Visok poraz proti Nizozemski

Slovenska vaterpolska reprezentanca je v Dubrovniku tretjem krogu skupine D evropskega prvenstva izgubila z Nizozemsko s 7:23 (2:7, 1:4, 3:8, 1:4). Tudi v nadaljevanju EP bodo slovenski vaterpolisti ostali v Dubrovniku, kjer bodo igrali od 13. do 16. mesta. V četrtek, ob 20.15 bodo igrali z Malto.

Slovenija – Nizozemska  7:23 (2:7, 1:4, 3:8, 1:4)

Dubrovnik – Bazen Gruž, sodnika: Angileri (Malta), Silva (Portugalska).

Slovenija: Beton (4 obrambe), Šantak, Rajlić, Čanč 1, Lah 1, Stefanović 3, Pušavec, Paunovič, Seljak, Justin, Troppan 2, Cerar, Žurbi (4 obrambe). Trener: Mirko Vičević.

Nizozemska: Huijsmans (5 obramb), Van den Burg 1, Rouwnhorst, Kastrop, Van Ijperen 3, De Mey 3, Te Riele 2, Nispeling 3, Muller 1, De Weerd, Van der Veijden 5, Ten Broek 5, Westerveld (5 obramb). Selektor: Hernicus Van der Meer.

Slovenski vaterpolisti so bili po dveh porazih brez možnosti, da bi v svoji skupini osvojili eno od prvih dveh mest in se v razigravanju borili za uvrstitev v četrtfinale. Na drugi strani so si Nizozemci, ki so EP začeli z nekoliko nepričakovanim porazom proti Romuniji, že zagotovili drugo mesto, saj so v prvi tekmi zadnjega kroga prav Romuni z 8:7 (1:1, 3:3, 3:2, 0:2) premagali Slovaško. Do svoje prve, od do zdaj dveh zmag na EP, je slovenska reprezentanca prišla prav proti Nizozemcem leta 1999 v Firencah, ko so jih premagali v tekmi za enajsto mesto. Ta je nato sedem let pozneje v Beogradu slavila z 11:7.

Do sredine prve četrtine so izbranci Mirka Vičevića, ki so tokrat igrali brez kapetana Jaše Kadivca, ki je proti Romuniji dobil rdeči karton in Benjamina Popovića, na klopi pa je celo tekmo presedel tudi Andraž Pušavec, še držali korak z nizozemskimi vaterpolisti, ki so hitro povedli z 2:0. Vukašin Stefanović je po dobrih dveh minutah igre zadel za 1:2, sredi četrtine pa Aljaž Troppan za 2:4. Toda v zadnjih dveh minutah in pol so Nizozemci pobegnili že za pet golov, kar štirikrat pa je Jureta Betona premagal Mart van der Weijden.

Tekma je bila dokončno odločena v zadnjih štirih minutah druge četrtine, ko so Nizozemci dosegli štiri zaporedne gole. Trinajst sekund pred menjavo strani je edini gol za Slovenijo v drugi četrtini dosegel Stefanović. Tudi v nadaljevanju tekme so bili slovenski vaterpolisti, ki so se sprijaznili z visokim porazom, v podrejenem položaju. Veliko težav so imeli z organizacijo v napadu, prav tako so popustili v obrambi, kar so nizozemski vaterpolisti izkoristili in neusmiljeno polnili slovensko mrežo. Še tiste redke streli proti nizozemskim vratom sta ubranila Joran Westerveld in Ted Huijsmans, ki sta zbrala vsak po pet obramb.

V prvi tekmi skupine C je Nemčija v Zagrebu premagala Izrael s 14:8 (6:3, 3:2, 3:1, 2:2), v drugi pa Srbija z 21:4 (5:0, 6:1, 5:1, 5:2). Prvo mesto v tej skupini je osvojila Srbija, druga je bila Nemčija, obe reprezentanci sta se uvrstili v razigravanje, tretja je bila Malta in četrti Izrael. Slovenske hobotnice bodo tako v razvrstitvi od 13. do 16. mesta v četrtek igrale z Malto, s katero so se pomerili tudi predlani v Splitu. S 13:9 so zmagali Maltežani, ki so nato v tekmi za 13. mesto izgubili z Nemčijo, Slovenijo pa je v tekmi za 15. mesto z 11:5 premagala Slovaška, ki bo v četrtek igrala z Izraelom.

Izjavi po tekmi

Mirko Vičević, selektor slovenske reprezentance: »Za nami je prvi del tekmovanja, v katerem smo igrali tri različne tekme. Prva s Slovaško je še bila enakovredna, Romunija in Nizozemska pa sta veliko bolj kakovostni od nas. Borbenosti igralcem ne morem očitati, danes smo igrali še brez treh najstarejših igralcev, vendar upam, da bomo do četrtka v polni postavi, kajti zdaj so pred nami tekme, v katerih se lahko nadejamo ugodnejšega izida.«

Aljaž Troppan, igralec slovenske reprezentance: »Vedeli smo, da nas čaka težak tekma, kajti Nizozemska je telesno ena najbolje pripravljenih reprezentanc na tem prvenstvu, za nameček smo bili še v okrnjeni zasedbi. Spet smo slabše začeli tekmo, kar se nam je zgodilo na vseh treh tekmah. V nadaljevanju smo sicer prikazali boljšo igro, vendar nismo mogli ogroziti nizozemske reprezentance. Je pa bila to priprava za četrtkovo tekmo z Malto, ki bo za nas najbolj pomembna tekma na prvenstvu. V njej si ne smemo privoščiti še enega slabega začetka, in če bomo v tem uspešni, verjamem, da lahko dobimo to tekmo.«

Izidi tretjega kroga divizije 2

Skupina C: Nemčija – Izrael 14:8 (6:3, 3:2, 3:1, 2:2), Srbija – Malta 21:4 (5:0, 6:1, 5:1, 5:2); vrstni red: 1. Srbija 9, 2. Nemčija 6, Malta 3, Izrael 0.

Skupina D: Romunija – Slovaška 8:7 (1:1, 3:3, 3:2, 0:2), Slovenija – Nizozemska 7:23 (2:7, 1:4, 3:8, 1:4); vrstni red: 1. Romunija 9, 2. Nizozemska 6, 3. Slovaška 3, Slovenija 0.

Spored tekem v razigravanju za četrtfinale

Sreda, 10. januar, Zagreb: Francija – Srbija (18.30), Črna gora – Nemčija (20.15); četrtek, 11. januar, Gruzija – Romunija (17.00), Grčija – Nizozemska (19.00).

Spored tekem od 13. do 16. mesta

Četrtek, 11. januar, Dubrovnik: Slovaška – Izrael (17.45), Slovenija – Malta (20.15).

FOTO: Aleksander Sokler

Miha Štamcar
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.