Pot grških vaterpolistov do prve zgodovinske olimpijske medalje!

Vaterpolska reprezentanca Grčije se je zapisala v zgodovino in kljub porazu s 10 : 13 proti Srbiji v finalu na olimpijskih igrah v Tokiu osvojila srebro, kar je prva olimpijska medalja. Največji uspeh do zdaj je bila uvrstitev v polfinale na olimpijskih igrah v Atenah leta 2004.

Srebrni v Tokiu

Grčiji je uspelo priti v finale brez poraza. Neodločeno je igrala le v skupinskem delu proti Italijanom.

Zgodovinski podvig je uspel naslednjim grškim vaterpolistom: Emmanuel Zerdevas, Constantinos Genidounias, Dimitrios Skoumpakis, Marios Kapotsis, Ioannis Fountoulis, Alexandros Papanastasiou, Georgios Dervisis, Stylianos Argyropoulos Kanakakis, Constantinos Moukosislous, Christinos Moukasis, Christinos Mourikis, Christinos Mourikis, Christinos Mourikus, Christinos Mourisus Angelos Vlachopoulos.

Zgodovina grške vaterpolske reprezentance

Grčija ima dolgo in uspešno tradicijo. Največji uspeh do zdaj sta dve bronasti medalji, ki jih je Grčija osvojili na svetovnem prvenstvu v letih 2005 in 2015.

Grki so osvojili tudi srebrno medaljo na svetovnem pokalu leta 1997, tri bronaste medalje v svetovni ligi leta 2004, 2006 in 2016 ter srebro leta 2018.

Poleg tega je grška ekipa v preteklosti osvojila še štiri bronaste medalje na sredozemskih igrah v letih 1951, 1991, 1993 in 2013.

Grčija je na evropskem prvenstvu leta 2016, olimpijskih igrah leta 2004, svetovnemu prvenstvu leta 2003 in evropskemu prvenstvu leta 1999 tesno izgubila boj za odličja medaljo, na vseh štirih je končala na 4. mestu.

Grčija je ena izmed le devetih reprezentanc na svetu, ki so osvojile (vsaj) medaljo na svetovnem prvenstvu. Trenutno zaseda osmo mesto na lestvici osvojenih medalj, eno pred Nemčijo.

Grčija se je na vseh svetovnih prvenstvih od leta 1994 uvrstila vsaj v četrtfinale, saj je osvojila omenjeni bronasti medalji in od leta 2001 do zdaj nikoli ni končala slabše kot šesta.

Olimpijske sanje

Grčija je na olimpijskih igrah sodelovala 16-krat, na turnirju je neprekinjeno sodelovala od leta 1980.

Njihov najboljši rezultat do zdaj je bilo je 4. mesto na olimpijskih igrah leta 2004 v Atenah , potem ko so v igri za bron proti Rusiji izgubili s 5 : 6. Grki so sicer že šestkrat igrali v četrtfinalu.

vir: Greek Reporter
foto: Hellenic Olympic Committee / Twitter

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja