Dobra igra ni bila nagrajena vsaj s točko

Slovenska mladinska vaterpolska reprezentanca (U-19) je v Košicah v svoji prvi tekmi kvalifikacijske skupine C za uvrstitev na evropsko prvenstvo, ki bo od 18. do 25. avgusta, v Podgorici, v izenačeni tekmi, izgubila s Francijo z 8:11 (2:3, 3:2, 2:3, 1:3). Že danes zvečer, ob 20. uri, se bodo izbranci Jureta Škofa v tretjem krogu pomerili z domačini turnirja, Slovaki. V prvi tekmi je manjkal Enej Potočnik, ki je bil pozitiven na covid-19 testu.

Slovenija – Francija  8:11 (2:3, 3:2, 2:3, 1:3)

Košice – Pokriti bazen v Košicah, sodnika: Nadirazde (Gruzija), Gerasimov (Velika Britanija).

Slovenija: Lončarević, Čanč 2, Fičur, Kačič, Lah 2, Čarni, Rajlić, Paunović 1, Vončina 1, Bečić, Zdravković 1, Cerar 1, Parovel. Selektor; Jure Škof.

Francija: Rossi, Rodrigues, Vilcot Lambert 3 (1), Dubar, Debiais, Lena, Drahe 2 (1), Mas 2, Ondo Methogo 1, Nardon, Aquila 1, Lasseron 2, Dutet. Selektor: Samuel Nardon.

Prvi dan kvalifikacij v Košicah so francoski mladinci v prvi tekmi turnirja z 20:5 premagali Češko, medtem ko so Slovaki z 22:4 premagali Švicarje. Obe tekmi so si ogledali tudi slovenski vaterpolisti, ki so se dobro pripravili na dopoldanski obračun s Francozi, bili blizu ugodnega izida, toda v zadnji minuti in pol so prejeli dva gola, tako da so ostali praznih rok. Zanje je bila usodna igra z igralcem več, saj so dosegli le štiri gole, čeprav so imeli kar sedemnajstkrat igralca več v bazenu. Na drugi strani so Francozi imeli enajstkrat igralcev več, prav tako pa so bili uspešni štirikrat, še dvakrat pa so slovenska vrata zatresli s petih metrov.

Že pred tekmo pa je bil prvi šok za slovensko reprezentanco, saj je bil kapetan ekipe, njihov prvi bek, Enej Potočnik pozitiven na covid-19 testu, tako da je moral ostati v karanteni v hotelu. Kljub temu se je za slovenske vaterpoliste tekma začela obetavno, z golom Matije Bernarda Čanča v šesti minuti in vodstvom z 1:0. Vodili so tudi še z 2:1, uspešen je bil Aleksander Cerar, toda na prvi odmor so z golom prednosti odšli Francozi, ki so po golu Mathisa Masa v drugi četrtini povedli s 4:2. Jaša Lah in Čanč sta dobri dve minuti pred drugim odmorom izid izenačila, neodločeno pa je bilo tudi ob koncu druge četrtine.

Tretja četrtna se za slovensko ekipo ni začela najbolje, saj so Francozi minuto pred koncem vodili že z 8:5, vendar se Škofova četa ni predala in se je z goloma Aleksandra Paunovića in izjemnim strelom iz razdalje Lukasa Zdravkovića nasprotniku približala le na gol zaostanka. Za gol so zaostajali tudi po drugem golu Laha na tekmi (8:9), žal pa jim je za preobrat zmanjkalo moči. Njihovo usodo sta zapečatila Pierre Aquila minuto in 22 sekund pred koncem tekme in Alexis Drahne.

»Žal nismo mogli računati na Potočnika, kljub temu pa smo odigrali zelo dobro tekmo, ki je bila napeta do konca, z veliko plavanja, protinapadov, hitra… Škoda, da smo dobili deseti gol, po njem je bilo težko nadomestiti zaostanek dveh golov. Vseeno si fantje zaslužijo vse pohvale za to, kar so prikazali v bazenu. Predvsem v obrambi smo igrali zelo dobro, žal pa nas je pokopala realizacija z igralcem več, kar je bila edina slaba točka te tekme. Moram pa reči, da so Francozi izredno hitri plavalci in že dolgo nisem videl plavalno tako dobre ekipe, sploh v tem letniku, kljub temu smo jim bili enakovredni,« je prvo slovensko tekmo na turnirju komentiral selektor Jure Škof, ki si je z igralci in strokovnim vodstvom ogledal tudi včerajšnjo tekmo Slovakov s Švicarji.

»Tudi Slovaška ima zelo dobro ekipo, ki so jo včeraj spodbujali številni gledalci. Ampak naredili bomo vse, da se nanje čim bolje pripravimo. V prvi vrsti se moramo dobro spočiti, zvečer pa bomo morali ob podobni obrambi, kot smo jo prikazali v prvi tekmi, obvezno popraviti realizacijo igralca več,« je pred večerno tekmo z domačini turnirja dejal Škof.

V prvi današnji tekmi je Češka s 15:6 (3:1, 3:1, 4:3, 5:1) premagala Švico. Slovaška je bila prosta. Ob 18. uri bosta igrali reprezentanci Švice in Francije, ob 20. uri pa, kot rečeno, Slovenije in Slovaške.

Miha Štamcar
fotografije Nikola Hajdin

Kvalifikacije Mladinci U19 2022

POZ------OTTOČKE

statistika tekme

Miha Štamcar
Aleksander Sokler
Jaka Mikoletič
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.