FINA razvija lasten VAR sistem v vaterpolu

VAR je v nekaterih športih postal redna praksa. Enako se utegne zgoditi tudi v vaterpolu, kjer mednarodna plavalna zveza (FINA) razvija lasten VAR sistem.

VAR v vaterpolu je bil že uporabljen na OI 2020 v Tokiu. Sistem je bil na 74 tekmah uporabljen 27-krat (13-krat na ženskem turnirju, 14-krat na moškem), v glavnem pa je reševal vprašanja o priznanem ali nepriznanem zadetku.

“Odločitev za uvedbo oziroma izboljšavo VAR sistema je neizbežna. Boljša preglednost tekme, predvsem pa olajšava sodnikom v situaciji “goal-no goal”. Če samo pogledamo OI London 2012 in EP v Barceloni 2018, ki sta se končala kot velik škandal. Z novim VAR sistemom želimo preprečiti takšne škandale. Pol leta smo na trgu iskali podjetje, ki bi bilo pripravljeno sodelovati z nami in ustvariti nov projekt. Končno, smo našli podjetje Slomo TV. Podjetje ni imelo nič izkušenj z vaterpolo, a so se že srečali z drugimi športi. Skupaj smo ustvarili sistem, ki je ustrezal našim zahtevam,” je dejal predsednik tehničnega komiteja FINE, Mark Koganov.

Glavne naloge novega VAR sistema naj bi bile ne samo prepoznavanje v situaciji “goal-no goal”, ampak tudi pokritje celotnega bazena. Z novim sistemom bodo lahko bolje nadzirali pravilne menjave in pravilno klicanje Timeout-a.”

FINA, ki je v Tokiu že imela sodniško ekipo, ki je opravljala izključno VAR, ne navaja, koliko so vložili v implementacijo VAR, le navedli so, da “sistem stane veliko denarja”. Koganov je nato dodal, da je Tokiu doazal, da je VAR vreden svojega denarja.

Končno Koganov napoveduje, da bo naslednji korak pri uporabi VAR -a prikazovanje preglednih slik med televizijskimi prenosi v živo. To bo pomembna novost, ki bo pripomogla k olajšanju razumevanja vaterpola za gledalce: “Trenutno to ni mogoče. V prihodnosti bo to mogoče, vendar moramo najti poceni rešitev. Programska oprema za tenis in druge športe z animacijo stane več sto tisoč dolarjev. Morda bomo za naslednje večje tekmovanje prišli do kakšne rešitve,” je zaključil Koganov.

 

Foto in vir: wpdworld.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja