Bojan Oblak: Vaterpolo lahko igra vsakdo, odbojko ne

Slovenska kadetska reprezentanca bo v petek popoldne odpotovala na svetovno prvenstvo, kjer jo v ponedeljek, ob 18. uri, čaka uvodna tekma skupine B z Azerbajdžanom. Med njihovimi velikimi navijači bo tudi Bojan Oblak, lastnik tiskarne BOOB, storitve in trgovina, d.o.o, nekoč odbojkarski trener, danes pa navdušen vaterpolist in potapljač, ki je poskrbel za tisk na oblačilih izbrancev Nikole Hajdina.  

»Ko so prišli do mene, da bi jim tiskal majice, sem z veseljem pomagal, saj vem, koliko truda vlagajo v ta šport,« je svojo odločitev na kratko pojasnil Bojan Oblak, ki ga prijatelji bolj poznajo pod vzdevkom Đoko.

Za njim je pestra športna zgodovina, saj je bil dolga leta zapisan odbojki in potapljanju. Med drugim je bil tudi selektor ženskih mlajših odbojkarskih selekcij v začetku devetdesetih let, ko se je tudi poslovil od trenerskega dela. Ljubezen do odbojke je ostala, zadnjih skoraj deset let pa se je zaljubil tudi v vaterpolo. Glede na to, da je tudi potapljač, mu je voda blizu, žoga pa seveda tudi.

»Z vaterpolom sem se začel ukvarjati dokaj pozno, pred približno desetimi leti, ko sem se že bližal šestdesetim letom. Vse skupaj se je začelo na pobudo Mihe Čarnija, saj je njegov sin Jošt  prav tako začel trenirati vaterpolo na Kodeljevem. Kaj hitro se nas je zbralo nekaj navdušencev, ki prej nikoli nismo igrali vaterpola, ob odlični družbi pa smo zdaj v vodi dvakrat tedensko, v torek in petek, ob 8.30 uri zjutraj, hodi med 14 in 16 ljudi. V vodi smo uro in pol, imamo pa tudi svojega trenerja. Najprej sta nas trenirala Andraž Žurman in Martin Puš, zdaj nas ima Jon Šinkovec, se pravi sami nekdanji ali zdajšnji vrhunski igralci.«

Veterani Ljubljane Slovana igrajo tudi na različnih turnirjih, nedavno tega so bili v Kamniku na tradicionalnem turnirju v KamTiGaDam, nastopajo tudi v drugi vaterpolski ligi. Sicer brez Đoka, ki vaterpolo toplo priporoča vsem, ki bi se radi zdravo rekreirali.

»Zakaj vaterpolo? Preprosto zato, ker je odlična rekreacija za ljudi, ki so že v bolj zrelih letih. Ves čas si v vodi, vemo pa, da je plavanje zelo zdravo, prav tako za razliko od drugih športov, ne potrebuješ veliko opreme, le kopalke. V kolesarstvu recimo imajo nekateri rekreativci že tako dobro ali celo boljšo opremo od Rogliča ali Pogačarja. Skratka, plavati zna vsakdo, in dokler lahko plavaš, lahko igraš tudi vaterpolo. Pustimo ob strani zdaj tehniko, to se že nauči, v vsakem primeru pa potrebuješ veliko manj predznanja kot v drugih športih. Če to primerjam z odbojko, bi se z njo težko ukvarjalo recimo šest ljudi, ki je nikoli niso igrali. Prva težava je, kako spraviti žogo na drugo stran mreže, v vaterpolu pa je edini pogoj, da znaš plavati, žogo pa tako ali tako zna vsakdo vreči.«

V prihodnjih dneh bo Đoko razpet na dveh koncih. Že v ponedeljek bo z zanimanjem spremljal svetovno prvenstvo kadetov do 16 let v Volosu, v petek se bo v Ljubljani začelo svetovno prvenstvo v odbojki, dva dni pozneje pa potem pa še evropsko prvenstvo v vaterpolu.

»Težko bi rekli, da je vaterpolo na svojih začetkih, saj ima bogato zgodovino, je pa res, da je vmes padel v krizo. Mislim pa, da se zdaj pobira in prav nastopi na največjih tekmovanjih so dobra osnova za njegov napredek. Ena od velikih težav v vaterpolu je, da pri nas nimamo dovolj primernih pokritih bazenov. Bomo videli, kako bo, ko bodo v Ljubljani končno zgradili Ilirijo. Upam pa, da tudi Kamnik res dobi balon. Ampak kakorkoli že, potrebna bo vztrajnost na vseh ravneh, nekaj podobnega je bilo pred leti tudi v odbojki, kjer v zadnjih letih, odkar je predsednik Metod Ropret, delajo zelo dobro. Bi pa v vaterpolu potrebovali še več podpore, v Ljubljani recimo s strani mestne občine. Ko bo prišlo tudi do tega, bodo tudi za vaterpolo prišli lepši časi. Si to zasluži,« je še dejal popularni Đoko.

Mojca Kirasič

Miha Štamcar
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.