Analiza Andrije Martića pred začetkom olimpijskih iger

Turnir na olimpijskih igrah bo eden najbolj zanimivih, za zlato se lahko bori najmanj šest selekcij. V zvezi s tem je za portal Vaterpolo vesti pripravil članek Andrija Martić, sicer velik ljubitelj vaterpola, ki za Danče HR piše že 13.  let. Povzemamo nekaj iz intervjuja.

Čaka nas zelo izenačen turnir. Ne bi bil presenečen če bi zlato dobila Srbija, Hrvaška, Črna gora, Španija, Italija, Madžarska … V Riu je bila Srbija absolutni favorit, v Londonu je vlogo favorita potrdila Hrvaška. Danes je konkurenca bolj izenačena, zato ker sta tako Srbija kot Hrvaška v rahlem padanju in se je tako zmanjšala razlika med ekipami. Xavier García ima 37, Obradović, Bušlje in Vrlić 35, Lončar in Jokovič 34 let. Na drugi strani ima Gojko Pijetlović 37, Branislav Mitrović in Duško Pijetlović 36, Aleksić 35, Filipović in Prlainović 34 in Stefan Mitrović 33 let. Optimalno gledano, so najboljša leta za igralce nekje med 27. in 33. letom. Po tem začnejo fizične lastnosti bolj ali manj padati. Zgoraj našteti igralci so večinoma že presegli ta leta. Po drugi strani so druge reprezentance v vzponu, kot so Španija, Madžarska, Črna gora …

Prvič so po 20 letih v krogu favoritov Španci in Italjani. Madžari so standardno v vrhu, kot tudi Srbija, Hrvaška in Črna gora.

Vsekakor obstajajo tradicionalne razlike v stilih. Nova pravila bolj odgovarjajo hitrejšim, spretnejšim in hitrejšim igralcem. Špancem in Italjanom so ta pravila bližja, kot igralcem iz našega okolja. Optimalno bi bilo, da bi bili uspešni različni načini igranja. V zvezi s tem bi bilo treba še malo prilagoditi obstoječa pravila v primeru duelov med bekom in centrom. Ivović je recimo na lanskem Evropskem prvenstvu v Budimpešti hitro dobil dve osebni, ko je trikrat odigral na beku. To je popolna norost, ki se sicer večkrat pokaže na reprezentančnih kot na klubskih tekmah.

Na vprašanje kateri taktični in tehnični elementi bodo odločilni je Martić odgovoril:

Menim, da je treba tri glavne igralce pripeljati do optimalnega položaja, kjer bodo pokazali svoje kvalitete. Hkrati je legendarni Ozren Bonačić nekoč dejal, da je vaterpolo najkolektivnejši ekipni šport, torej si močan toliko, kolikor je močan najšibkejši člen. Določene ekipe ne ustrezajo drugim. Recimo Špancem ne ustrezajo Italjani. Največkar pa odloča glava. Spomnite se prejšnje olimpijade, kjer je Srbija skoraj na vseh tekmah lovila zaostanek, vendar se je kljub slabšim predstavm v skupinskem delu vedelo, da bo Srbija na koncu osvojila zlato.

Vaterpolo velikokrat predstavljajo kot šport z veliko pravili tako, da dobiš občutek, da pravila razumejo samo sodniki.

V medijih je še veliko prostora, da bi se vaterpolo približal publiki. Veliko več ljubiteljev spremlja reprezentance, kot pa klube. Zdaj so olimpijske igre, katere spremljajo praktično vsi, še posebej, ko se gre za olimpijske medalje. Je pa težko spremljati tekme samo preko tv zaslona, ker je gledanje v živo neprimerno boljše. V Riju je bil tv prenos velikokrat slabši kot v Londonu, še bazen je pozelenel. Bomo videli, kako se bodo izkazali Japonci.

Martić je na koncu zaključil:

Čaka nas odličen turnir na katerem na veliko tekmah ne bomo bili prepričani o zmagovalcu. Žal na  turnirju ne bo gledalcev, kar je res škoda,” je zaklučil Martič.

foto: Andrija Martić | Danče HR

Aleksander Sokler
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.