Ljubljančani tokrat boljši od oslabljenih Kranjčanov

V derbiju drugega kroga slovenske vaterpolske lige je Ljubljana Slovan doma premagala AVK Triglav s 13:8 (4:3, 3:1, 2:0, 4:4) in mu na ta način vrnila za poraz v finalu pokala Slovenije. Ljubljančani bodo v tretjem krogu državnega prvenstva, ki bo 18. februarja, gostovali v Kopru, Kranjčani pa bodo gostili Branik. Že prej pokalne prvake 4. februarja čaka tudi zaostala tekma prvega kroga proti koprskemu Grafistu.

Ljubljana Slovan – AVK Triglav 13:8 (4:3, 3:1, 2:0, 4:4)

Ljubljana – Kopališče Kodeljevo, sodnika: Kavčič, Terzić; delegat: Jerman.

Ljubljana Slovan: Lazić, Stefanović 2, Čanč, Potočnik 3, Žiberna, Ćetković, Gligorijević 4, B. Kirasič, Čarni, Cuomo 1, Puš 3, Petrovčič, Karničar. Trener: Jure Škof.

AVK Triglav: Osel, Popović, Verbič, Cvijanović Tepina, Lah 2, D. Gostić, Rajlić 1, M. Gostić, Vončina 2, Justin 2, Paunović 1, N. Štromajer, Udovč. Trener: Krištof Štromajer.

Pred tremi tedni so v finalu pokala Slovenije kranjski vaterpolisti v kakovostni in razburljivi tekmi premagali Ljubljančane, ki so pod vtisom tega poraza tudi začeli letošnje državno prvenstvo in minulo soboto nekoliko nepričakovano v gosteh igrali neodločeno s Calcit Water Polom. Tokrat so prvič igrali s svojo novo okrepitvijo, Srbom Luko Gligorijevićem, na drugi strani pa so bili Kranjčani brez svojega prvega vratarja Jureta Betona, manjkala pa sta tudi Matic Rahne in Aljaž Troppan.

V izenačeni prvi četrtini, ki je na koncu pripadla domači ekipi, so prvi povedli domačini, svoj prvi gol zanje pa je dosegel Gligorijević. Že manj kot po minuti igre so Kranjčani z goloma Jana Justina in Nikole Rajlića prišli vodstva, vodili pa so tudi še s 3:1, ko je bil uspešen Jaša Lah. Toda do konca uvodne četrtine so Ljubljančani spet prišli do vodstva. Gligorijević je s svojim drugim golom izenačil na 3:3, 28 sekund pred prvim odmorom pa se je med strelce vpisal še Igor Cuomo. 

Druga tretjina se je začela po željah domače ekipe, ki je dosegla tri zaporedne gole. Prvič na tekmi je v polno zadel Enej Potočnik, drugič Stefanović in nato tretjič še Gligorijević, ki je potrdil, da bo velika okrepitev za Ljubljančane. Juš Vončina je Kranjčanom pred polčasom še vrnil nekaj upanja, toda v začetku tretje četrtine so spet zaostajali za štiri gole, saj je Nejca Osela premagal še kapetan domačih Martin Puš. Slabi dve minuti pred zadnjim odmorom je Potočnik vodstvo Ljubljančanov povišal na 9:4. 

Čeprav so Ljubljančani v zadnjo četrtino vstopili s petimi goli prednosti, so se morali za zmago nad aktualnimi državnimi in pokalnimi prvaki še pošteno potruditi, kajti varovanci Krištofa Štromajerja so v prvi minuti preko Jaše Laha in Aleksandra Paunovića dosegli dva zaporedna gola. Dve minuti pozneje pa so se v domačem taboru spet nekoliko oddahnili, kajti Gligorijević je izkoristil prednost igralca več. Kranjčani so še enkrat prišli na tri gole zaostanka, gol je dosegel Vončina, toda po golih Puša in Potočnika, dve minuti in 25 sekund pred koncem tekme, je bil zmagovalec odločen. Do konca tekme sta obe ekipi nasprotni mreži zatresli še po enkrat, najprej Justin, nato pa dve sekundi pred zadnjim sodnikovim žvižgom še Puš.   

Izjavi po tekmi

Jure Škof, trener Ljubljane Slovana: »Kar nekaj let je minilo od naše zadnje zmage nad Kranjčani. Seveda bi raje videl, če bi jih premagali že v finalu pokala Slovenije, ampak tudi nocojšnje se ne branimo. V zadnjem letu dni in pol je Triglav gladko premagoval vse v Sloveniji, zato nam to toliko več pomeni, vendar to še ni naša prava igra. Fantje se med sabo še spoznavajo, tu mislim na Luko Gligorijevića, ki je prvič zaigral za nas in potrdil svojo kakovost. Fantje se bodo vsako tekmo bolje poznali med sabo in verjamem, da bo tudi naša igra vse boljša. Je pa res, da so Kranjčani igrali brez Jureta Betona, kar se jim je poznalo, toda tudi mi smo v prejšnjih sezonah največ težav imeli v vratih. Želim si še hitrejše igre, moramo se uskladiti in povezati ter na lažji način priti do zadetkov.«

Krištof Štromajer, trener AVK Triglava: »Res je, da smo igrali oslabljeni, vendar smo tudi sami domačinom marsikatero zadevo olajšali, čeprav glede na stanje v ekipi niti nismo igrali slabo. Žal v začetku tekme nismo izkoristili izključitve v domači ekipi, ko bi lahko mi prišli do vodstva. Toda povprečje naše današnje ekipe je bilo 19,2 leta, se pravi, da je bilo v ekipi veliko mladincev, in normalno je, da so nam manjkale izkušnje, toda če proti tako močni ekipi, kot jo letos ima Ljubljana, ne izkoristiš igralca več, se tekma hitro obrne v drugo smer. Ljubljančani si vsekakor zaslužijo zmago, mi pa smo po letu dni in pol prvič izgubili na domačih tleh. Prej ali slej je moralo priti do tega, in če je že moralo priti, je bolje, da je prišlo danes, kot recimo v finalu pokala. V zadnjih 14 dneh smo trdo trenirali, saj vemo, kdaj bo potrebno biti v najboljši formi.«

FOTO: Mojca Kirasič

Lestvica člani

#MoštvoKZNPDGPGGRT
1-prva skupina

 AVK Triglav Kranj

550096425415
2-prva skupina

 AVK Branik Maribor

6501108753315
3-prva skupina

 VK Ljubljana Slovan

630310463419
1-druga skupina

 Grafist Koper

740376112−3612
2-druga skupina

 Calcit Water Polo

720573109−366
3-druga skupina

 VK Ljubljana Slovan 2

700751106−550
Miha Štamcar
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.