Mladinci na Češkem v boj za naslov svetovnega prvaka!

Najboljše moške mladinske ekipe se bodo na Češkem pomerile za naslov svetovnega prvaka. 21. svetovno prvenstvo bo potekalo med 28. avgustom in 5. septembrom.

Turnir se bo odvijal v glavnem mestu Pragi. Osemnajst ekip v katerih so fanjte stari do 20. let, se bo v “Zlatem mestu” za “slavo” borilo v plavalnem centru “Podoli” ob neposredni bližini reke Vltave.

Skupine in sistem tekmovanja

Skupina A:  Italija, Hrvaška, Uzbekistan, Rusija, Argentina
Skupina B:  Španija, Srbija, ZDA, Slovaška, Češka
Skupina C:  Brazilija, Madžarska, Nemčija, Egipt
Skupina D:  Grčija, Kazahstan, Južna Afrika, Črna gora

Zmagovalci skupin se bodo neposredno uvrstili v četrfinale, za preostala štiri mesta se bodo borile 2. in 3. uvrščene ekipe. Ekipe, ki bodo v skupinskem delu končale na mestih 4. in 5. se bodo pomerile za končna mesta od 13. do 18.

Favoriti za medalje

Zadnje veliko tekmovanje je bilo SP v Kuvajtu leta 2019. Reprezentance U20 od takrat tudi niso imela veliko pripravljalnih turnirjev. Zaradi tega je težko oceniti, kdo so glavni favoriti, vsekakor je vsaj sedem do osem reprezentanc, ki bi lahko v Pragi osvojile zlato medaljo.

Na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih so bile polfinalne udeleženke Srbija, Hrvaška in Grčija, ki je bila tudi zmagovalka obeh turnirjev. V Beogradu je Srbija osvojila bron, v Kuvajtu srebro. Hrvaška je leta 2017 zasedla drugo mesto, v Kuvajtu je bila četrta.

Poleg omenjenih sta na zadnjih dveh prvenstvih igrali še Italija, ki je v Kuvajtu bila viceprvak in Madžarska s četrtim mestom v Beogradu.

Od takrat so se vse ekipe močno spremenile, tako da je težko napovedovati končne razplete.

Grki prihajajo s tremi “zlatimi” igralci iz Kuvajta (Kalogeropoulos, Chalvylpoulos, Goniotakis). Poleg tega bo na prvenstvu sodelovalo pet srbski igralcev, ki so leta 2019 osvojili srebro (vratar Mišović, Branković, Martinović, Pljevlančič, Radović). Le dva fanta na seznamu Italije sta v Kuvajtu osvojila bron (Ferrero, Tartato). Za Hrvate se bosta drugič pomerila Penava in Zuvela.

Ne glede na vse, so ekipe iz Evrope favoriti. Od prvega svetovnega mladinskega prvenstva leta 1981 v Italiji so neevropejci osvojili le tri medalje. Kuba je v letih 1981 in 1991 osvojila srebro, Avstralija je bila leta 1999 druga. Ne Avstralija in ne Kuba ne bosta igrali v Pragi.

Vir in grafika: Total waterpolo, Len

Aleksander Sokler
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.