Slovenski vaterpolo tudi z odlično organizacijo znova na evropskem zemljevidu!

AVK Triglav Kranj in Zveza vaterpolskih društev Slovenije sta v okviru Evropske plavalne zveze (LEN) dokazala, da se kljub majhni ekipi da organizirati tako rekoč brezhiben kvalifikacijski turnir za evropsko prvenstvo v vaterpolu. Tukaj je zbranih nekaj vtisov organizatorjev.

Tadej Peranovič, glavni organizator tekmovanja: »Priprave na organizacijo so se začele že v preteklem letu z uresničevanjem ideje za ponovno vzpostavitev članske reprezentance. Začelo se je z lobiranjem na LEN-u za pridobitev organizacije kvalifikacij, kar vsekakor ni bilo enostavno. Ko po devetih letih, ko nas ni bilo na zemljevidu evropskega vaterpola, dobiš organizacijo, je to vsekakor pohvala s strani regulatorja evropskega vaterpola za preteklo delo in prva zmaga.

Naslednji korak, ki je bil pomemben, je bilo zagotavljanje namestitvenih kapacitet in bazena za potrebe tovrstnega tekmovanja. Zaradi strogih Covid meril LEN-a smo morali zagotoviti hotel, ki bo izključno namenjen le ekipam in uradnim osebam. To v Kranju ni lahko, saj premoremo le en hotel, ki lahko gosti tovrstne goste. Druga zmaga, če lahko temu tako rečem, je bila brezplačna zagotovitev bazena, ki je bil v času tekmovanja popolnoma zaprt za ostale uporabnike. V nasprotnem primeru bi se strošek organizacije povečal za približno 20.000 evrov, kar bi pomenilo ekonomično nevzdržnost. Tu gre velika zahvala direktorju Zavoda in mestni občini Kranj, ki sta s to potezo pokazala, da razumeta, kako velik je dogodek in kakšen pomen ima za šport in mesto samo. Navsezadnje smo gostili ekipe in posameznike iz desetih različnih držav Evrope oziroma iz devetih, saj se delegirani sodnik iz Gruzije ni pojavil v Kranju. Kot mi je znano, so ga zaradi vročine zadržali na letališču v Istanbulu.

V same priprave je bilo vključenih več ljudi. Zagotoviti smo morali maksimalne pogoje, da se bodo udeleženci kar najbolje počutili. To so namestitvene kapacitete, transporti ob prihodih in odhodih in med samim tekmovanjem, covid protokoli in testiranja, akreditacijski center, promocije …

V samo izvedbo smo vključili številne posameznike, največ je bilo staršev in ljubiteljev vaterpola. Ta kader je bil nepogrešljiv. Pokrivali smo posamezne službe, ki so zagotavljale prevoze, izvajale redarsko službo, skrbele za gostinsko dejavnost, izvedbo posameznih tekem, snemanje in komentiranje tekem, deljenje vstopnic, zdravstveno službo … Na tem mestu bi se rad zahvalil in obenem pohvalil vsakega posameznika, ki je pripomogel k temu, da je dogodek uspel in bil pohvaljen z vseh strani, tako reprezentanc udeleženk, LEN delegata, sodnikov in vseh drugih, ki so sledili in obiskovali naš dogodek.

Da pa dogodek ne bi bil predstavljen le s tekmovalnega vidika, ampak bi bil predstavljen tudi v širši luči promocije, ki bi lahko vplivala na ponovni dvig panoge na nivo, ki ga je včasih vaterpolo pri nas imel.

Na dogodek smo povabili predsednika države, tri ministre, direktorico direktorata za šport in generalnega sekretarja na MIZŠ. Odzval se je minister Cigler Kralj, ki je bil nad dogajanjem tako navdušen, da ga je zanimalo, kje lahko sina vpiše v vaterpolo.
Velika čast je bila tudi ta, da je delegat Dejan Perišić obenem tudi generalni sekretar Tehničnega odbora za vaterpolo pri LEN-u. Z njim smo opravili tudi spodaj objavljen intervju. Je gospod, ki je že vrsto let vključen v vaterpolo, pozna svetovni vaterpolo, njegove besede imajo veliko težo.

Sam turnir smo ovekovečili s TV prenosi in fotografijami. Gledanost je bila za naše razmere izjemno velika. Fotografije iz našega turnirja so bile objavljene na naslovnici LEN-a in na njegovih družbenih omrežjih. Poleg tega bodo fotografije objavljene tudi v nemških medijih, ki promovirajo nemški vaterpolo.

