Američanke že do osme zlate kolajne

Na svetovnem prvenstvu v Dohi so v ženskem finalu vaterpolistke ZDA premagale Madžarsko z 8:7 (3:2, 2:2, 0:1, 3:2), kar je njihova že osma zlata kolajna na svetovnih prvenstvih. Tretje mesto je po zmagi z 10:9 (2:1, 4:4, 1:1, 3:3) nad Grčijo osvojila Španija.

Na zadnjih šestih svetovnih prvenstvih so Američanke osvojile kar pet zlatih kolajn, le lani, v Fukuoki, ko so bile pete, jih je zamenjala Nizozemska, ki je bila letos peta v Dohi. Že v prvem delu SP so ameriške vaterpolistke, ki so tudi trikratne zaporedne olimpijske prvakinje potrdile svojo premoč, med drugim pa so z 10:8 premagale tudi nizozemsko reprezentanco. V četrtfinalu jim je odličen odpor nudila Avstralija, ki je izgubila samo z golom razlike (9:10), vendar so pred zadnjo četrtino na tej tekmi Američanke vodile že z 8:3. Kar pošteno so se morale v polfinalu potruditi, da so z 11:9 strle odpor Špank.

Tudi druge finalistke, Madžarke, so prav tako prvi del SP končale na prvem mestu v svoji skupini, med drugim so z 39:2 premagale Singapur, kar je bila najvišja zmaga na tem prvenstvu. Veliko več napora so morale vložiti v četrtfinalu, kjer so šele po boljšem izvajanju petmetrovk izločile Nizozemke, po rednem delu igre je bil izid 8:8, po kazenskih strelih pa 5:4 za Madžarke, ki so na podoben način v polfinalu premagale še Grkinje. Po rednem delu igre je bilo 9:9, po kazenskih strelih pa 4:2. 

V finalni tekmi so Američanke po petih minutah vodile s 3:0, vendar so na prvi odmor odšle le z golom prednosti. Takšna je bila njihova prednost ob menjavi strani, z edinim golom v tretji četrtini pa je Greta Gurisatti izenačila na 5:5. Do odločitve je prišlo v zadnji četrtini, v kateri so Američanke s tremi zaporednimi goli, zadnjega je prispevala Ryann Neushul, 3:47 minute pred koncem tekme, povedle z 8:5. Minuto pred koncem tekme so se jim Madžarke še približale na gol zaostanka, za preobrat pa jim je zmanjkalo časa. 

Tudi tekma za tretje mesto je bila izenačena, do odločitve pa je prišlo dobesedno v zadnji sekundi tekme, ko je prednost igralke več izkoristila Elena Ruiz s svojim edinim golom na tekmi.

Končni vrstni red: 1. ZDA, 2. Madžarska, 3. Španija, 4. Grčija, 5. Nizozemska, 6. Avstralija, 7. Italija, 8. Kanada, 9. Nova Zelandija, 10. Kitajska, 11. Velika Britanija, 12. Kazahstan, 13. Francija, 14. Južna Afrika, 15. Brazilija, 16. Singapur. 

FOTO: Facebook USA Water Polo

 

Miha Štamcar
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.