V zadnji četrtini zlomili odpor Avstrijcev

Na tekmi prvega kroga kvalifikacijske skupine B za uvrstitev na evropsko prvenstvo do 17 let, ki bo med 8. in 15. avgustom potekalo v Turčiji, je slovenska reprezentanca v Mariboru premagala Avstrijo s 13:7 (2:2, 2:2, 3:1, 6:2). Do zmage je v prvem krogu prišla tudi Francija, ki je bila z 21:7 (7:3, 6:1, 3:2, 5:1) boljša od Bolgarije, medtem ko je bila Nemčija prosta. Danes bo Slovenija ob 20. uri igrala z Bolgarijo, ob 18. uri se bosta pomerili reprezentanci Nemčije in Avstrije, prosta pa bo Francija.

Slovenija – Avstrija  13:7 (2:2, 2:2, 3:1, 6:2)

Maribor – Kopališče Pristan, sodnika: Alexandrescu (Romunija), Sriubas (Litva).

Slovenija: Karničar, Šantak 1, Poličnik 1, Povhe 1, Zec 4, Lipnik, Poznik, Kirasič 1, Klobučar 2, Laketić, Ćetković 2, Štromajer 1, Udovč. Selektor: Nikola Hajdin.

Avstrija: Davidović, Stickler 1, Ritschl 1, Radašlić 1, Trunkl, Yildzi, Milošević 1, Lekić 3, Forsthuber, Bittner 1, Murphy, Balley, Unger. 

Izbranci Nikole Hajdina v tej zasedbi igrajo že nekaj časa, lani so igrali tudi na svetovnem prvenstvu v grškem Volosu 

V prvi četrtini so bili manj nervozni avstrijski vaterpolisti, ki so že v prvi minuti izkoristili petmetrovko, ko je v polno zadel Pius Gabriel Ritschl. Marko Zec, debitant v slovenski reprezentanci, ki sicer igra za beograjsko Banjico, je že v naslednjem napadu izid izenačil, po novi petmetrovki pa so Avstrijci še enkrat povedli. Še pred odhodom na prvi odmor je Zec, tudi on s petih metrov, izenačil na 2:2, z njegovim že tretjim golom na tekmi pa je z igralcem več Slovenija prvič na tekmi povedla (3:2). Toda njeno veselje ni dolgo trajalo, kajti sredi druge četrtine so spet povedli Avstrijci, strelec je bil Emir Radašlić. Še pred menjavo strani je Jaka Klobučar izid še enkrat izenačil. 

Tudi tretjo četrtino je bolje začela slovenska reprezentanca, ko se je med strelce vpisal tudi Miha Šantak, vendar so Avstrijci še enkrat izenačili, ko so imeli igralca več v vodi. Razigrani Zec je nato že v naslednjem napadu še četrtič premagal avstrijskega vratarja Dušana Dimitrija Davidovića. Hajdinova četa je nekoliko lažje zadihala sredi tretje četrtine, ko je bil s petih metrov uspešen Luka Ćetković in je povedla s 7:5. 

Na najboljši možni način so slovenski vaterpolisti vstopili v zadnjo četrtino, saj so po golu Branka Kirasiča Avstrijcem pobegnili za tri gole (8:5). Že v naslednjem napadu je Avstrija prišla še do četrte petmetrovke na tekmi, ki jo je realiziral Aleksandar Lekić, toda Anže Povhe je ob novi prednosti z igralcem več spet poskrbel za slovensko vodstvo s tremi goli prednosti (9:6). Do konca tekme je le prišla do izraza večja kakovost slovenske izbrane vrste, ki se je otresla začetne nervoze, med strelce pa so se vpisali še Nace Štromajer, še drugič Klobučar in Florijan Poličnik. Končni izid je v zadnji sekundi postavil Ćetković. 

V uvodni tekmi mariborskega turnirja si je Francija že na polovici tekmi zagotovila visoko zmago in prve tri točke. Najboljši strelec v francoski izbrani vrsti, ki velja za prvega favorita turnirja, je bil Pau Pourtau Sire s petimi goli, enega manj pa je dosegel Audoin De Reviers de Mauny. Za bolgarsko reprezentanco je bil najbolj učinkovit Veselin Gančev z dvema goloma.

Izjava po tekmi

Nikola Hajdin, selektor slovenske reprezentance: »Že kar nekaj časa sem s tem fanti, a jih še nikoli nisem videl, da bi bili pred tekmo tako nervozni, vendar je bilo zanje prvič, da so igrali doma, pred svojimi starši, sorodniki. V celotni tekmi smo imeli kar 18 slabih podaj, kar je neverjetno. Toda na srečo smo ves čas dobro igrali v obrambi, v vratih se je izkazal Karničar, prišli smo do dveh, treh protinapadov in potem je bilo vse skupaj nekoliko lažje. Res je tudi, da smo veliko golov dobili iz petmetrovk. Ta nova pravila nam niso bila najbolj jasna, toda tudi to je sestavni del igre. Velika pridobitev za našo ekipo je Marko Zec. Pomembno je, da smo prišli do zmage, da je zdaj led prebit, vendar nas proti Bolgariji čaka težko delo, kajti pri njih vsak igralec igra vse. Telesno so dobro pripravljeni, tako da bomo morali prikazati boljšo igro kot proti Avstriji.«

FOTO: Aleksander Sokler

Miha Štamcar

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.