Jure Škof: Razočaranje je veliko

Nekaj dni po neuspešnih kvalifikacijah za uvrstitev na evropsko prvenstvo, ki bo od 18. do 25. avgusta v Podgorici, je svoje vtise strnil selektor slovenske mladinske reprezentance (U-19), Jure Škof. Njegovi izbranci so bili v Košicah po treh porazih in zmagi šele četrti v svoji kvalifikacijski skupini.

Dejstvo je, da je bil nastop v Košicah za slovensko izbrano neuspešen. Kaj je šlo narobe?

»Po prvomajskih praznikih se dobimo trenerji, ki smo bili na Slovaškem, da naredimo podrobno analizo, kje so bile težave. Že pred kvalifikacijami so bili Francozi in Slovaki na papirju pred nami, šele nato smo bili mi in Čehi, medtem ko so bili Švicarji v tej skupini res najslabši. Ampak, če gremo po vrsti. Uvodna tekma je presenetila vse, tako nas kot Francoze, pa tudi druge, ki se spoznajo na vaterpolo. To je bila naša najboljša tekma na turnirju. Verjetno so nekateri mislili, da bomo na tej tekmi taktizirali in da ne bomo igrali na polno, ker so bili Francoz v vlogi favoritov, vendar zame nobene tekma ni izgubljena. Vse se začenjajo z 0:0, pa tudi če so nasprotniki favoriti in v vodi se je videlo, da smo jim enakovredni. Še 80 sekund pred koncem smo zaostajali za gol, nato pa smo v končnici dobili dva gola. Mislim, da smo na tej tekmi izgubili veliko moči, čeprav smo veliko menjali. Francozi so ves čas narekovali tempo z veliko plavanja, močno obrambo in agresivnim presingom, kar smo vse reševali, a smo se očitno zelo utrudili.«

Že isti večer ste igrali s Slovaki, ki so vas premagali s 15:8. Za vas sta bili usodni prvi dve četrtini?

»Na tekmo s Slovaško smo se skušali pripraviti čim bolje, kot smo se lahko. Ker smo bili prvi dan prosti, smo lahko dobro spoznali vse štiri ekipe, natančno smo vedeli, kako in kaj igrajo. Temu primerno smo postavili napad in obrambo, vendar nas je pokopal začetek tekme, ko smo ob igralcu manj dobili tri gole. V obrambi smo naredili nekaj napak in potem je težko loviti zaostanek. Šele v tretji in četrti četrtini smo vzpostavili ravnotežje z njimi, toda če bi tekmo začeli tako, kot smo se dogovorili, se pravi, da nam ne pobegnejo, bi lahko prišli na koncu do bolj ugodnega izida.«

Zmaga nad Švico je bila pričakovana, svojo premoč ste potrdili tudi v vodi?

»Za Švico smo vedeli, da kakovostno zaostaja za vsemi preostalimi štirimi reprezentancami na turnirju. V prvi četrtini smo še mučili z njimi, nato pa smo brez težav prišli do visoke zmage, toda ta tekma ni pravo merilo.«

Drugače je bilo s Čehi. Na tej tekmi ste imeli nekajkrat priložnost, da jim pobegnete za dva in več golov, namesto tega so Čehi zaostanek enega gola spremenili v vodstvo z 8:5 in na koncu zanesljivo zmago. Najbolj problematična je bila učinkovitost v napadu?

»Po tekmi s Švico smo šli takoj v hotel, pojedli večerjo in si v televizijskem prenosu ogledali tekmo med Češko in Slovaško, ki se je končala z neodločenim izidom. Dobro smo vedeli, kako igrajo Čehi in videli smo, da so imeli Slovaki veliko težav, kako doseči gol. Natančno smo vedeli, kako bodo Čehi igrali v obrambi, na to smo se tudi pripravili, toda na žalost njihove obrambe 1-2 nismo prebili. Preprosto ni bilo igralca, ki bi to obrambo prebil. Ampak smo točno vedeli, kako moramo igrati. Na žalost ni šlo.«

Razočaranje je verjetno še toliko večje, ker bi tudi tretje mesto, po izključitvi Rusije, lahko prineslo nastop na evropskem prvenstvu?

»Po tekmi sem fantom povedal, da od določenih igralcev nisem pričakoval, da bodo “zmrznili”, ampak da bi morali potegniti soigralce za sabo. Na žalost se ni izšlo, morda so se jim zatresle roke, morda še nimajo toliko izkušenj, je pa razočaranje zelo veliko.«

Zdaj je, kar je, generacija U-19 je svojo zgodbo končala, toda veliko teh igralcev, ki so bili na Slovaškem, bodo igrali tudi za U-18.

»Veliko sem razmišljal, kako in kaj. Gledal sem tudi letnice rojstva nasprotnih ekip. Tako so imeli Francozi v svoji ekipi devet igralcev letnika 2003, Slovaki šest, mi samo dva ali tri. Ta leta so šla v njihovo korist. Toda glede na to, da je večina igralcev letnik 2004, sem prepričan, da fantje še niso rekli svoje zadnje besede. Že konec junija naj bi igrali na sredozemskih igrah v Alžiru, potem pa čakamo wild card za svetovno prvenstvo v Beogradu.«

Ne preostane vam torej drugega, kot da nadaljujete z delom in treningi?

»Tako je. Že takoj po praznikih, v torek 3. maja, v Ljubljani reprezentanca igra s Triglavom, tako da nadaljujemo s tem nizom. Moramo čim več igrati in to je to. Rad bi poudaril še to, da bodo morali veliko dela narediti tudi klubi. Z igralci bo treba trenirati še več, samo v reprezentanci to ne bo dovolj.

naslovnica Jure Škof na tekmi v Novi Gorici / foto Aleksander Sokler

Miha Štamcar

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.