Trenerji na olimpijskih igrah

Samo dva trenerja moškega vaterpola sta ekipo pripeljala do treh ali več zlatih olimpijskih medalj.

Zlate medalje Ratka Rudića

Ratko Rudić je najuspešnejši trener vaterpola v zgodovini olimpijskih iger. Rudić je edini do zdaj vodil kar tri različne države in osvojil štiri zlate olimpijske medalje. Z Jugoslavijo je osvojil dve zlati, z Italijo (1992) in Hrvaško (2012) pa eno zlato medaljo. Leta 1996 je Italijo popeljal tudi do brona.

Zlate medalje Denesa Kemenya

Denes Kemeny je trener, ki je osvojil tri zlate olimpijske medalje. Ta neverjetni podvig je dosegel z tremi zaporednimi zlatimi olimpijskimi medaljami z ekipo Madžarske v letih 2000, 2004 in 2008. Kemeny je edini trener v zgodovini vaterpola, ki je z isto državo osvojil tri zlate olimpijske medalje.

Trenerji, ki so osvojili tri ali več olimpijskih medalj

Poleg že omenjenih Rudića in Kemenya sta še Dezso Gyarmati in Boris Popov, ki sta svojo ekipo pripeljala do treh ali več olimpijskih medalj.

Dezso Gyarmati je kot glavni trener Madžarske osvojil tri zaporedne olimpijske medalje. Srebrno je osvojil leta 1972, zlato leta 1976 in bronasto olimpijsko medaljo leta 1980.

Boris Popov je kot glavni trener tudi osvojil tri olimpijske medalje. Leta 1980 je osvojil zlato in leta 1988 bronasto olimpijsko medaljo, obe kot glavni trener Sovjetske zveze. Nato je Popov leta 1992 vodil Skupnost neodvisnih držav (nekdanje države Sovjetske zveze) in osvojil bronasto olimpijsko medaljo na olimpijskih igrah v Barceloni.

Osvojene olimpijske medalje najprej kot igralec nato kot trener

Samo eni osebi v zgodovini vaterpola je uspelo kot igralcu in trenerju osvojiti zlato olimpijsko medaljo. Dezso Gyarmati je trikrat zmagal na olimpijskih igrah kot igralec, v letih 1952, 1956 in 1964. Gyarmati je kot madžarski glavni trener ekipo leta 1976 na olimpijskih igrah v Montrealu pripeljal do zlata.

Poleg Dezsa Gyarmatija je olimpijske medalje osvojilo še enajst vaterpolistov najprej kot igralci in nato še kot trenerji.

Vir: total-waterpolo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja