Slovo madžarskega dua: Viktor Nagy in Norbert Hosnyanszky

V zadnjih člankih Pot sedmih samurajev … in Statistika in lovorike … smo veliko pisali o slovesu (šestih) sedmih legend srbskega vaterpola.  Poleg njih sta se po poročanju Total-waterpolo portala od reprezentance poslovila še madžarski legendi Viktor Nagy in Norbert Hosnyanszky z osvojitvijo srebra na zadnjih olimpijskih igrav v Tokiu.

Viktor Nagy

Datum rojstva: 24. julij 1984 (starost 37 let)
Višina: 1,98 m
Položaj : vratar
Klubi: BVSC, Vasas, Szeged, Szolnok
Medalje z reprezentanco: 13. olimpijske medalje: bronasta (2020-21), svetovno prvenstvo: zlato (2013), dve srebrni (2007 in 2017), evropsko prvenstvo: zlato (2020), srebrno (2014), 2 bronasti ( 2008 in 2016).

Nagy je bil simbol kluba Szolnok za katerega je igral med letoma 2014 in 2021. Po olimpijskih igrah je potrdil, da je končal kariero.

Za Madžarsko je igral od leta 2006. Na svetovnem prvenstvu leta 2007 je osvojil srebro, ni pa bil na seznamu za olimpijske igre v Pekingu, kjer so Madžari osvojili zlato medaljo. Kot pravijo za staro vino je tudi Nagy z leti igral vse boljše. Leta 2013 je Madžarska na svetovnem prvenstvu v Barceloni osvojila zlato. Nagy je bil eden od junakov ekipe, ki jo je vodil Tibor Benedek. Bil je razglašen za najboljšega vratarja turnirja.

Leto 2017 je bilo eno najboljših v njegovi karieri – na “European trophy” je dvignil svoj prvi evropski pokal. Nagy je  z klubom Szolnok osvojil Ligo prvakov. Kasneje istega leta je Madžarska na svetovnem prvenstvu dosegla bronasto medaljo. Nagy je bil izbran za najboljšega vratarja tako osmine finala lige prvakov kot svetovnega prvenstva.

Sezona 2020/21 je bila za Nagyja odlična. Szolnok je osvojil madžarsko ligo in evropokal LEN. Izkušeni vratar je bil eden ključnih igralcev v madžarskem finalu evropokala LEN proti OSC. Pri streljanju petmetrovk v drugi tekmi je ubranill tri strele.

Nato so prišle olimpijske igre. Nagy je bil s 53,5 odstotki obramb peti najboljši vratar turnirja. A odstotek ni bil najpomembnejši. Nagy je prikazal sijajen nastop v ključnih trenutkih četrtfinala proti Hrvaški in v dvoboju za bronasto medaljo.

Norbert Hosnyanszky

Datum rojstva: 4. marec 1984 (starost 34 let)
Višina: 1,96 m
Medalje z reprezentanco: 14. Olimpijske igre: zlato (2008) in bronasto (2020-21), svetovno prvenstvo: zlato (2013), srebro (2017), evropsko prvenstvo: zlato (2020), 2 srebrni (2006, 2014) ), 3 bronaste (2008, 2012, 2016).


Norbert Hosnyanszky Foto: Monoki Nikolett/vlv.hu

Norbert Hosnyanszky še vedno ni končal kariere, vendar je bila tekma za bronasto medaljo v Tokiu njegova zadnja za Madžarsko. Hosnyanszkyjeva kariera v reprezentanci je bila zelo podobna Nagyjevi, vendar je leta 2008 v Pekingu igral in postal olimpijski prvak. S klubi je osvojil številne lovorike.

Po osvojenem srebru na svetovnem prvenstvu leta 2017 v Budimpešti je Hosnyanszky izpustil v letih 2018 in 2019 vsa velika tekmovanja. Glavni trener Marcz ga je dodal na seznam, ki je zastopal Madžarsko na evropskem prvenstvu 2020. To je bil velik povratek, kjer je naslov osvojila Madžarska. Nekaj ​​mesecev zatem je bil Hosnyanszky izbran za najboljšega madžarskega igralca leta.

Pandemija je preložila olimpijske igre, vendar je Hosnyanszky za leto podaljšal reprezentančno kariero in v svojo zakladnico dodal novo medaljo.

Viktor Nagy (HUN) Fotografija Marcel ter Bals/Orange Pictures

 

 

 

Aleksander Sokler
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.