Jaša Kadivec: Vrniti Kamničanom za lanski poraz v finalu

V drugi polfinalni tekmi končnice državnega prvenstva je Jaša Kadivec, center AVK Triglava, samo še enkrat več potrdil svojo kakovost. Tudi po njegovi zaslugi so Kranjčani še drugič premagali Ljubljano Slovan in se zanesljivo uvrstili v finale, kjer se bodo pomerili z aktualnim državnim prvakom, Calcit Waterpolom. To je bila tudi želja Kadivca in soigralcev, saj jim želijo vrniti za lanskoletni poraz.

Glede na veliko premoč vaše ekipe, ki se postopoma gradi že nekaj let, v rednem delu državnega prvenstva, bi bilo veliko presenečenje, če se ne bi uvrstil v finale končnice. Veliko bolj negotov je bil drugi polfinalni obračun, v katerem so na koncu slavili Kamničani. Tudi pričakovano?

»Dejstvo je, da smo bili v rednem delu prvenstva najboljši, zato pa so bili Calcit Waterpolo, Koper in Ljubljana Slovan zelo izenačeni, tako da se do konca ni vedelo, kdo bo z nami igral v polfinalu, kdo bo drugi in kdo tretji. Zato tudi ne preseneča, da je bil polfinalni obračun med Kamničani in Koprčani negotov do konca, vseeno pa ima kamniška ekipa več izkušenj, predvsem pa trenerja, ki v slovenski ligi dal že veliko skozi, tako da je bila za odtenek boljša.«

K finalnemu obračunu s Kamničani se bova še vrnila, še prej me pa zanima, kako bi ocenili dozdajšnji del prvenstva, v katerem ste v rednem delu odigrali le dvanajst tekem. Ali je bilo to dovolj?

»Za nas triglavane je bilo čisto v redu, ker smo igrali še jadransko ligo, potem so bili tu še reprezentančni zbori in kvalifikacije za EP, tako da smo imeli kar veliko tekem. Drugi klubi so jih res imeli nekoliko manj in morda bi morali malo več delati na tem, da ne igrajo samo slovenske lige, ampak da se še kdo drug pridruži jadranski ligi ali kakšnemu drugemu regionalnemu tekmovanju.«

Prav pomanjkanje težjih tekem je bil največji manko v reprezentančnih akcijah, predvsem to velja za mladinsko izbrano vrsto, ki je bila v kvalifikacijah za EP šele četrta.

»Predvsem članski reprezentanci se pozna, da dolgo ni bila na mednarodnih akcijah. To se je odražalo tudi na mlajše selekcije, kajti če ni članske reprezentance, mlajši igralci nimajo dovolj motivacije za treniranje in igranje. Upam, da se bo to zdaj premaknilo na bolje, kajti igrati v članski reprezentanci je za vsakega igralca vedno največji motiv.«

Vi ste bili pri 17, 18 letih čvrsto odločeni, da boste vaterpolo igrali tudi v tujini. Svojo namero ste tudi uresničili in bili dve leti v Franciji ter kar nekaj let tudi v Avstraliji. Toda takrat se še niso napovedovali črni časi za slovenski vaterpolo, ki se v zadnjih letih na srečo spet vrača na pota stare slave.

»Takrat je bila ravno tista prelomnica, ko so domači klubi začeli malo zamirati. Koper je sicer igral jadransko ligo, drugi pa so bili že bolj na amaterski ravni. Tudi finance v klubih niso bile več take kot še nekaj let prej, sploh v Triglavu, pozneje tudi v Kopru in Ljubljani, ko so bili klubi pravzaprav na profesionalni ravni. Treniralo se je dvakrat dnevno, kar nekaj naših igralcev je bilo tudi v tujini. Sam sem se v Francijo podal ravno v časih, ko je vse to začelo zamirati, pozneje sem, ne samo zaradi vaterpola, odšel še v Avstralijo. Mislim, da nam v tem trenutku v klubih manjka prav tega profesionalizma, je pa seveda vse povezano s financami.«

V Kranj ste se vrnili ravno pred lanskim finalom končnice?

