Na EP Nastran najstarejši, med šestimi osemnajstletniki kar trije Slovenci!

Pred jutrišnjo odločilno tekmo proti Izraelu še nekaj statističnih podatkov o nas in naših tekmecih v skupini D. Na portalu total-waterpolo smo za vas izbrskali nekaj podatkov.

MADŽARSKA

Najboljši dosežki na EP: Madžari so bili kar 13-kratni prvaki na EP (1926, 1927, 1931, 1934, 1938, 1954, 1958, 1962, 1974, 1977, 1997, 1999, 2020)
EP 2020: zlata medalja
Celotna statistika na EP (33 nastopov): 220 tekem (168 Z, 17 N, 35 P)
Igralci, ki izstopajo: Szilard Jansik, Gergo Zalanki, Krisztian Manhercz, Soma Vogel
Selektor: Zsolt Varga

SRBIJA

Najboljši dosežki na EP: 5-kratni (2006, 2012, 2014, 2016, 2018)
EP 2020: 5. mesto
Celotna statistika na EP (vključno z Jugoslavijo – 21 nastopov za Jugoslavijo in Srbijo in Črno goro, 8x kot Srbija): 155 tekem (114 Z, 18 N, 23 P)
Igralci, ki izstopajo: Dušan Mandić, Sava Ranđelović, Strahinja Rašović, Marko Radulović.
Selektor: Dejan Savić

SLOVENIJA

Najboljši dosežek na EP: 11. mesto (1999)
Evropsko prvenstvo 2020: ni igrala
Celotna statistika na EP: 18 tekem (2 Z, 0 N, 16 P)
Igralci, ki izstopajo: Edina, ki sta že igrala na EP, sta legendarni Matej Nastran in kapetan reprezentance Martin Puš.
Selektor: Kristof Štromajer

IZRAEL

Najboljši dosežek na EP: Izrael je debitant na EP
Igralci, ki izstopajo: Tamir Fried, Ronen Gros.
Selektor: Tal Grodman

Aktualni EP prvaki Madžari in aktualna olimpijska prvakinja Srbija sta spisala številne zlate strani v zgodovini evropskih prvenstev. Madžarska je absolutni rekorder po številu medalj in naslovov na prvenstvu stare celine. Srbija je edina ekipa, ki je v 21. stoletju več kot enkrat osvojila evropsko zlato. Še več, Srbi so od leta 2006 to storili petkrat. V sestavi Srbije in Črne gore pa so posegli še po dveh zlatih medaljah (2001 in 2003).

Vendar nobena od ekip ne more biti zadovoljna z rezultati v letu 2022. Madžarska je razočarala svoje navijače s 7. mestom na svetovnem prvenstvu v Budimpešti. Srbija je v Budimpešti osvojila 5. mesto, peti so bili tudi tudi na superfinalu svetovne lige.

Obe ekipi sta bili pomlajeni ne le po olimpijskih igrah v Tokiu, temveč tudi po turnirju v Budimpešti. Madžarska prihaja z novim selektorjem Zsoltom Vargo, vendar brez dveh asov, ki potrebujeta počitek – Denesa Varge in Martona Vamosa. Dejan Savić bo računal le na tri olimpijske prvake, na EP pa bo debitiralo kar 11 srbskih igralcev.

Ne glede na to bosta obe ekipi ciljali na medalje. Split je tako njihova zadnja letošnja priložnost za stopničke.

Poleg dveh aktualnih prvakov sta v skupini D še dve ekipi, ki sta daleč od kroga kandidatov za medaljo.

Edini debitant na moškem prvenstvu, Izrael, je z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo dosegel odličen rezultat. Vaterpolska zveza te države je imela v zadnjih nekaj letih veliko aktivnosti. Izrael je gostil več svetovnih in evropskih prvenstev v mlajših kategorijah. Naslednje evropsko seniorsko prvenstvo bo v Tel Avivu, tako da si bo ekipa v Splitu nabirala pomembne izkušnje.

Slovenska reprezentanca je na evropskem prvenstvu nastopila trikrat. Najboljšo uvrstitev je Slovenija dosegla leta 1999 z 11. mestom. Naslednja dva nastopa – 2003 (kot gostitelji) in 2006 je končala na 12., zadnjem mestu. Slovenija je v kvalifikacijah igrala dobro, zabeležila zmagi proti Belgiji in Švici, vendar je bila uvrščena v zelo težko skupino s Francijo in Nemčijo. Zasedli so 3. mesto in se niso kvalificirali, vendar so bili povabljeni kot najboljša tretjeuvrščena ekipa po neudeležbi Rusije.

Najstarejši in najmlajši

Kot zanimivost omenimo, da je najstarejši tekmovalec na moškem turnirju Slovenec Matej Nastran, rojen leta 1979. 43-letni igralec je že leta 1999 nastopil na evropskem prvenstvu v Firencah.

Drugi najstarejši igralec na turnirju je Hrvat, ki igra za Gruzijo, Marko Jelaca (rojen 15. decembra 1982).

In kdo je najmlajši igralec v Splitu?

V Splitu bo igralo šest 18-letnikov. Najmlajši je Maltežan Sam Gialanze, ki je bil rojen 27. maja 2004. Slovenija ima na naboru še tri osemnajstletnike, Aleksandra Cerarja (3. januar 2004), Jašo Laha (25. januar 2004) in Aleksandra Paunovića (25. februar 2004). Andrei-Radu-Ionut Neamtu (Romunija) se je rodil 6. aprila 2004 in Saba Tkeshelashvili (Gruzija), ki je bil rojen 14. januarja 2004.

Naslovnica: neustrašni osemnajstletni Jaša Lah na tekmi proti Hrvaški / foto Aleksander Sokler

Aleksander Sokler
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.