Superfinale Svetovne lige 2022

V Strasbourgu se danes začenja superfinale svetovne lige. Tako vaterpolisti in navijači to poletje nimajo veliko časa za oddih. Pred slabimi tremi tedni je padel zastor nad svetovnim prvenstvom v Budimpešti. 

Skupina A: Srbija, Španija, Črna gora, Avstralija
Skupina B: Italija, ZDA, Kanada, Francija

Skupina A

Za prvo mesto v skupini A se bodo borili trije aktualni prvaki – Španija, ki je osvojila zlato medaljo na svetovnem prvenstvu v Budimpešti, olimpijska prvakinja Srbija in Črna gora, zmagovalka prejšnje izvedbe svetovne lige. Poleg njih je v tej skupini še najboljša reprezentanca iz južne poloble Avstralija.
Da, v tej skupini imamo tri prvake, a nobeden od njih ne bo igral s svojo najboljšo postavo. Selektorji Španije, Srbije in Črne gore so se odločili, da bodo v obdobju med svetovnim in evropskim prvenstvom dali počitek nekaterim svojim najboljšim igralcem.
Tako v Strasbourgu ne bodo igrali Felipe Perrone, Dušan Mandić, Alvaro Granados, Nikola Jakšić, Marc Larumbe, Branislav Mitrović, Dejan Lazović, Alberto Munarriz, Marko Petković in še nekaj drugih asov. Najboljšega avstralskega igralca Aarona Youngerja ni na seznamu “morskih psov”, ki si je to poletje vzel premor.

Srbija

Od leta 2005 so na najvišjo stopničko zmagovalnega odra stopile le države nekdanje Jugoslavije. Srbija je najuspešnejša z 10 zlatimi medaljami in dvema, kot del Srbije in Črne gore. Lahko Srbi še izboljšajo rekord v Strasbourgu?
Na ekipi Srbije ni številnih igralcev, ki so osvojili olimpijsko zlato medaljo. Nekateri so se upokojili, drugi pa so si sredi natrpanega poletja privoščili počitek. Nekaj ​​mlajših igralcev bo debitiralo na velikem tekmovanju, selekcija U20 je med drugim aktualni svetovni prvak

Španija

Med olimpijskimi igrami v Tokiu in svetovnim prvenstvom v Budimpešti Španija ni naredila veliko sprememb na seznamu. Toda po velikem uspehu na Madžarskem bodo priložnost dobili mlajši igralci.
Osvojitev zlate kolajne v Budimpešti, na najpomembnejšem tekmovanju leta, Špancev ni izmučila, tako da prihajajo v Strasbourgu zelo motivirani. Za Špance je po treh srebrnih medaljah zdaj lepa priložnost, da posežejo po najvišjem mestu.

Črna gora

Črna gora prihaja v Strasbourg kot aktualni prvak, vendar ne v vlogi favorita. Na turnir so prišli s posebnim povabilom, potem ko je nastop odpovedala Brazilija. Ekipa se je od nastopa v Budimpešti močno pomladila, vendar so želje še vedno visoke.

Avstralija

Avstralija v prejšnji izvedbi svetovne lige zaradi pandemije Covida ni sodelovala. Od leta 2019 so “morski psi” igrali le na treh tekmovanjih – olimpijskih igrah v Tokiu, medcelinskem pokalu in svetovnem prvenstvu.
V Tokiu in Budimpešti se jim ni uspelo prebiti v četrtfinale, medcelinski pokal pa so končali na 2. mestu. So pa pokazali zelo dobro tekmo na svetovnem prvenstvu proti Srbiji in zato ne bo presenečenje, če bodo premagali katero od evropskih ekip.

Skupina B

V skupini B igra le ena velika evropska ekipa – Italija, zato je na prvi pogled skupina A precej močnejša od skupine B. Tudi ekipa ZDA velja za favorita. Poleg njiju sta tu še Kanada in gostiteljica Francija, ki se še nikoli nista uvrstila v polfinale. Ekipe za razliko od skupine A sestavljajo vsi ključni igralci, kar je močan znak, da imajo ekipe iz skupine B visoke ambicije.

