Kopališče Kodeljevo bo dalo prvega zmagovalca lige AWL

V novoustanovljeni Alpe Waterpolo ligi je na sporedu le še zaključno dejanje, ki bo dalo odgovor na vprašanje, kdo bo njen prvi zmagovalec. Na kopališču Kodeljevo se bodo pomerile štiri najboljše ekipe po rednem delu tekmovanja. Ljubljana Slovan, ki je tudi organizator zaključnega turnirja, bo v petek, ob 18. uri v prvi polfinalni tekmi igrala s Calcit Water Polom, ki je bil četrti, ob 19.30 pa bo še drugi polfinale med AVK Triglavom in Opatijo. V soboto bo ob 16.30 tekma za tretje mesto, finalni obračun bo ob 18. uri.

V prvi sezoni AWL je nastopilo deset klubov – pet iz Slovenije (AVK Triglav, Calcit Water Polo, Ljubljana Slovan, Grafist Koper, Branik Maribor), trije iz Avstrije (ASV Wien, VBW Graz, WBC Tirol) ter po eden iz Italije (Pallanuoto Trieste) in Hrvaške (Opatija). Na petih turnirjih so bili najboljši ljubljanski vaterpolisti, ki so dobili vseh devet tekem, drugi so bili Kranjčani s sedmimi zmagami, kolikor jih je imela tudi Opatija, četrti pa Kamničani s šestimi.

Ljubljana Slovan – Calcit Water Polo (petek, 18.00)

Pred slabimi 14 dnevi so Ljubljančani v šestem krogu slovenskega državnega prvenstva premagali Kamničane s 13:7, to pa je bila že njihova peta medsebojna tekma v letošnji sezoni. Tudi v rednem delu AWL je Ljubljana Slovan slavila z 11:9, s 16:6 je dobila tudi prvo polfinalno tekmo slovenskega pokala, dve tekmi pa sta se končali z neodločenim izidom. Povratna polfinalna pokalna tekma se je končala z izidom 11:11, tekma prvega kroga državnega prvenstva pa z 10:10. Že zaradi teh statističnih podatkov je v vlogo favorita postavljena ljubljanska ekipa.

»Čeprav so nas Kamničani presenetili predvsem v prvi tekmi državnega prvenstva, smo zdaj nanje bolje pripravljeni. Verjamem, da ne bo nobenega presenečenja, ne skrivamo pa, da si želimo dobiti obe tekmi zaključnega turnirja, vendar že proti Calcitu ne pričakujemo lahke tekme. Z njim ni nikoli lahko, česar se dobro zavedamo. Premor od naše zadnje medsebojne tekme smo dobro izkoristili. Nismo imeli težav z boleznimi in poškodbami, tako da bomo v petek igrali v polni zasedbi,« je pred prvo polfinalno tekmo povedal Enej Potočnik, 19-letni ljubljanski vaterpolist, ki je navdušen nad ligo AWL.

»Liga je zagotovo dosegla svoj namen. V njej sem zelo užival, igrali smo tudi proti klubom iz drugih držav, tako da je bilo več tekem. Želel bi si, da bi bilo v prihodnji sezoni še več močnejših klubov, kajti le tako lahko napredujemo,« je prepričan Potočnik, ki v drugem polfinalu daje prednost Kranjčanom.

S svojimi načrti petkovo tekmo z domačini turnirja čakajo kamniški vaterpolisti, ki so na zadnjem turnirju v Mariboru tretje mesto prepustili Opatiji.

»Pravzaprav je vseeno, s kom bomo igrali v polfinalu. Z Ljubljančani smo v tej sezoni že odigrali več dobrih tekem. Zavedamo se, da so favoriti, da so močna in uigrana ekipa, ki naredi malo napak. Poleg tega bodo igrali v svojem bazenu, kjer so še močnejši. V zadnji ligaški tekmi smo videli, kaj pomeni njihov bazen. Imeli bomo težko delo, vendar se ne predajamo vnaprej,« pa v presenečenje verjame Gašper Šenica, trener Calcit Water Pola, ki tudi računa, da bo na zaključnem turnirju igral v svoji najmočnejši zasedbi.

