Mariborčani bodo skušali še enkrat presenetiti Kranjčane

V osmem krogu prve slovenske vaterpolske lige bo v ospredju tekma v Mariboru, kjer bo domači Branik v bazenu Pristan gostil vodilno ekipo prvenstva, AVK Triglav. Na papirju naj bi bila manj zanimiva tekma na ljubljanskem kopališču Kodeljevo, kjer bo Ljubljana Slovan favorit proti Grafist Kopru, toda Koprčani imajo kakovostnejšo ekipo, kot kaže njihov trenutni položaj na lestvici. Calcit Water Polo je prost.

Branik Maribor – AVK Triglav (bazen Pristan, 19.00)

V prejšnjem krogu so kranjski vaterpolisti doma igrali neodločeno z Ljubljančani in na ta način ohranili prvo mesto na prvenstveni lestvici. Toda prvega mesta po rednem delu prvenstva še nimajo zagotovljenega, lahko pa, v primeru zmage v Mariboru, proti njemu naredijo velik korak, saj jih potem čaka le še tekma s Calcit Water Polom v kranjskem bazenu. Svojo računico imajo tudi Mariborčani, ki še niso odpisani iz boja za najboljši izhodiščni položaj v končnici. V primeru zmage bi dohiteli Kranjčane, ob tem pa ne smemo pozabiti, da imajo tekmo manj. Do konca rednega dela prvenstva jih čaka še gostovanje v Kopru in domača tekma z Ljubljančani.

V tretjem krogu so Kranjčani doma premagali Mariborčane s 16:10, na zadnjem turnirju Alpe Waterpolo lige v Mariboru pa je bilo 13:6 za Branik.

»Zdaj bo šlo za popolnoma novo tekmo, tako da se na ta dva izida ne bi oziral. Svoj cilj smo z uvrstitvijo v polfinale končnice dosegli, vse, kar bo več, toliko boljše. Kranjčani so favoriti, ne nazadnje so aktualni državni prvaki, na nas pa je, da prikažemo svojo najboljšo igro in kar bo, bo. Zmaga ni naš imperativ, če do nje pridemo, toliko boljše,« se s sobotnim derbijem ne želi obremenjevati vratar Marin Jukić, eden od treh tujcev v mariborski ekipi.

»Triglav je najmočnejši na njihovi levi strani, imajo tudi odličnega vratarja, njihova največja prednost pa je v tem, da so zelo uigrani. To je tisto, kar nam najbolj manjka, saj Neven (Popović, op. p.), Jerko (Anzulović) in jaz večinoma treniramo v Zagrebu. Poleg tega ima kranjska ekipa večji izbor igralcev, vendar imamo tudi mi svoje prednosti,« je prepričan izkušeni Jukić, ki je zagotovo velika pridobitev za Branik Maribor.

»Dejstvo je, da smo v AWL odigrali svojo najslabšo tekmo v sezoni. Bili smo tudi oslabljeni, ob tem pa tekma ni odločala o ničemer in je bila tudi zelo groba. Toda po drugi strani smo na tej tekmi videli, česa ne smemo delati in kako ne smemo vstopiti vanjo. Že nekaj časa imamo vsak teden derbi, ki o nečem odloča, in tako bo tudi v soboto. Tako nam kot Mariborčanom tri točke veliko pomenijo in temu primerno se pripravljamo. Moram reči, da sem, glede na zadnje treninge, zelo zadovoljen s tem, kar so fantje prikazali na bazenu. Seveda sem si ogledal Mariborčane tudi prejšnji teden, ko so igrali v Kranju s Kamničani, vendar v soboto pričakujem popolnoma drugačno tekmo, kot je bila njihova zadnja,« je pred gostovanjem v Mariboru dejal Krištof Štromajer, ki bo v soboto po daljšem času spet lahko računal na Benjamina Popovića.

Ljubljana Slovan – Grafist Koper (kopališče Kodeljevo, 18.00)

Ljubljanski vaterpolisti so v prejšnjem krogu doživeli še en hladen tuš, že tretji v kratkem obdobju. Prvi je bil neodločen izid z Mariborčani doma, potem poraz v spektakularnem finalu AWL po streljanju petmetrovk proti Kranjčanom, s katerimi so minulo soboto igrali neodločeno in se oddaljili od prvega mesta po rednem delu prvenstva. Toda že v soboto lahko, vsaj začasno, spet pridejo na čelo prvenstvene lestvice. Prvi pogoj bo zmaga nad Koprom, drugi pa remi ali poraz Kranjčanov v Mariboru.

»Novega spodrsljaja si preprosto ne smemo več dovoliti in do konca sezone, če jo bomo želeli končati z vsaj eno lovoriko, premagati vse ekipe. Tako kot vsako tekmo do zdaj gremo na zmago, igramo doma proti v narekovajih najslabši ekipi prvenstva, vendar še vedno govorimo o kakovostni ekipi. Z njo smo že imeli težave v Kopru, zato je niti najmanj ne podcenjujemo. V tekmo bomo vstopil maksimalno angažirano, potem pa bomo videli, kako se bo vse skupaj odvijalo,« je pred gostovanjem Koprčanov na Kodeljevem dejal Martin Puš, kapetan Ljubljane Slovana, ki ima v zadnjem času največ težav v končnicah tekme.

»Morda je razlog v tem, da razen nekaj izjem, v ekipi nimamo veliko igralcev, ki so navajeni igrati takšne tekme, kot so v letošnji sezoni. Na koncu nam popusti zbranost in mislim, da je to glavni razlog, da nam ne uspe ohraniti prednosti, ki smo si jo do končnice priigrali. Toda več kot bo takšnih tekem, več izkušenj bodo predvsem mlajši igralci pridobili in lažje nam bo.«

Medtem, ko imajo Ljubljančani ne glede na vse končnico državnega prvenstva že zagotovljeno, vprašanje je le, ali na prvem, drugem ali tretjem mestu, so Koprčani za zdaj še brez točke. V prejšnjem krogu so bili prosti, navkljub temu, da so še brez točke, pa popolnoma odpisani vendarle niso. V preostalih treh tekmah morajo, če jim bodo šli na roke tudi drugi rezultati, najmanj dvakrat zmagati, če pa Kamničani premagajo Kranjčane, celo trikrat.

»Dejstvo je, da nam ne gre vse po načrtih, toda vse še ni izgubljeno. Zavedamo se, da smo v težkem položaju, ampak še vedno je vse v naših rokah. Zagotovo bodo v soboto v prednosti Ljubljančani, vendar bomo naredili vse, da zmagamo, potem pa nas čakata še dve zaključni žogi proti Kamničanom in Mariborčanom,« se ne predaja najbolj izkušeni vaterpolist Koprčanov, Matej Nastran.

Zanimivo je, da koprska ekipa običajno dobro začenja tekme, v drugi polovici pa jo kot po pravilu »zmanjka«.

»Morda je razlog v naši preveliki želji, da bi na lahek način prišli do zmage. Veliko tekem je bilo že na naši strani, potem smo se preveč sprostili, dobili dva ‘lahka’ gola ter začeli brezglavo plavati gor in dol po bazenu. Ker je v letošnji sezoni močan tudi Branik, smo zdaj kar naenkrat v težavah glede uvrstitve v končnico. V prejšnjih sezonah si v začetku lahko igral nekaj slabše, pa končnica ni bila vprašljiva, v letošnji je pomembna vsaka tekma. Bi si pa želel, da bi se Mariborčanom pridruži še kakšen klub.«

FOTO: Aleksander Sokler

Miha Štamcar
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.