V Kranju derbi lanskih in predlanskih državnih prvakov

Že v sredo bosta na sporedu obe tekmi četrtega kroga državnega prvenstva v vaterpolu. V Kranju se bosta pomerila Calcit Water Polo in AVK Triglav, domačini v POB Kranju bodo Kamničani, v mariborskem kopališču Pristan pa bo domači Branik gostil Grafist Koper. Vodilna Ljubljana Slovan je v tem krogu prosta.

Calcit Water Polo – AVK Triglav (POB Kranj, 20.45)

V letošnji sezoni sta se kamniška in kranjska ekipa pomerili na drugem turnirju Alpe Waterpolo lige v Ljubljani, ko so s 17:5 zmagali aktualni državni prvaki. Tekma je bila takrat odločena praktično že do polčasa. Pred zadnjim turnirjem AWL, ki bo v nedeljo v Mariboru, sta si obe ekipi tudi že zagotovili uvrstitev na zaključni turnir. V domačem prvenstvu so v boljšem položaju Kranjčani, ki so pri dveh zmagah in porazu, Kamničani so s tekmo manj pri eni točki, ki so jo v prvem krogu odvzeli Ljubljani Slovanu, v drugem pa jih je premagal Branik Maribor. Minulo soboto so bili prosti.

»Proti Triglavu nas čaka težka tekma z veliko plavanja. Z njimi smo že igrali v ligi AWL, tako da vemo, kako igrajo. Poskušali bomo igrati svojo igro in po svojih najboljših močeh, zavedamo pa se, da so Kranjčani favoriti,« je bil v svoji napovedi jutrišnjega derbija kratek Gašper Šenica, trener kamniških vaterpolistov, ki še ne ve, v kakšni zasedbi bodo igrali. Tako kot Kranjčani imajo tudi sami kar nekaj težav s poškodbami in boleznijo.

»Glede na težave, ki jih imamo z odsotnostjo številnih igralcev in da Mariborčani v letošnji sezoni kažejo določene ambicije, smo se na sobotno tekmo pripravljali, kot da bi šlo za finale državnega prvenstva. Ampak glede na to, da nam manjka pet od sedmih igralcev, se moramo na vsako tekmo pripravljati na podoben način. Lahko še enkrat pohvalim igralce, kako so reagirali in odigrali tekmo proti Mariboru,« se je sobotne zmage proti Braniku dotaknil Krištof Štromajer, trener AVK Triglava. 

Nekaj podobnega za Kranjčane velja tudi za sredin obračun s Kamničani, s tem, da bodo imeli še manj časa za temeljite priprave na nasprotnika.

»Na ta ritem tekem smo se navadili že lansko sezono, ko smo igrali jadransko ligo, v letošnji pa smo ob ligi AWL igrali tudi na turnirjih v evropskih pokalih, zato to za nas ni nič novega. Osebno mi je všeč, da si tekme sledijo. Dejstvo je, da imamo težave z igralskim kadrom, vendar zaupam tem, ki so in tako bo tudi v sredo.«

Branik Maribor – Grafist Koper (Kopališče Pristan, 20.00)

Mariborčani so v svojem uvodu v letošnje državno prvenstvo doma premagali Calcit Waterpolo, v prejšnjem krogu pa so v Kranju ostali praznih rok. V slabšem položaju so Koprčani, ki so v soboto doma morali priznati premoč Ljubljani Slovanu, v prvem krogu pa jih je v gosteh premagal AVK Triglav. Obe ekipi sta bili že enkrat prosti.

»S sobotno tekmo nisem zadovoljen. Po zaostanku smo se še vrnili na gol (6:7), toda to je bilo bolj ali manj vse. Kranjčani so bili preprosto boljši, nam je manjkalo več agresivnosti, tudi vratar bi lahko ubranil kakšen strel več, medtem ko so imeli domačini v vratih razpoloženega Betona. Toda če vzamemo v obzir, da vsaj zame njihov najboljši igralec Popović ni igral, bi se morda dalo iztržiti kaj več. Lahko rečem, da sem bil po tekmi kar malce razočaran,« se je sobotnega poraza v Kranju dotaknil Tomislav Gradski, trener Branik Maribora, ki je konec januarja v ligi AWL, tekma je bila v Kranju, premagal Koprčane s 13:8. 

»Koprčanom v AWL sicer ni šlo vse po načrtih, tudi v prvenstvu so obakrat izgubili, toda ves čas so blizu svojim nasprotnikom. Podobno je bilo tudi v prejšnjem krogu proti Ljubljani Slovanu, ko so se po zaostanku z 0:5 vrnili le na dva gola zaostanka (5:7). Gre za izkušeno ekipo, proti kateri se niti za trenutek ne smeš sprostiti, saj bodo to hitro izkoristili. V ligi AWL smo šele ob koncu tretje četrtine prišli do nekaj večje razlike in na koncu prišli do zanesljive zmage. Do takrat pa je bila tekma zelo izenačena, tako da nas v sredo čaka težka tekma,« je pred sredino tekmo s Koprčani še dejal Gradski.

V letošnji sezoni so Koprčani v kar nekaj tekmah izgubili v drugi njeni drugi polovici. Ali je razlog za to pomanjkanje moči? 

»Veliko smo se o tem pogovarjali z igralci in tudi sami menijo, da naša slabša igra v drugi polovici tekme niti ni toliko pomanjkanje moči, kajti tako proti Kranjčanom v prvem krogu kot proti Ljubljančanom v soboto, smo imeli tudi protinapade in smo bili plavalno enakovredni obema ekipama. Mislim, da gre bolj za pomanjkanje zbranosti in koncentracije, morda tudi za pomanjkanje sreče. Ustvarimo si veliko priložnosti, ki jih preprosto ne izkoristimo. Tako smo proti Ljubljančanom v prvi četrtini izgubili z 0:5, vendar smo imeli pri 0:1 tri zrele priložnosti, ki jih nismo izkoristili in ko si enkrat v zaostanku, je težko loviti,« je odgovoril Marino Cetin, trener Grafist Kopra, ki se zaveda, da bo njegova ekipa, če bo želela ostati v boju za eno od prvih štirih mest, ki vodijo v končnico državnega prvenstva, morala že v Mariboru popraviti svojo učinkovitost. 

»Od zdaj naprej bo vsaka tekma kvalifikacijska. Recimo, da smo z najmočnejšima ekipama državnega prvenstva že igrali in upam, da se nam bo končno ‘poklopilo’ vso tekmo igrati v istem ritmu. Glavna naloga bo, da bomo v zaključku bolj zbrani in ob boljši realizaciji se lahko nadejamo boljšega rezultata,« je prepričan Cetin.

 FOTO: Aleksander Sokler

Miha Štamcar

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.