SRBSKIM VATERPOLISTOM OLIMPIJSKO ZLATO!

Srbi so v velikem finalu moškega olimpijskega turnirja v vaterpolu premagali Grčijo s 13 : 10 in osvojili četrto olimpijsko medaljo zapored. Poslavljajo se številne srbske legende.
Grki so s prvo olimpijsko medaljo v moškem vaterpolu prišli do zgodovinskega uspeha!

Srbija je kot samostojna država debitirala na olimpijskih igrah leta 2008. Od takrat naprej so Srbi na vsakem olimpijskem turnirju osvojili kolajno – bronasti so bili v Pekingu in Londonu, naslov so osvojili v Riu in Tokiu. Trije igralci so sodelovali pri osvajanju vseh štirih medalj: kapetan Filip Filipović, Duško Pijetlović in Andrija Prlainović.

Poleg teh treh se od reprezentance po današnjem finalu poslavljajo še Stefan Mitrović in vratarja Branislav Mitrović in Gojko Pijetlović. Vsi so se poslovili na najboljši možni način – z naslovom olimpijskega prvaka.

Dušan Mandić, S. Mitrović, B. Mitrovic in Aleksić so se še tretjič povzpeli na olimpijski tron. G. Pijetlović je osvojil svojo drugo olimpijsko medaljo. Na letošnjih olimpijskih igrah v Tokiu so debitirali Nikola Dedović, Strahinja Rašović in Djordje Lazič.

Tudi Grki ne bi smeli biti razočarani. Osvojili so prvo olimpijsko medaljo za svojo državo v moškem vaterpolu. Odigrali so odličen turnir in v finale prišli brez poraza. Svojo kakovost so pokazali tudi v finalu, vendar so po težkem boju izgubili proti bolj izkušeni srbski selekciji. Tekma je bila do sredine zadnje četrtine izenačena. Srbija si je v zadnji četrtini s serijo 3 : 0 zagotovila zmago.

prva četrtina

Skoumpakis je zadel prvi in popeljal Grčijo v vodstvo. D. Pijetlović in Filipović sta z zadetkoma popeljala Srbe v vodstvo 2 : 1.

V tretji minuti je Rašović dosegel že tretji gol za Srbe, ki pa ga sodniki po ogledu VAR-a niso priznali, ker naj bi pred tem žoga s celotnim obsegom šla čez navidezno črto po strelu Kolomvosa. Gol Rašovića je bil razveljavljen, semafor je kazal 2 : 2.

Srbija je nato odgovorila s tremi zadetki (Jakšić ob igralcu več, Filipović iz enajstmetrovke in gol Pijetlovića) in tako povedla s kar 5 : 2.

Zaostanek je zmanjšal Vlachopoulos na 3 : 5, Jakšič je nato Srbijo ponovno popeljal v vodstvo s 6: 3.

druga četrtina

Srbija je v začetku druge četrtine povišala na 7: 4. Grki so končno uspeli najti obrambno igro, katera jih je pripeljala do finala. Ko je steklo še v napadu, so naredili delni rezultat 3: 0. V 12. minuti je Alexandros Papanastasiou s strelom iz desne strani našel mrežo in izenačil na 7 : 7.

Srbski selektor Savić s prikazanim ni bil zadovoljen in je vzel minuto premora. Srbi tudi po premoru niso našli svojega ritma, vendar tudi na drugi strani Grki niso zadeli. Štiri sekunde pred koncem druge četrtine je zadel Prlainović in odpeljal Srbijo z minimalnim vodstvom 8 : 7 na odmor.

Andrija Prlainović (SRB), Alexandros Papanastasiou (GRČ), Dušan Mandić (SRB) Foto: Marcel ter Bals/Orange Pictures

tretja četrtina

Na začetku tretje je Mandić z desne strani zadel za dva gola prednosti Srbije (9 : 7). Grki so preko Mourikisa najprej znižali, v 21. minuti pa ob igri s šestim proti petim z golom Fountoulisa izenačili na 9 : 9. Dobro minuto pred zadnjim odmorom je Prlainović po asistenci Filipovića zadel za 10 : 9. V zadnji sekundi tretje je Genidouniasov strel z razdalje zadel vratnico.

četrta četrtina

Če Grčija v zaključku tretje ni izenačila, pa je četrto začela z zadetkom Skoumapkisa za 10 : 10. Nato je v ospredje stopila Srbija z izjemno obrambo.

Do konca tekme so srbski vaterpolisti dosegli še tri zadetke. V 26. minuti so izsilili enajstmetrovko, ki jo je uspešno izvedel Andrija Prlainović za 11 : 10.

Kmalu zatem je srbski srednji branilec Nikola Jakšić ob igralcu več po lepi ekipni akciji povišal na 12 : 10. Sredi zadnje četrtine je “bomba” Dušana Mandića Srbijo pripeljala do vodstva z 13 : 10.

V zadnjih minutah je imela Srbija težave z velikim številom izključitev. Na klopi sta zaradi treh osebnih napak obsedela branilca Sava Ranđelović in Milan Aleksić. Kljub temu je obramba olimpijskih prvakov delovala še naprej odlično. Srbi so slabi dve minuti do konca dokončno pokopali sanje grške ekipe. Grkom, ki jim je trener Vlachos namenil sicer še minuto odmora se niso več mogli vrniti v igro. Srbija je osvojila naslov!

Srbski vaterpolisti so se pred osvojitvijo naslova pripravljali tudi v Sloveniji

Srbski vaterpolisti so imeli pred olimpijskimi igrami priprave tudi na olimpijskem bazenu v Kranju in so bili celo prvi gostje prenovljenega hotela Elegans na Brdu. Glede na dobre pogoje upam, da se bo kmalu sestavila tudi slovenska članska vaterpolska ekipa in se skušala uvrstiti na kakšen večji turnir.

Finale

Grčija : Srbija 10 : 13 (3 : 6, 4 : 2, 2 : 2, 1 : 3)
Grčija: Zerdevas, Genidounias, Skoumpakis 2, Kapotsis, Fountoulis 2, Papanastasiou 1, Argyropoulos, Mourikis 1, Kolomvos 1, Gkiouvetsis 1, Vlachopoulos 2. Selektor: Vlachos
Srbija: B. Mitrović, Mandić 3, Dedović, Randjelović, Lazić, D. Pijetlović 2, Rašović, Aleksić, Jakšić 3, Filipović 2, Prlainović 3, S. Mitrović. Selektor: Savić

Goli z igralcem več: Grčija 6/15, Srbija 6/9. Petmetrovke: Grčija -, Srbija 2/2.

foto OKS

Končna mesta

  1. Srbija
  2. Grčija
  3. Madžarska
  4. Španija
  5. Hrvaška
  6. ZDA
  7. Italija
  8. Črna gora
  9. Avstralia
  10. Japonska
  11. Kazakhstan
  12. Južna Afrika
Aleksander Sokler
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.