Evropsko prvenstvo je bilo realno nedosegljivo

V nedeljo se je v Mariboru končal kvalifikacijski turnir za uvrstitev na evropsko prvenstvo do 17 let, ki bo od 29. julija do 5. avgusta v turški Manisi. Slovenska reprezentanca je osvojila končno četrto mesto, kar je manj, kot si je želela pred kvalifikacijami, vendar je bilo po besedah selektorja Nikole Hajdina zaznati napredek v njeni igri.

Svojo najboljšo igro so slovenski vaterpolisti pustili za konec kvalifikacijske skupine B, saj so proti Franciji, najboljši ekipi mariborskega turnirja, nudili dostojen odpor.

»Mislim, da je bila to naša najboljša tekma na turnirju, in če bi po njej igrali z Bolgarijo, bi jo zagotovo premagali. Vesel sem, da so fantje spoznali, da je marsikaj možno, če je ekipa borbena, če se bori za vsako žogo … Proti Franciji, ki je redni udeleženec evropskih prvenstev, pa tudi proti Nemčiji, smo izvlekli spodbudna rezultata, kar je samo dokaz, da bi ob večjem številu dni priprav lahko iztržili tudi kaj več. Mi smo bili edina ekipa na turnirju, ki je nanj prišla praktično brez priprav,« je po tekmi s Francijo dejal Hajdin.

Pred začetkom kvalifikacij so se v slovenskem taboru potihoma upali, da bi se morda lahko vmešali tudi v boj za drugo mesto, toda že po porazu z Bolgarijo v drugem krogu je bilo jasno, da bo ostalo le pri željah.

»Lahko bi rekli, da je bil poraz proti Bolgariji nenadejan in ga nismo pričakovali. Toda Bolgari so bili na skupnih pripravah kar 45 dni, bili so tudi v Carigradu, Beogradu in Barceloni, medtem ko smo se mi dobili v nedeljo. Z več skupnih priprav bi bila tudi naša igra boljša, vendar so igralci videli, da lahko igrajo tudi proti reprezentancam, kot so Francija in Nemčija in to je tisto, na čemer moramo graditi. Če bi bili več skupaj, bi se lahko nadejali boljšega rezultata, tako pa je to naša trenutna realnost.«

Vendar so Hajdinovi izbranci v primerjavi z lanskim SP do 16 let v Volosu napredovali v svoji igri, predvsem pa mentalno. Pozna se jim tudi, da nekateri že igrajo za svoje članske ekipe v Alpe Waterpolo ligi in v državnem prvenstvu, toda …

»To, da fantje že igrajo za članske ekipe, je zagotovo prednost. Rad jim rečem, da so neverjetno nadarjeni glede na to, kako malo so skupaj. Če bi imeli več skupnih priprav, letno vsaj okoli 45, 60 dni, več turnirjev z reprezentancami, ki so na naši ravni, bi bil tudi njihov razvoj hitrejši. Dobro bi bilo tudi, da bi se najbolj nadarjeni že pridružili tudi mladinski reprezentanci, da bi imeli močnejše treninge. Če bi delali primerjavo s svetovnim prvenstvom v Volosu, bi dejal, da so fantje v dobrih šestih mesecih stoodstotno napredovali v mentalnem smislu, v fizičnem pa so, kjer so, ampak to se da z več treninga popraviti. Moramo samo vztrajati na svoji poti,« je o boljših časih slovenskega vaterpola prepričan Hajdin, ki je pohvali tudi vzdušje, ki vlada v ekipi.

»Edini novinec je bil Marko Zec, ki je imel z nami praktično le dva treninga, vendar so ga fantje sprejeli, kot da je z njimi že od samega začetka. Mislim, da so to dobro vzdušje, ki ga imamo, videli tudi starši, zato bi si resnično želel, da bi imeli več skupnih akcij,« je še dodal selektor slovenske reprezentance do 17 let.

Ob Franciji in Nemčiji so si preko kvalifikacij nastop na evropskem prvenstvu v Turčiji zagotovili še Gruzija, Francija, Romunija, Ukrajina, Malta in Poljska, ki je presenetljivo premagala Slovaško. Turčija je nanj uvrščena neposredno, tako kot tudi Srbija, Grčija, Madžarska, Španija, Črna gora, Hrvaška, Nizozemska in Italija.

FOTO: Aleksander Sokler

Miha Štamcar
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.