»Da, res je, žal pa ga nisem mogel igrati, ker bojda ni bilo vse v redu z registracijo. Še zdaj mislim, da neupravičeno.«

Kakorkoli že, če ga niste mogli igrati lani, ga boste letos, nasprotnik pa bo, kot sva dejala uvodoma, isti?

»Že zaradi tega smo se triglavani nadejali, da bi v finalu igrali s Kamničani, saj jim želimo vrniti za lanski poraz. Običajno je to najslajše, zato je naše zadovoljstvo zdaj toliko večje. Želimo dokazati, da smo letos boljši in da smo v enem letu še napredovali v svoji igri.«

Vendar vas čaka vse prej kot lahko delo, kajti na strani kamniške ekipe so izkušnje, zelo dobro igrajo v obrambi, omenili ste tudi njenega trenerja?

»Aleš Komelj je nedvomno odličen trener. Tudi mene je treniral v mlajših selekcijah in pri članih, tako da ga vsi zelo dobro poznamo. Ve, kako je treba pripraviti igralce za takšne tekme, kako jih motivirati, ne smemo pa pozabiti, da imajo Kamničani kakovostne igralce, tudi z izkušnjami in dva tujca. Morda niso toliko natrenirani kot mi niti ne tako telesno pripravljeni in skupinsko dobri, toda vsaka tekma se začne z 0:0 in zavedamo se, da nas čakajo težke tekme. Vendar smo samozavestni, in če pokažemo svojo igro, ki smo jo kazali čez vso sezono, tako v jadranski ligi kot v državnem prvenstvu, nam prvo mesto ne bi smelo pobegniti.«

Dotakniti se morava tudi evropskega prvenstva. Res je, da se je Slovenija nanj uvrstila skozi mala vrata, ampak če je bilo na začetku še vprašanje, sprejeti ali ne sprejeti vabila, se vendarle zdi, da bo to za nadaljnji razvoj slovenskega vaterpola samo dobro?

»Vsi moramo biti zadovoljni, da bomo igrali na EP, kajti na ta način se bo slovenski vaterpolo vrnil na evropski zemljevid. Prepričan sem, da se lahko pokažemo v najboljši luči in vsem dokažemo, da tudi v Sloveniji igramo dober vaterpolo. Verjamem, da bomo imeli v prihodnje še več reprezentančnih priprav in da se bo ta zgodba nadaljevala.«

Nekateri pravijo, da boste igrali v skupini »smrti«, saj bosta vaša nasprotnika aktualni olimpijski prvak Srbija in aktualni evropski prvak Madžarska, toda če smo realni, bo to kar ugodna skupina, ker bo v njej tudi Izrael?

»Skupina, ki smo jo dobili, je čisto v redu, kajti vseh 16 ekip na EP je zelo dobrih in katerokoli drugo bi dobili, bi bila za nas težka. Dejstvo je, da smo dobili dve ekipi, ki sta na papirju najmočnejši, toda naša priložnost za napredovanje v drugi krog je Izrael in verjetno bomo tej tekmi posvetili vso pozornost.«

Ali še kaj razmišljate o odhodu v tujino?

»Vsekakor načrtujem, da bom vaterpolo igral še dolgo in zagotovo je Matej Nastran, ki pri 42 še vedno igra, dodatna motivacija za vse slovenske vaterpoliste. Spogledujem se tudi s tujino, vendar do zdaj še nisem imel konkretnih ponudb, tako ostajam v Triglavu. Toda pred nami je evropsko prvenstvo in bo lepa priložnost, ne samo zame, da se dokažemo evropskim klubom. Tudi za samo reprezentanco je dobro, če ima igralce, ki igrajo v najboljših evropskih ligah.«

FOTO: Tit Košir

Miha Štamcar
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.