Gradski: Prav vsi igralci si zaslužijo pohvale

V nedeljo je bil v mariborskem bazenu Pristan spet velik dan za slovenski vaterpolo, saj se je ob članski reprezentanci, ki je januarja igrala na evropskem prvenstvu, nanj uvrstila tudi reprezentanca do 19 let. 

Od 1. do 15. septembra bodo v Burgasu v Bolgariji slovenske hobotnice v konkurenci Srbije, Španije, Madžarske, Grčije, Hrvaške, Črne gore, Italije, Francije, Češke, Malte, Poljske, Nizozemske, Romunije in Turčije skušale potrditi svojo kakovost. Selektor reprezentance je Tomislav Gradski, ki nekaj dni po koncu kvalifikacijskega turnirja, na katerem je bila prva Turčija, druga pa Slovenija z istim številom točk kot Gruzija in Švedska, vendar z najboljšo gol razliko, strnil svoje vtise. Ob tem velja še omeniti, da bo od 18. do 24. junija na svetovnem mladinskem prvenstvu igrala slovenska reprezentanca do 16 let. Njeni nasprotniki v prvem delu tekmovanja bodo Črna gora, Južna Afrika in Egipt.

Kvalifikacijski turnir v Mariboru je samo še enkrat več potrdil, kako pomembna je prav vsaka tekma, od tiste prve proti Švedski, do zadnje z Gruzijo. Kako zdaj, nekaj dni po uvrstitvi na mladinsko evropsko prvenstvo gledate na dogajanje v bazenu Pristan?

»Zdaj, nekaj dni po koncu turnirja, moram še enkrat čestitati vsem igralcem, da so si izborili uvrstitev na evropsko prvenstvo. To je bila naša skupna zmaga, saj smo z veliko truda skozi celotne priprave in turnir naredili vse, da uresničimo svoj cilj. Za ta uspeh so zaslužni vsi igralci, od prvega do zadnjega. Mislim, da smo dobili sinergijo reprezentance U19 in prepričan sem, da bo večina teh igralcev čez nekaj let predstavljajo okostje članske reprezentance. Lahko smo zadovoljni, da smo videli, da je v tej reprezentanci resnično nekaj igralcev, na katere bo slovenski vaterpolo v prihodnosti lahko računal. Seveda, ob še več treninga in pomoči vseh, ki delamo v vaterpolu.«

Kaj je bilo tisto, s čimer ste bili najbolj zadovoljni? Morda to, da se igralci, tudi ko niso bili v najboljši situaciji, niso predali?

»Od prvega dne sem jim govoril, da moramo vsako tekmo do zadnje sekunde igrati na polno in to so tudi naredili. Tako je bilo recimo tudi proti Švedski, ko zmaga ni bila več vprašljiva, smo ves čas skušali priti do čim večje razlike v golih, kar se je na koncu pokazalo za dobro. V svoji trenerski karieri sem bil na številnih turnirjih, na katerih smo z mojimi ekipami ostali praznih rok za gol, ali pa smo za gol šli naprej, tako kot v Mariboru. Mislim, da so tudi fantje spoznali, zakaj je pomemben prav vsak gol na tekmi, in če lahko nasprotnika premagaš z desetimi goli razlike, naredi to.« 

In kaj bo treba do začetka evropskega prvenstva izboljšati?

»Ena naših največjih težav je bila, da smo praktično vse tekme odigrali brez klasičnega centra in na tem bomo morali v prihodnjih mesecih največ delati. Mislim, da imamo tu velik potencial v Branku Kirasiču, ki pa načeloma ni center, tako kot tudi ni Marko Zec. Druga zadeva pa je, da skušamo dvigniti kakovost naših vratarjev, kar bi se ob pravilno delo v klubih in pripravah reprezentanco dalo narediti, vendar bomo potrebovali trenerja vratarjev. V prvi vrsti to velja za Osela, Karničarja, potem je tu še Kulenović, s tem, da moramo vedeti, da smo v Mariboru igrali brez Luke Ćetkovića, ki je letnik 2007, ki je zdaj v Črni gori, a je bil na žalost v Črni gori. Z njegovo prisotnostjo bi razbremenili Seljaka, Štromajerja in še nekatere nosilce igre, ki so imeli največjo minutažo. 

Za konec še, kdaj bo žrebanje skupin za EP?

»Če se ne motim, bo to 26. marca. Zavedati se moramo, da je reprezentanca do 19 let že resna kategorija, ki potrebuje veliko število priprav, vsaj 40, 45 dni. Tu je še evropsko prvenstvo, kar pomeni, da jih ni tudi 50 dni doma. Naši igralci tega še niso navajeni in videli bomo, ali nam bo uspelo, da to zaživi tudi v Sloveniji, kajti to bodo v prihodnosti nujno potrebovali. Toda to so že zadeve, ki niso odvisne samo od trenerjev. Igralcem sem že povedal, da bi priprave na EP začeli 15. julija, je pa to projekt, ki zahteva veliko finančnih sredstev in tudi veliko odrekanja vseh, ki bodo vanj vpleteni.«

foto Aleksander Sokler

Miha Štamcar
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.