31. Dan vaterpolistov je v celoti uspel!

Kot vedno je organizator Dneva vaterpolistov VD Kamnik pod vodstvom prekaljenega Darka Homarja pripravil še en odličen dvodnevni dogodek, ki je na kamniški bazen privabil številne ljubitelje vaterpola. Z dnevom vaterpolistov se je tudi uradno zaključila letošnja sezona v Sloveniji.

PETEK

21. junij 2024, Kamnik – Kopališče Pod Skalo, sodniki Matjaž Homovec, Tevž Suhadolnik, Darko Homar

Turnir U14

Celotedenske priprave so se zaključile v petek. Igrišče je bilo pripravljeno in prvi so se pomerili vaterpolisti v kategoriji U14. Prvi so se udarili domači Calcitovci in Triglavani. Po izenačenem prvi četrini so v drugi z delnim izidom 3:0 Triglavani do konca zadržali prednost za končnih 7:4. Sledila je tekma med Gorico in Opatijo. Goričani so se enakovredno kosali z vrstniki iz Hrvaške vse do sredine prve četrtine, kjer so nato igralci Opatije do polčasa ušli na tri zadetke in vodstva niso več do konca spustili. Rezultat je bil na koncu 12:9 za Opatijo.

Calcit Water Polo – AVK Triglav Kranj 4:7 (1:1, 1:4, 2:1, 0:1)
VK Gorica – VK Opatija LRH 9:12 (3:5, 1:2, 3:2, 2:3)

VETERANI

Osnovni moto veteranske tekme je bil, da je boljša infartna končnica, kot infrakt v končnici. Tevž Suhadolnik je po sojenju v U14 zapustil svojega sodniškega kolega in se pridružil ekipi modrih veteranov. Ker je večina veteranov nabirala moči za sobotni turnir II. članske lige, ki je bil v Žusterni v morju, so se prekaljenim veteranom pridružili tudi mladci iz domačega kamniškega kluba. Fotograf je fantom svetoval, da se pri vsakemu strelu ali podaji dvignejo do pasu, kar so veterani v celoti upoštevali. Zanimiv pristop do igre je pokazal že omenjeni Tevž, ki se je v prvem polčasu zadrževal samo na enem mestu. Je pa svoji ekipi serviral številne dolge podaje v protinapadih. V vratih je pri domačih blestel Frenk Šimenc, ki ga je za nekaj trenutkov zamenjal Dušan Gradišek-Vaso, ki pa se je kasneje prelevil še v napadalca. Na drugi strani se je med vratnicami trudil članski vratar Calcita Luka Jeretina, ki ga je nato zamenjal Jože Gorjup, ki si je že naložil sedmi križ. Mladi igralci Calcita so sicer mislili, da so bistveno boljši od veteranov, vendar so jih stari mački velikokrat po domače povedano  pošolali. Na koncu so odločale petmetrovke v korist modrih.

SOBOTA

22. junij 2024, Kamnik – Kopališče Pod Skalo, sodniki Lukas Gligorovski Zdravković, Tim Dragaš in Darko Homar

Turnir U14

Sobotno dogajanje se je nadaljevalo s turnirjem U14. Na prvi tekmi je domači Calcit po vodstvu proti Opatiji za tri zadetke v nadaljevanju nekoliko popustil in dopustil Opatiji, da se je približala na gol zaostanka za končnih 6:5 v korist domače ekipe, v kateri je tri zadetke prispeval Rudi Osolnik. Na drugi tekmi so Triglavani gladko odpravili ekipo iz Gorice z 9:0, kjer je blestel s štirimi zadetki Triglavan Sergej Cvetković.

Calcit Water Polo – VK Opatija LRH 6:5 (2:2, 2:1, 2:0, 0:2)
AVK Triglav Kranj – VK Gorica 9:0 (2:0, 4:0, 1:0, 2:0)

Turnir U12

Osrednji tekmovalni dogodek je bil turnir naših najmlajših v kategoriji U12. Na sedmem turnirju se je pomerilo osem ekip, ki so začeli tekmovanja v dveh skupinah. Čez celoten turnir U12 so se hkrati na dveh igriščih borili mladi igralci, iz tribun so jih z glasnim navijanjem spodbujali glasni navijači. Tretje mesto je na koncu pripadalo igralcem Calcita, drugi so bili gostje iz Rovinja, ponovno so bili najboljši igralci prve ekipe Slovana iz Ljubljane. Vse ekipe so zasluženo dobile pokale, igralci pa medalje, kar je za vsakega igralca bila še dodatna vzpodbuda.

