V Ljubljani za prvo, v Kopru pa za četrto mesto

V prejšnjem krogu so bili vaterpolisti Ljubljane Slovana prosti, kar je izkoristil AVK Triglav, ki je z zmago proti Branik Mariboru po štirih odigranih krogih na prvem mestu. Ali bo na njem tudi ostal, bo odvisno od sobotne tekme na Kodeljevem, v kateri bodo Ljubljančani gostili Mariborčane, saj so Kranjčani v tem krogu prosti. Morda še pomembnejši bo obračun v Kopru, kjer bo pri Grafistu gostoval Calcit Water Polo, ekipi pa v dozdajšnjih treh tekmah še nista zmagali.

Ljubljana Slovan – Branik Maribor (bazen Kodeljevo, sobota, 18.00)

V nedeljo so Mariborčani na zadnjem turnirju Alpe Waterpolo lige doma premagali Kranjčane in samo potrdili, da gre nanje v letošnjem državnem prvenstvu resno računati. 

»Videli smo, da so Mariborčani z okrepitvami v zadnjem prestopnem roku naredili korak v pravo smer in da bodo zelo konkurenčni v letošnjem prvenstvu. Iz tekme v tekmo so boljši, kar so dokazali na zadnjem turnirju AWL, ko so premagali Triglav. Zagotovo nas čaka težka tekma, vendar imamo tudi mi svojo računico, igrali bomo doma in želimo si, da zmaga tudi ostane v Ljubljani,« se kakovosti mariborske ekipe zaveda Martin Puš, kapetan Ljubljane Slovana, ki se je v prvem krogu že “opekel”, ko je proti Kamničanom v gosteh osvojil le točko. Čeprav v prejšnjem krogu niso igrali, so ostali v tekmovalnem ritmu. V nedeljo so na turnirju AWL v Mariboru z zmago proti Koprčanom samo potrdili prvo mesto po rednem delu tega tekmovanja. 

»To, da v prejšnjem krogu nismo igrali, ne bi smelo vplivati na našo igro. Še vedno smo v tekmovalnem ritmu, dejstvo pa je, da sobotno tekmo že težko pričakujemo. Zavedamo se, da bo v soboto v goste prišla popolnoma drugačna ekipa od tiste, s katero smo igrali na prvem turnirju AWL. Z vsemi okrepitvami so Mariborčani veliko močnejši, je pa res, da smo zdaj tudi mi močnejši za Luko Gligorijevića, ki je v napadu prinesel novo nevarnost za nasprotne ekipe. Vsekakor imamo svoje prednosti, ki jih bomo skušali maksimalno izkoristiti. To sta dobra obramba in hitri protinapadi, s čim več plavanja pa bomo skušali utrujati mariborske igralce. Upam, da se bo na koncu tekma razpletla v našo korist,« je optimistično razpoložen izkušeni Puš.

Izkušenj na drugi strani ne manjka niti Mateju Rajšpu, ki se je po dolgih osmih letih letih vrnil v slovenski vaterpolo. Njegovi ekipi gre za zdaj v državnem prvenstvu dobro, saj je izgubila le proti AVK Triglavu, ki pa ga je v nedeljo na zadnjem turnirju lige AWL doma premagala. Za Mariborčane je to dodatna motivacija. V dobrem razpoloženju tako odhajajo tudi na derbi v Ljubljano.

»Glede na to, da nismo prav dolgo skupaj in da nam manjka več skupnega treninga, so naše dobre igre morda manjše presenečenje, toda po drugi strani smo skupina kakovostnih igralcev. Naša prednost je, da imamo popolnjene vse pozicije, imamo mlade, nadarjene igralce in imamo starejše, izkušenejše igralce. Če v začetku ni bilo pričakovano, je za slovenski vaterpolo zagotovo dobrodošlo, da imamo tudi mi kakovostno ekipo,« je prepričan 30-letni Rajšp, ki je leta 2014 z Mariborčani osvojil naslov državnega prvaka. In kaj bo po njegovem v soboto odločalo v bazenu na Kodeljevem?

»Težko je reči. Pričakujem negotovo tekmo, kako pa se bo razvila, je težko reči. Z Ljubljančani smo v tej sezoni sicer že igrali, vendar smo bili popolnoma v drugačni zasedbi, pa tudi Ljubljana Slovan še ni igrala z Luko Gligorijevićem, ampak to bo zdaj čisto drugačna tekma. Če bi moral napovedati izid, bi dejal, da bo šlo gol za gol, možno je, da bo tudi neodločeno, v vsakem primeru pa velike razlike ne pričakujem,« je dobro razpoložen vaterpolist, ki svoj optimizem gradi tudi na nedeljski zmagi proti AVK Triglavu.