Tako bi se za konec še enkrat rad zahvalil vsem posameznikom, ki so si vzeli čas in pomagali, da je organizacija uspela. Pohvale prihajajo iz vseh koncev.«

Posebno čast nam je v vlogi delegata izkazal Dejan Perišić, generalni sekretar Tehničnega odbora za vaterpolo (Technical Water Polo Committee) pri LEN-u. Izjava je v posnetku.

Boris Margeta, sodnik, ki sodi v sam svetovni vrh: »Težko bi ocenil same kvalifikacije, saj so le del zgodbe, ki se je začela v lanskem letu. Zahvaljujoč naporom klubov, strokovnega sveta in predsedstva, smo končno po dolgih letih spet vzpostavili člansko reprezentanco. Prepričan sem, da je članska reprezentanca tista lokomotiva, ki mora vleči celoten reprezentančni pogon, nuditi igralcem perspektivo napredovanja, potovanj, novih prijateljstev, novih izkušenj predvsem pa uživanje ob igranju vaterpola.

Zato najprej velja moja iskrena čestitka vsem petindvajsetim izbranim igralcem ter strokovnemu vodstvu, ki so kljub napornim epidemičnim časom, uspeli ponesti slovenski članski vaterpolo nazaj na evropski zemljevid. Zelo sem vesel in ponosen na vse te fante, ki sem jih videval na pripravah, kako se bodrijo, kako se trudijo, sodelujejo in se skupaj tudi poveselijo. Fantje, ki so zbrani iz vseh vetrov, jih druži skupni imenovalec – ljubezen do vaterpola. Vsa ta energija se je prenesla tudi na kvalifikacije in res smo se vsi počutili ponosne. Še zdaj se spominjam francoskega trenerja Nenada Vukanića, ki mi je po naši tekmi z Nemčijo dejal: “Gledal sem tekmo in nisem mogel verjeti. Veš  tako spodbujanje, veselje in energija, ki jo vaši igralci kažejo ob vsakem vašem zadetku, neverjetni ste, kljub 10 golom razlike praznujete vsak gol, kot da je finale olimpijade – “GENIAL!!”. Enako velja tudi za občinstvo.

Strokovno bi se izognil komentarjem, saj je od moje trenerske kariere že preteklo nekaj vode, mogoče pa bi podal samo nekaj dejstev v izogib mogoči slabi volji ob tekmah s Francijo in Nemčijo. Vložki Francije v vaterpolo so v zadnjih desetih letih narasli na vsote čistega profesionalizma. Teden pred kvalifikacijami, je ta ista Francija v Svetovni ligi premagala aktualnega svetovnega podprvaka Španijo. Jedro ekipe je Marseille, klub, ki redno igra v najmočnejši ligi na svetu – Champions league. Francija ima enega najperspektivnejših centrov Thomasa Vernouxa, starega nekaj manj kot 20 let, po katerih pogledujejo največji klubi, kot je npr. Recco. Francija bo organizator letošnjega finala Svetovne lige in naslednje Olimpijade. Še bi lahko našteval, vendar želim le povedati, da se je včasih treba zavedati, proti komu igramo.

Na drugi strani je Nemčija, ekipa sestavljena iz ekip Waspo 98 Hannover in Spandau iz Berlina. Dva velikana, ki že leta in leta igrata v Champions league. V Hannovru je bil tudi zadnji “FINAL 8”. Ekipa z legendarnim trenerjem najprej Srbije in Črne gore, nato Črne gore, strategom Porobićem. Ekipa s Schenkel Moritzem, kapetanom ekipe, ki je bil že nekajkrat izbran med top tri evropske vratarje. Doseči proti Francozom več kot deset golov, se odločno upirati Nemcem je, kar se mene tiče zelo pohvalno in pogumno. Tekmi proti Belgiji in Švici po pričakovanju, zmagi povsem zasluženi. Strokovne komentarje bom prepustil strokovnjakom.

Rad pa bi omenil tudi topel sprejem vseh gostov in zahvale, ki so nam jih izrekli. Redko se zgodi, da na ta nivo tekmovanja pride drugi človek Tehničnega odbora za vaterpolo iz strani LEN-a. Delegat g. Dejan Perišić nas je prijetno presenetil, ko je sprejel vlogo delegata. Še več mi pomeni njegova pohvala organizacije, ki se bo slišala tudi v LEN.-u. Tako, da resnično velja pohvaliti prav vse, tako starše, klube, igralce, stroko in organizatorje, da so izpeljali tako lepe dogodek. Zanimivo je tudi, da je tudi LEN povzel naše prekrasne fotografije, kar je sicer redkost. Hvala tudi fotografoma.

