tekma bo na sporedu v sredo, 15. junija, v kamniškem bazenu Pod Skalo, ob 19. uri, tretja prihodnjo soboto, ob 18. uri, spet v Kranju, morebitna četrta v sredo, 22. junija, ob 19. uri v Kamniku, datum morebitne pete pa še ni določen.

Največ naslovov državnih prvakov je do zdaj osvojil AVK Triglav, 17, Grafist Koper je pri sedmih, Ljubljana Slovan treh, po enkrat pa so bili najboljši Olimpija, Branik Maribor in Calcit Waterpolo.

Prva tekma za tretje mesto

Grafist Koper – Ljubljana Slovan

Olimpijski bazen Koper, ob 19. uri, sodnika: Vehovec, Radonjič, delegat: Stanišić.

V popoldanskem času se bodo Alan Lončarević, Gašper Fičur, Samo Koder, Jošt Čarni in Matija Bernard Čanč skupaj z Jurijem Seljakom, Lukasom Zdravkovićem Gligorovskim in Timom Kačičem v Portorožu udeležili predstavitve športnic in športnikov, ki bodo branili slovenske barve na sredozemskih igrah v alžirskem Oranu, zvečer pa bodo v koprskem olimpijskem bazenu na nasprotnih straneh. Lončarević, Fičur in Koder na strani koprske ekipe, Čarni in Čanč na strani ljubljanske v prvi tekmi za končno tretje mesto. V rednem delu prvenstva so bili obakrat boljši Koprčani, v pokalnem tekmovanju pa Ljubljančani.

»Zagotovo ni vseeno biti na koncu tretji ali četrti, se pravi, prvenstvo končati s kolajno ali brez nje. Na žalost smo v rednem delu prvenstva zaostali za svojimi načrti in bili šele četrti, Kranjčani pa so bili v polfinalu realno močnejši od nas. Tudi po tem porazu smo pridno trenirali, saj želimo prvenstvo končati na tretjem mestu in ponoviti lanskoletni uspeh. Pomembno bo, kako bomo igrali v obrambi. Želimo priti do protinapadov, upam pa, da bomo učinkoviti z igralcem več v bazenu. Dejstvo je, da imajo Koprčani zelo izkušeno ekipo, tako da je pred nami zelo težka tekma,« je pred prvo tekmo v Kopru dejal Jure Škof, trener Ljubljane Slovan, ki je tudi selektor mladinske reprezentance, ki bo igrala na sredozemskih igrah v Oranu.

Druga tekma med Koprčani in Ljubljančani bo v sredo, 15. junija, v Ljubljani, morebitna tretja pa prihodnjo soboto spet v Kopru.

FOTO: Tit Košir

Miha Štamcar
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.