ZDA

Za razliko od evropskih ekip bodo Američani poletno sezono končali v Strasbourgu. Zato jim ni treba varčevati z energijo za prihajajoče izzive. “Final Eight” je vrhunec sezone za ekipo ZDA, prihajajo pa s skoraj isto ekipo, ki je igrala na svetovnem prvenstvu. Igranja v svetovni ligi so bile za Američane v zadnjih desetletjih precej uspešne. Desetkrat so se uvrstili v polfinale, osvojili pa so štiri medalje.
Po dobrem nastopu na svetovnem prvenstvu, kjer so zasedli 6. mesto (in premagali Madžarsko), želi ekipa ZDA znova dokazati, da je napredovala in se lahko bori za odličje skupaj z evropskimi velesilami.

Francija

Francija je edina izmed udeleženk F8, ki ni nastopila na svetovnem prvenstvu. Gostitelji bodo poletno sezono odprli v Strasbourgu. V zadnjih nekaj sezonah Francozi kakovost svojega vaterpola iz leta v leto dvigujejo na višjo raven. Prvič po dolgih letih bodo gostitelji velikega turnirja. Francija še nikoli ni igrala v polfinalu svetovne lige. Bomo videli, ali bo izkušeni ekipi uspelo premagati nekatere favorite in se uvrstiti na stopničke. Kakor koli že, zmaga Francije nad favoritom ne bo presenečenje. Vsi se zavedajo, da gostitelji niso zgolj v vlogi statistov.
Navsezadnje so v kvalifikacijah za superfinale pred kvalifikacijami za EP premagali Španijo. Na kvalifikacijah v Kranju so bili od naše izbrane vrste boljši s 26:11. Tako Francija kot Slovenija sta se uvrstili na bližnje EP.

Kanada

Kanada je bila največji osmoljenec svetovnega prvenstva v Budimpešti po diskvalifikaciji iz skupinskega dela zaradi primerov Covida. Severnoameričani tako niso imeli možnosti pokazati, kaj zmorejo. Svetovna liga je torej odlična priložnost, da pokažejo svoje sposobnosti na mednarodnem prizorišču in si opomorejo od šoka v Budimpešti. Nekaj ​​časa so bili na pripravah v Italiji.

Urnik

Petek, 22. julij

14.00 Italija – Kanada
16.00 Avstralija – Španija
18.00 Srbija – Črna gora
20.00 ZDA – Francija

Sobota, 23. julij

14.00
Avstralija – Črna gora
16.00 Srbija – Španija
18.00 ZDA – Kanada
20.00 Italija – Francija

Nedelja, 24. julij

14.00 Italija – ZDA
16.00 Srbija – Avstralija
18.00 Črna gora – Španija
20.00 Kanada – Francija

25.–27. julij

Četrtfinalne, polfinale in finale.

Vsi dobitniki medalj

2002: 1. Rusija, 2. Španija, 3. Madžarska
2003: 1. Madžarska, 2. Italija, 3. ZDA
2004: 1. Madžarska, 2. Srbija in Črna gora, 3. Grčija
2005: 1. Srbija in Črna gora, 2 Madžarska, 3. Nemčija
2006: 1. Srbija in Črna gora, 2. Španija, 3. Grčija
2007: 1. Srbija, 2. Madžarska, 3. Avstralija
2008: 1. Srbija, 2. ZDA, 3. Avstralija
2009: 1 Črna gora, 2. Hrvaška, 3. Srbija
2010: 1. Srbija, 2. Črna gora, 3. Hrvaška
2011: 1. Srbija, 2. Italija, 3. Hrvaška
2012: 1. Hrvaška, 2. Španija, 3. Italija
2013 : 1. Srbija, 2. Madžarska, 3. Črna gora
2014: 1. Srbija , 2. Madžarska, 3. Črna gora
2015: 1. Srbija, 2. Hrvaška, 3. Brazilija
2016: 1. Srbija, 2. ZDA, 3. Grčija
2017: 1. Srbija, 2. Italija, 3. Hrvaška
2018: 1. Črna gora, 2. Madžarska, 3. Španija
2019: 1. Srbija, 2. Hrvaška, 3. Avstralija
2020/2021: 1. Črna gora, 2. ZDA , 3. Grčija

Vir TotalWaterpolo
Naslovnica Mehdi Marzouki – Foto Tit Košir

Aleksander Sokler
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.