Skupina A
VK Ljubljana Slovan – Calcit Water Polo 17:1 (6:1, 11:0)
AVK Triglav Kranj – VK Gorica 7:5 (4:1, 3:4)
Calcit Water Polo – VK Gorica 11:4 (7:1, 4:3)
VK Ljubljana Slovan – AVK Triglav Kranj 7:2 (3:2, 4:0)
AVK Triglav Kranj – Calcit Water Polo 4:6 (1:2, 3:4)
VK Gorica – VK Ljubljana Slovan 0:16 (0:7, 0:9)

Skupina B
VK Ljubljana Slovan 2 – Grafist Koper 4:8 (2:5, 2:3)
AVK Branik Maribor – VD Delfin Rovinj 2:9 (1:5, 1:4)
Grafist Koper – VD Delfin Rovinj 5:8 (2:4, 3:4)
VK Ljubljana Slovan 2 – AVK Branik Maribor 9:7 (5:3, 4:4)
AVK Branik Maribor – Grafist Koper 7:6 (5:3, 2:3)
VD Delfin Rovinj – VK Ljubljana Slovan 2 13:2 (9:0, 4:2)

za 7. mesto, VK Gorica – AVK Branik Maribor 11:6 (4:3, 7:3)

za 5. mesto, AVK Triglav Kranj – VK Ljubljana Slovan 2 8:2 (3:1, 5:1)

za 3. mesto, Calcit Water Polo – Grafist Koper 9:5 (4:2, 5:3)

Calcit se je za končno tretje mesto spoprijel z ekipo Grafist Koper. Bolje je začel Koper, ki je povedel z 2:0, vendar je strateg ekipe Blaž Belentin Calcit usmeril v pravo smer in je bil tako rezultat ob polčasu 4:2 za domače. V drugem delu je Calcit nadaljeval začeto za končnih 9:5 in slavje domačinov se je lahko začelo.

za 1. mesto, VK Ljubljana Slovan – VD Delfin Rovinj 12:3 (8:1, 4:2)

V finalu so Slovanovci pod vodstvom Martina Puša pokazali pravo moč in po izenačenem rezultatu 1:1 ušli na neulovljivo prednost z osmimi zadetki. Gostje iz Opatije so uspeli zadeti še dvakrat. Končni rezultat je bil 12:3 za Zmajčke iz Ljubljane. Končni vrstni red:

 1. VK Ljubljana Slovan
 2. VD Delfin Rovinj
 3. Calcit Water Polo
 4. Grafist Koper
 5. AVK Triglav Kranj
 6. VK Ljubljana Slovan 2
 7. VK Gorica
 8. AVK Branik Maribor

V pričakovanju na otvoritev turnirja so še številni vaterpolisti pomerili v izvajanju petmetrovk. Po dveh serijah se je vratarju pridružil še en vratar, tako da je bilo bistveno težje zadeti gol. Po napetem zaključku je postal najboljši strelec domači matador Bor Škrlj. Sledila je otvoritev, katero je z nekaj poskočnimi vižami odprla Godba Stranje. Župana občine Kamnik Mateja Slaparja, je po uvodnem govoru uradno odprl 31. Dan vaterpolistov in  predal mikrofon še predsedniku VK Kamnik Darku Homarju. Skupaj sta nato podelila še pokale in medalje našim najmlajšim.

Turnir U14

Zaključek je pripadal vaterpolistom U14. V prvi tekmi je začel silovito domači Calcit in do sredine tretje četrine je semafor kazal že 9:0. Goričani so prvič zadeli ob koncu tretje četrtine in kljub končnih 3:16 za domačine pokazali nekaj dobrih akcij, ki veliko obetajo za igralce iz mesta vrtnic.

VK Gorica – Calcit Water Polo 3:16 (0:2, 0:4, 1:3, 2:7)

V drugi tekmi so se pomerili vrstniki iz Kranja in Opatije. Bolje je začela Opatija ki je povedla 3:0. Ob koncu tretje četrtine je bil rezultat 4:2 v korist Opatije, vendar je dež preprečil nadaljevanje tekme. Delilec pravice Homar je kot poznavalec lokalnega vremena ocenil, da je vredno počakati, da se vreme umiri, kar se je tudi zgodilo. V odločilni zadnji četrtini so se najprej Kranjčani približali na gol zaostanka, Opatija je tri minute do konca tekme povišala na 5:3, kar je bil tudi končni rezultat tekme.

AVK Triglav Kranj – VK Opatija LRH 3:5 (0:1, 1:2, 1:1, 1:1)

 1. AVK Triglav Kranj
 2. VK Opatija LRH
 3. Calcit Water Polo
 4. VK Gorica

Sledila je še podelitev v kategoriji U14. Ob tekmovalnem programu je potekal še srečelov, kjer je nekdo domov odpeljal glavno nagrado vrtno kosilnico. Seveda brez številne ekipe v kuhinji pod vodstvom Mije Kordež ni šlo. Čez celoten turnir so skrbeli za hrano in pijačo in kot je povedala je bilo največ povpraševanja po palačinkah. Tako je 31. Dan vaterpolistov v celoti uspel in še enkrat dokazal, da se za bodoče generacije vaterpolistov ni potrebno bati. Za naslednje leto je selektor članske izbrane vrste Mirko Vičević obljubil, da se bo naslednje leto predstavila tudi članska ekipa na prijateljski tekmi.

Galerija slik je tukaj.

fotografija: Skupinska fotografija U12, foto Teja Jazbinšek

Aleksander Sokler
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.