Komelj: “Potrebno bo izkoristiti prednosti domačega bazena”

Danes se je v Mariboru odvila tiskovna konferenca pred kvalifikacijami za EP do sedemnajst let. Povzemamo izjavo selektorja Aleša Komelja.

Lahko za začetek selektor malo poveste o reprezentanci, tekmecih in pripravih?

“V Sloveniji smo zdaj zaključili prvenstvo tudi v mlajših kategorijah. Ekipa do sedemnajst let, ki nas bo zastopala na tem turnirju, je v tem koledarskem letu nastopala tudi kot ekipa AVK Branika in je tako odigrala kar nekaj težkih tekem v DP. Pred tem smo imeli tudi štiridnevne priprave prav na tem bazenu Pristan in od tu odšli v Črno goro, kjer smo imeli za  sparing partnerja  močno ekipo Jadran iz Herceg Nove.

Kar se tiče samih nasprotnikov Romunije, Rusije, Avstrije in pa Velike Britanije, sta najbolj zveneča od teh Rusija in Romunija, ki se redno uvrščata na EP. Ostali dve Avstrija in Velike Britanija, sta z nami še najbolj primerljivi. Na EP peljeta prvi dve mesti in bo tako treba v domačem bazenu izkoristiti vse svoje pluse, ki si jih lahko privoščimo in poizkusimo osvojiti tako želeno drugo mesto in se v septembru uvrstiti na EP, ki bo na Malti.

Ekipa je sestavljena iz vseh slovenskih klubov, Kranja, Kamnika, Gorice, Kopra, Ljubljane in Maribora, kar je v tem času že prava redkost. Tako imamo za to reprezentačno akcijo kar pester nabor igralcev.”

Želja je prvo ali drugo mesto, vendar sta tu Rusija in Romunija, se jih da presenetiti?

“Žreb je odločil,  da nismo dobili za nasprotnike najprej lažje in nato težje nasprotnike, ampak glede na zahteve krovne vaterpolske organizacije LEN, ki je zahteval dvojni program, možnost, da si v petek  kot domačini izborimo prosto “kodo”, ki jo ima na voljo vsaka reprezentanca enkrat na turnirju. Romuni bodo tako kot naš najbolj neposreden tekmec imeli v štiriindvajsetih urah tri mi pa dve tekmi. Seveda ne gre tu za nobeno podcenjevanje kogarkoli, kar pomeni, da ne gremo proti Rusiji z belo zastavo ali da bomo z lahkoto igrali proti Avstriji ali Veliki Britaniji. Slednje smo pred zdravstveno krizo z lahkoto premagovali, zdaj pa sta povsem konkurenčni nam. Lahko se zgodi, da bomo na turnirju prvi, lahko pa smo tudi zadnji, vse je odvisno od nas. Seveda je želja da se uvrstimo na EP, kamor vodita prvi dve mesti.”

Kakšen je vaš urnik, s kom začnete?

“V četrtek igramo z Avstrijo, v petek z Romunijo obe tekmi bosta ob 19.30. V soboto ob 19.00 igramo še proti Veliki Britaniji  in v nedeljo ob 11.00 z Rusijo.”

Mlada reprezentanca U-15 je dve leti nazaj že igrala na EP. So ti igralci tudi v tej reprezentanci?

“Tako je. Vsi igralci z izjemo enega, ki ima neko bolezen in ni mogel več sodelovati. Ti igralci so recimo igrali z Španijo in Rusijo in bili takrat z njimi povsem primerljivi. Se je pa v zadnjih dveh letih vse postavilo na glavo tako da so nekatere ekipe imele boljše, druge pa slabše možnosti in je tako težko oceniti kje smo in kako dobri so drugi.”

Ali v tej starostni skupini dominirajo tisti igralci, ki so najboljši tudi v članski konkurenci?

“Več ali manj. Tisti, ki v ta šport največ vlagajo, so vedno v ospredju, mislim predvsem prvih dvanajst članskih ekip v Evropi, katerim sem ostale reprezentance izredno težko približajo. So pa izjeme mlajše ekipe, kjer se na EP lahko uvrsti šestnajst ekip. Definitivno je to borba, saj je osem najboljših ekip težko premagljivih, ker delajo na čisto drugem nivoju kot npr. v Sloveniji.”

Drugo mesto je imperativ, čeprav je težje dosegljiv, pa vendar …

“Kot sem že prej dejal, so vse opcije odprte, mi se nikogar ne bojimo in če hočemo oditi na EP moramo biti najmanj drugi. Ekipi, ki tukaj ne prideta med dve na turnirju, nimata tudi na EP kaj iskati. Tam je sicer neposredno že uvrščenih devet reprezentanc, ki jim teh kvalifikacij sploh ni potrebno igrati. To so ekipe, ki imajo v tem času po pet, šest turnirjev.”

Ste na turnirju v Črni gori igrali tudi z vrstniki?

“Seveda. Tam je bil Jadran iz Herceg Novega. Poglejte, če igralci od tam vedno kotirajo med prve tri na EP, lahko povem, da dokler imamo moč, se lahko z njimi lahko enakovredno kosamo, celo za kakšen gol lahko povedemo. Vendar tekma traja 32 minut za kar je le šest kakovostnih igralcev premalo, za razliko od njih, kjer se lahko najde tudi do štirideset primerljivih igralcev, kar je pa v Sloveniji nemogoče.”

Koliko šteje reprezentaca članov?

“Reprezentranca ima petnajst igralcev, trinajs jih je na tekmi, dva sta v rezervi. Imamo tri vratarje, eden bo v rezervi tako kot še en igralec. Vsekakor nobeden ni tako dober, da ga ne bi morali menjati in nobeden tako slab, da bi ga morali zamenjati. Reprezentanca je kompaktna in če bomo pravi, bomo lahko igrali proti vsakemu, tako tukaj na kvalifikacijah, kot na EP.”

Vaterpolo rabi uspehe, tudi za te starostne skupine?

“Definitivno. Že organizacija takšnega turnirja je težak zalogaj, kot drugo pa rabimo uspehe. Nazadnje smo bili na EP leta 2018, prej pa 6 let nič. Če bi se trend mlajših selekcij nadaljeval, bi lahko v prihodnosti sestavili člansko ekipo, ki je trenutno nimamo. To nam mora biti primarni cilj, da se zopet začnemo uvrščati na članska EP, kjer smo bili tam leta 1999 v Firencah, nato 2003 v Kranju in nazadnje 2006 v Beogradu. Kasneje se na EP nismo več uvrščali.”

Aleksander Sokler

Comments (1)

  1. Wow, marvelous weblog format! How long have you been blogging for?
    you made running a blog look easy. The full look of your web site is great, as well as the content!
    You can see similar here najlepszy sklep

Leave a Reply

%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.