Ljubljana Slovan v finale končnice DP

V tretji, odločilni polfinalni tekmi končnice prve slovenske vaterpolske lige je Ljubljana Slovan v gosteh premagala Branik Maribor z 12:6 (1:0, 4:1, 4:3, 3:2). Ljubljančani so v Mariboru zmagali tudi pred tednom dni, takrat s 15:7, na drugi tekmi v Ljubljani pa je bilo po petmetrovkah 17:16 za Branik. V soboto, 20. maja, se bosta tako v prvi finalni tekmi končnice v Kranju pomerila AVK Triglav in Ljubljana Slovan.

Branik Maribor – Ljubljana Slovan  6:12 (0:1, 1:4, 3:4, 2:3)

Maribor – Kopališče Pristan, sodnika: Kavčič, Vehovec.

Branik Maribor: Jukić, Pajnik, Anzulović 1, Seljak, Globovnik 1, Kačič 2, Pevec 2, T. Kulenović, Šulek, Herzog, Rajšp, Popović, Bauman. Trener: Tomislav Gradski.

Ljubljana Slovan: Lazić, Stefanović 3, Čanč 4, Potočnik 2, Žiberna, Ćetković, Fakin, B. Kirasič 2, Čarni, Cuomo, Puš 1, Karničar. Trener: Jure Škof.

Ljubljanski vaterpolisti so hitro preboleli poraz na drugi polfinalni tekmi končnice, ko so praznih rok ostali po izvajanju petmetrovk, saj se je tekma po rednem delu končala z neodločenim izidom. Psihološka prednost pred odločilno tekmo je bila spet na strani mariborske ekipe, ki je zagotovo največja poživitev letošnje vaterpolske sezone. Toda že ob koncu druge četrtine so Mariborčani zaostajali za pet golov. V tretji četrtini so se gostom dvakrat približali na tri gole zaostanka, toda že do zadnjega odmora so Ljubljančani domačinom spet pobegnili za pet, s tem pa je bila tekma odločena. Še tretjič v letošnji sezoni se bodo »zmaji« v finalu pomerili s Kranjčani, ki so jih do zdaj premagali v finalu pokala Slovenije in v finalu Alpe Water Polo lige, medtem ko Mariborčane čaka tekma za tretje mesto s Calcit Water Polom.

V nervozni prvi četrtini, v kateri sta obe ekipi zelo dobro igrali v obrambi, izkazala pa sta se tudi oba vratarja, Marin Jukić in Roko Lazić, so do edinega gola prišli gostje. Lazića je premagal mladi Branko Kirasič. Tudi v drugi četrtini so Ljubljančani nadaljevali z dobro igro v obrambi, saj so zaprli vse poti do svojih vrat, v napadu pa so po uspešno izvedeni petmetrovki po slabih dveh minutah igre povedli z 2:0. Do odločilne prednosti so prišli v obdobju 70 sekund, ko so Jukića premagali drugič Kirasič, Matija Bernard Čanč in Enej Potočnik. Še pred menjavo strani je, prav tako iz petih metrov, prvi gol za Mariborčane dosegel Aljaž Pevec.

Po treh minutah igre v tretji četrtini so domači vaterpolisti z golom Luke Globovnika prišli na tri gole zaostanka (3:6), za tri gole pa so zaostajali še potem, ko je gostujočo mrežo zatresel Tim Kačič. Toda do preobrata ni prišlo, še več, Ljubljančani so z goloma Čanča in Martina Puša povedli z 9:4. V zadnji četrtini se izid dolgo ni menjal, tekma pa je bila dokončno odločena po dveh zaporednih golih Vukašina Stefanovića, ki je prvič zadel tri minute pred koncem tekme, drugič pa že v naslednjem ljubljanskem napadu. Do konca tekme sta se za domačo ekipo med strelce še po enkrat vpisala Pevec in Kačič, za Ljubljančane pa je svoj četrti gol dosegel Čanč, ki je bil s tem tudi najboljši strelec tekme.

Izjave po tekmi

Tomislav Gradski, trener Branik Maribora: »Zaslužena zmaga Ljubljane, spet so nas preplavali. Vse naše napake v poteku tekme so bile kaznovane. Kot sem že povedal za RTV Slovenija, so si fantje naložili prevelik pritisk, ne vem pa, zakaj? Odrezali so nas že po prvi četrtini, v kateri se je njihov vratar razbranil, branil je nemogoče. Še enkrat, Ljubljana je zasluženo zmagala.«

Jurij Seljak, igralec Branik Maribora: »Najprej bi čestital Ljubljani za zmago in uvrstitev v finale. Očitno so v tem trenutku boljši od nas. Zdaj nam preostane boj za tretje mesto s Kamničani. Naredili bomo vse, da jih premagamo.«

Roko Lazić, vratar Ljubljane Slovana: »Odločala je timska igra in močna obramba celotne ekipe. Moje obrambe so bile le smetana na torti, na koncu je vaterpolo ekipni šport, kar se je danes spet pokazalo. V finalu pričakujem nekaj težkih tekem, dali bomo vse od sebe in v vsakem primeru gremo na prvo mesto.«

Jure Škof, trener Ljubljane Slovana: »Bom zelo kratek. Kot bi rekel naš nekdanji nogometni selektor Katanec, fantom kapo dol, vidimo se v finalu!«

Prva finalna tekma bo na sporedu že to soboto v Kranju, druga bo v sredo, 24. maja, na kopališču Kodeljevo v Ljubljani, tretja pa v ponedeljek, 29. maja, v Kranju. Morebitna četrta tekma bo 31. maja, v Ljubljani in morebitna peta 3. junija, v Kranju.

FOTO: Aleksander Sokler

Miha Štamcar
Aleksander Sokler
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.