Da pa se ne bi samo hvalil, sem bil res presenečen nad praznimi tribunami na tekmi Nemčija – Francija. Kako malo je potrebno, da otroka spraviš na tekmo, lahko povem iz svoje izkušnje. Hčeri, ki ni niti vaterpolistka, sem razložil, da bosta igrali reprezentanci, ki sodita takoj pod vrh, če že ne v vrh, svetovnega vaterpola, se je takoj odločila, da mora tekmo videti. Žal je bila na tribuni skoraj sama. Po drugi strani sem na eni od tekem videl celo ekipo Graza, in Gradec ni niti tako blizu Kranja.


Prepričan sem, da bo reprezentanca nadaljevala z dobrim delom, da se bomo kmalu spet videli v širšem obsegu. Resnično ne bi nikogar poimensko omenjal, saj kot sem rekel čestitam in hvala vsem petindvajsetim igralcem, kapetana Martina Puša pa prosim, da vsem prenese naše pohvale in dobre želje za naprej.«

Maja Jenko Osel, organizatorka namestitev in preverjanja SARS-CoV-2: »V trenutku, ko je bila ZVDS zaupana organizacija in nato AVK Triglav Kranj operativna izvedba evropskega kvalifikacijskega turnirja skupine A, smo vedeli, kakšen velik zalogaj nas čaka. Podobno prireditev, LEN cup, smo imeli v Kranju že v letu 2020, ko je bila pandemija na vrhuncu.

Tudi tokrat nam COVID-19 protokol ni prizanesel … LEN, evropska krovna organizacija za vodne športe, namreč zahteva, da vse reprezentance pridejo na turnir z negativnim PCR testom na prisotnost virusa. Poleg tega pa so morale biti tule ponovno testirane s hitrimi antigenskimi testi.

Zaradi dobre priprave na namestitev, akreditacij, prevozov, stalne koordinacije dejavnosti vseh izvajalcev in vsakodnevne komunikacije z reprezentancami so vse dejavnosti tekle gladko … Sprotno prilagajanje tudi spreminjajočim željam gostov je seveda zahtevalo nekaj truda, ampak na koncu smo bili zadovoljni vsi, tako gostje kot gostitelji. Poleg dobrega počutja v hotelu in Kranju, so se športniki počutili varno tudi kar zadeva pandemijo. Veliko njih je imelo po turnirju na urniku tekme v ligi prvakov, zato so se morali na tekme svojih klubov vrniti zanesljivo negativni, kar jim je tudi uspelo.

Pohvale gostov in funkcionarjev dežujejo z vseh strani … Motivacija za zavzeto delo so bile tudi borbene predstave naše izbrane selekcije, s ponosom so zastopali barve Slovenije in dosegli zastavljeni cilj. Vsekakor je tak organizacijski uspeh timsko delo, ki bo postavilo slovenski vaterpolo nazaj na evropski zemljevid. Nekoč, tako upamo, ne le v organizacijskem, pač pa tudi v tekmovalnem smislu. Štel je vsak posameznik, vsak je prispeval del sebe. To je neprecenljivo. Hvala vsem.«

Nataša Miklavčič, ena od številnih staršev, ki so pomagali pri sami organizaciji: »Tak dogodek kot je organizacija evropskega kvalifikacijskega turnirja je pritegnil k sodelovanju predvsem starše vaterpolistov različnih selekcij. Že priprave na dogodek so nas povezale in spoznali smo se še na drugačen način. Vsi so se izkazali z resnostjo – zaupanih nalog smo se vsi lotili zagnano in nekateri so tudi vzeli dopust … Po vseh dnevih priprav bazena in prostorov okoli njega, sprejema vaterpolistov, predstavnikov LEN-a, sodnikov, gostov in gledalcev smo vsak večer še zbrali energijo, da smo se podružili in preverili, ali je za naslednji dan vse pripravljeno.

Zadovoljni obrazi naših reprezentantov in vseh gostov so zagotovo najlepše plačilo za vse dobro opravljeno prostovoljno delo.«

Seveda ne smemo pozabiti na Primoža Troppana, ki je skrbel za zapisnikarje, omeniti moram naše sodnike, ki so s ponosom opravljali delo linijski sodnikov in številne druge, ki so ob odličnih predstavah naših vaterpolistov prispevali svoj delež.

Hvala tudi vsem sponzorjem, donatorjem in ostalim podpornikom, ki so prepoznali lepo zgodbo in finačno podprli ta turnir.

naslovna slika – Dejan Perišić in Boris Margeta / foto Aleksander Sokler

Aleksander Sokler

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.