»V rednem delu smo osnovni cilj izpolnili, uvrstili smo se na zaključni turnir, kjer pa je možno prav vse. Glede na kakovost vseh štirih ekip bomo zagotovo spremljali dobre tekme. Če bomo v petek pravi, zagotovo lahko pariramo Slovanu. Treba bo dati svoj maksimum in ohraniti mirne glave. Upam, da bodo sodniki dobro opravili svoje delo, da po tekmi ne bo treba razpravljati o njihovih odločitvah, kar je bil v rednem delu AWL že večkrat problem. Upamo na pošten boj v vodi in naj zmaga boljši,« pa je svojega trenerja dopolnil odlični vratar Kamničanov, Gašper Žurbi.

AVK Triglav – Opatija (petek, 19.30)

Kranjčani so kot rečeno redni del AWL končali na drugem mestu. Zanje je bil usoden poraz z Ljubljančani, nato pa so na zadnjem turnirju v Mariboru, v tekmi, ki ni o ničemer odločala, izgubili še z Branikom. Z Opatijo so v rednem delu igrali prav na Kodeljevem in zmagali s 15:11.

»Z njimi smo že igrali, tako da vemo, kaj lahko od njih pričakujemo. Imajo Blažića, ki je njihov glavni igralec, ob njem sta še dva izkušenejša igralca, drugi pa so bolj ali manj mlajši in mislim, da nas ne bi smeli presenetiti,« je prepričan Jan Justin, ki je bil s 23 goli najboljši strelec AVK Triglava v rednem delu AWL.

»AWL je vsekakor dobrodošla, saj igramo z različnimi ekipami, polega tega so tudi mlajši igralci lahko dobil več priložnosti in za slovenske klube je to samo dobro. Všeč mi je, da gre za turnirski sistem tekmovanja, je pa res, da je regionalna liga, ki smo jo igrali lani, močnejše tekmovanje. V njej so klubi boljši, toda še vedno je boljše igrati AWL kot samo domače prvenstvo,« se je novoustanovljene lige dotaknil 23-letni Kranjčan, ki meni, da bi v prvem polfinalnem obračunu Kamničani lahko namučili domače vaterpoliste, ampak da bodo v finalu na koncu vendarle Ljubljančani.

»AWL liga je vsekakor velik korak naprej za razvoj vaterpola. Mislim, da v vaterpolu tekem kronično primanjkuje, ampak prav tekme so cilj vaterpola, ne samo treningi. Liga je bila do zdaj zanimiva, organizacija za prvo leto solidna, seveda pa vedno obstaja prostor za izboljšave. Tekme, ki smo jih igrali v AWL, se nam poznajo tudi v hrvaškem prvenstvu in upam, da se nam bo v njej pridružil še kakšen klub iz Hrvaške,« se je AWL najprej dotaknil slovenski reprezentant Marko Blažić, ki je pred letošnjo sezono reško Primorje zamenjal za bližnjo Opatijo.

»Načeloma smo cilj dosegli. Uvrstili smo se na zaključni turnir, kar smo načrtovali na začetku sezone. Seveda pa samo s tem ne bomo zadovoljili. Trenutno igramo zelo dobro in smo v odličnem položaju v 1. B hrvaški ligi, kjer smo drugi. V ekipi vlada izjemno pozitivno vzdušje, kar bomo skušali prenesti tudi v tekmo s Kranjčani, ki jih zelo cenimo kot kakovostno in uigrano ekipo. Toda kot rečeno, tudi mi smo postali prava ekipa. Nikoli nisem bil dober v napovedih, vendar lahko rečem, da bomo dali vse od sebe, da tekmo obrnemo v svojo korist. Mislim, da nas čaka zelo razburljiv vikend v Ljubljani,« je še dodal 23-letni Blažić, ki je ob igranju vaterpola zaposlen v podjetju Best Hospitality Solutions in končuje magistrski študij na reški Fakulteti za menedžment v turizmu in gostinstvu.

FOTO: Aleksander Sokler

Miha Štamcar
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.