»Vsaka zmaga daje dodatno samozavest in dodatno potrditev, da dobro treniramo in dobro delamo. Več časa smo skupaj, bolje igramo. Res je, da nam ta zmaga v ligi AWL ni prinesla nič, je pa dokazala, da smo lahko konkurenčni vsaki ekipi.«

Grafist Koper – Calcit Water Polo (Olimpijski bazen v Kopru, sobota, 18:00)

Koprski vaterpolisti so po treh odigranih tekmah še brez točke, Kamničani pa so le pri eni, tako da bo zanje sobotna tekma zelo pomembna, kajti ekipa, ki bo ostala praznih rok, bo korak dlje od želenega polfinala končnice. V ligi AWL pred štirimi tedni na turnirju v Kranju z 11:10 slavili Kamničani, čeprav so ob polčasu s 5:2 še vodili Koprčani.

»Že nekaj časa je nekakšen črn oblak nad nami. Običajno dve, tri četrtine igramo dobro, vse od lanske končnice državnega prvenstva pa se nam nato dogaja, da popustimo in nikakor ne pridemo ven iz tega začaranega kroga. Prepričan sem, da smo veliko kakovostnejša ekipa, kot kažejo izidi, in da je samo vprašanje časa, kdaj se bo to potrdilo tudi v bazenu. Upam, da že v soboto, ko nam v goste prihajajo Kamničani, ki imajo dobro ekipo. Z nekaterimi od njihovih igralcev sem pred leti igral v reprezentančnih akcijah v mlajših kategorijah, tako da se med sabo dobro poznamo. V marsičem smo si podobni, saj oboji nikakor ne sestavimo ekipe 13 igralcev, imamo težave s poškodbami, boleznijo, ampak to ne sme biti izgovor. Glede na to, da smo še brez točk, bo zmaga skorajda nujna, vsekakor pa se obeta izenačena tekma,« je pred gostovanjem Calcit Water Pola dejal Boško Krivičić, vaterpolist koprske ekipe, ki ga veseli, da je letošnja liga bolj izenačena, kot je bila v prejšnjih letih.

»V zadnjih letih je bila slovenska liga v nazadovanju. Letos se je njena kakovost dvignila. Oslabljeni so le v Kranju, kjer jih je zapustil Jaša Kadivec, ki je bil njihov ključni igralec, vendar imajo veliko mladih igralcev. Že nekaj let z mladimi dobro delajo tudi v Ljubljani in imajo vedno več igralcev, okrepil se je Maribor, tako da vaterpolo resnično počasi prihaja na tisto raven, na kateri mora biti. Poleg tega smo ena od držav, ki je igrala na članskem EP, vse to pa je dobra napoved za slovenski vaterpolo,« je še dodal 29-letni Krivičić, ki ni skrival, da so s soigralci nezadovoljni z odnosom vodstva kluba do njih. »Vse od začetka sezone še nismo imeli sestanka z vodstvom kluba, tako da ne vemo nič, kaj se v klubu dogaja.«

Z nekoliko drugačnimi težavami se soočajo tudi v kamniškem klubu, kjer so še vedno brez svojega lastnega pokritega bazena. V ligi AWL so svoj osnovni cilj dosegli, uvrstili so se na zaključni turnir, vendar so v odločilni tekmi za tretje mesto v nedeljo izgubili z Opatijo.

»V ligi AWL smo pridobili kar nekaj kakovostnih in težkih tekem. Z uvrstitvijo na zaključni turnir smo izpolnili cilj, ki smo si ga zadali pred začetkom lige. V polfinalu zaključnega turnirja nas čaka Ljubljana Slovan, s katero smo letos igrali že štirikrat, tako da jo dobro poznamo in vemo, kako igra. Zavedamo se, da bodo v vlogi favorita Ljubljančani, mi pa bomo skušali odigrati dobro tekmo,« se je naprej Alpe Water Polo lige dotaknil Gašper Šenica, trener kamniških vaterpolistov, ki so v prvem krogu državnega prvenstva igrali neodločeno z Ljubljančani, nato pa so izgubili s Kranjčani in Mariborčani. 

»Po neodločenem izidu proti Ljubljani Slovanu smo že naslednjo tekmo v Mariboru igrali brez nekaterih ključnih igralcev. Tekmo smo izgubili, prav tako proti Triglavu, zato bo za nas naslednja tekma v Kopru zelo pomembna saj prostora za napake ni več. V Koper gremo v polni postavi. Želimo si odigrati po naših načrtih, vemo pa, da je nasprotnik težak in izkušen,« se dobrega izida v Kopru nadeja trener Calcit Water Pola.

FOTO: Aleksander Sokler

Miha Štamcar

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.