Častno slovo slovenskih vaterpolistov v Kranju

Slovenski vaterpolisti so v zadnji tekmi kvalifikacijske skupine A v Kranju za uvrstitev na evropsko prvenstvo, ki bo od 27. avgusta do 10. septembra v Splitu, morali priznati premoč francoske izbrane vrste, ki je zmagala s 26:11 (7:2, 5:2, 5:4, 9:3). Slovenska reprezentanca je tekmovanje končala na tretjem mestu, v Splitu bosta igrali reprezentanci Francije in Nemčije, četrta je bila Švica in peta Belgija.

Slovenija – Francija 11:26 (2:7, 2:5, 4:5, 3:9).

Kranj – Pokriti olimpijski bazen Kranj, gledalcev 100, sodnika: Schwartz, Mckerr (Irska).

Strelci: Jaša Kadivec 3, Matej Nastran 3, Jaša Lah 2, Matic Rahne 1, Matej Rajšp 1, Martin
Puš 1; Alexandre Bouet 10, Enzo Khasz 4, Charles Cannone 4, Mehdi Marzouki 3, Thomas
Vernoux 2, Ugo Crousillat 2, Michal Izdinsky 1.

Slovenija: Beton, Popović, Kadivec, Štirn, Nastran, Rahne, Fičur, Gostić, Paunović, Rajšp,
Puš, Lah, Koso. Selektor: Krištof Štromajer.

Francija: Dubois, Saudadier, Crousillat, Bouet, Khasz, Vernoux, Marion Vernoux, Izdinsky,
Marzouki, Canonne, Vanpeperstaete, Piot, Fontani. Selektor Florian Bruzzo.

Osemletna odsotnost z mednarodnih prizorišč je do izraza prišla že na sobotni tekmi proti Nemčiji, ki je visoko premagala izbrance Krištofa Štromajerja, ki so se sicer borili do zadnjega atoma moči, vendar je vseeno prišla do izraza večja kakovost nasprotnikov. Nekaj podobnega so pričakovali tudi v zadnji tekmi kranjskega turnirja, kajti Francozi v zadnjih letih spet veliko vlagajo v vaterpolo, igrajo tudi v svetovni ligi, njihov najmočnejši klub Marseille, za katerega igra tudi pet francoskih reprezentantov pa skupaj z italijanskim Pro Reccom vodi v skupini B lige prvakov. V skupini A sta po devetih odigranih krogih najboljša Brescia in Novi Beograd.

Uvod v tretjo četrtino za slovensko reprezentanco ni bil uspešen, kajti Francozi so po le dveh minutah že vodili s 3:0. Prvi zadetek je dosegel njihov najboljši igralec Ugo Crousillat, ko so gostje imeli igralca več, druga dva je prispeval Alexandre Bouet, drugega iz petih metrov. Vendar visok zaostanek ni zaustavil Mateja Nastrana in soigralcev, saj sta Jaša Lah iz petmetrovke in kapetan Martin Puš na sredini četrtine že znižali izid. Toda francoski vaterpolisti so do konca četrtine odgovorili še s štirimi zadetki, naprej preko Thomasa Vernouxa, nato je bil spet dvakrat uspešen Bouet, v zadnji sekundi pa še odlični Crousillat. Nekaj bolj izenačen je bil začetek druge četrtine, saj so slovenski vaterpolisti po golu Mateja Nastrana na sredini četrtine še vedno zaostajali za pet zadetkov (4:9), pred tem pa je zadetek za slovensko reprezentanco dosegel tudi Matic Rahne. V nadaljevanju četrtine so spet prevladovali Francozi, ki bodo čez dve leti gostili olimpijske igre, ki so dosegli še tri zadetke.
Spet je bil dvakrat uspešen Bouet, enkrat pa Mehdi Marzouki, v začetku četrtine pa dvakrat Charles Canonne. Navkljub visokemu zaostanku se Štromajerjeva četa ni predala in je v tretji četrtini vzpostavila ravnotežje v bazenu. V začetku četrtine so Francozi svojo prednost povečali na deset zadetkov, zadela sta Marzouki in Bouet, na odmor pa so odšli s prednostjo devetih zadetkov. Slovenski vaterpolisti so bili v napadu bolj natančni, kar je z dvema zadetkoma potrdil Jaša Kadivec, z enim pa Jaša Lah in Matej Nastran, za Francoze pa so slovensko mrežo zatresli še Charles Cannone, Thomas Vernoux in Mehdi Marzouki.
V zadnji četrtini je prvič na turnirju priložnost v slovenskih vratih dobil tudi Alan Koso, ki se je hitro moral soočiti s kakovostjo francoskih vaterpolistov. Iz petih metrov je zadel Alexandre Bouet, že v naslednjem napadu pa Enzo Khasz. Na minus deset je nato še zmanjšal Jaša Kadivec, toda nezaustavljivi Bouet je do konca tekme dosegel še dva zadetka, skupaj kar deset. Med strelce so se vpisali še trikrat Khasz, po enkrat pa Cannone in Michal Izdinsky, na slovenski strani pa sta bila uspešna, Matic Rahne in tretjič na tekmi Matej Nastran.

V prvi tekmi zadnjega kroga je Nemčija s 16:5 (3:1, 6:1, 4:2, 3:1). Prvo mesto je tako pripadlo Franciji z desetimi točkami, kolikor jih je imela tudi drugouvrščena Nemčija, s šestimi točkami je bila tretja Slovenija, četrta Švica s tremi točkami, brez točk pa je ostala Belgija.

Izjava po tekmi
Jaša Kadivec, igralec slovenske reprezentance: »Občutki po tekmi so zelo dobri, smo pa
precej utrujeni. Na turnirju smo naredili tisto, kar smo morali, premagali smo reprezentanci, ki
sta na naši ravni, medtem ko sta Nemčija in Francija za nas še na previsoki ravni, saj gre za
reprezentanci, ki že dolgo igrata na največjih tekmovanjih. V vsakem primeru je bilo dobro,
da smo imeli te tekme, ki nam bodo v prihodnosti zagotovo koristile. Dali smo vse od sebe, v
veliko pomoč pa so nam bili tudi gledalci.«

naslovnica Martin Puš/foto Tit Košir
foto Aleksander Sokler in Tit Košir

Miha Štamcar

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.