Kranjčani s Kamničani, Mariborčani z Ljubljančani

S polfinalnima tekmama AVK Triglav – Calcit Water Polo in Branik Maribor – Ljubljana Slovan se bo v sredo začela končnica slovenskega vaterpolskega prvenstva. Drugi tekmi bosta na sporedu v soboto, 13. maja, morebitni tretji pa prihodnjo sredo, 17. maja.

AVK Triglav – Calcit Water Polo (POB Kranj, 20.45)

V zadnjih dveh sezonah so se kranjski in kamniški vaterpolisti v končnici pomerili šele v finalu. Predlani so bili boljši Kamničani, za katere je bil to prvi naslov državnih prvakov, lani so se svojega osemnajstega veselili Kranjčani, ki so vse tri letošnje medsebojne tekme dobili. Toda na to se Krištof Štromajer, trener kranjskih vaterpolistov, ne ozira.

»Te tekme so za nami in so zgodovina. Polfinalne tekme s Kamničani bodo nova zgodba. V njih moramo gledati le nase. Vemo, česa si želimo in na to smo se pripravljali. Vse bo odvisno od nas samih. To, koliko trenirajo naši nasprotniki, nas ne sme zanimati. Še vedno gre za zelo dobro ekipo, z dobrimi posamezniki, ki znajo igrati vaterpolo, zato bomo morali v tekmo vstopiti stoodstotno pripravljeni, da se borimo za vsako žogo. Nasprotnika spoštujemo, vendar se ga ne bojimo,« je pred prvo polfinalno tekmo končnice dejal Štromajer, ki je svojo zadnjo preizkušnjo s svojimi varovanci imel pred slabimi tremi tedni, ko so v Kranju gostili nizozemsko ekipo ZVL-1886. S 14:12 so se zmage veselili Nizozemci, ki pa so do nje prišli šele v zadnji četrtini.

»Za nas je bila to odlična preizkušnja. Želeli bi si več takšnih tekem, a žal je realnost drugačna. V zadnjem tednu smo še okrepili svoje priprave na končnico prvenstva. Polfinale bi radi končali v dveh tekmah, da bi se potem lahko v miru pripravljali za finalne obračune,« je še dodal trener kranjske ekipe.

Nekaj več težav so pred polfinalom končnice imeli Kamničani, ki bodo kmalu spet lahko začeli trenirati v svojem bazenu Pod Skalco. V soboto, na drugi tekmi polfinala, bodo Triglav gostili še v Kranju, upajo pa, da sezono sklenejo na domačem bazenu.

Branik Maribor – Ljubljana Slovan (Kopališče Pristan, 20.00)

V zadnjem krogu rednega dela prvenstva so Mariborčani s 14:11 premagali Ljubljančane in si zagotovili drugo mesto, s tem pa tudi prednost domačega bazena ob morebitni tretji polfinalni tekmi končnice. Ker se je prva prvenstvena tekma v Ljubljani končala z neodločenim izidom, bi vloga favorita morala pripasti Branik Mariboru, vendar se ne Tomislav Gradski, trener mariborske ekipe, ne Jure Škof, trener Ljubljančanov, s tem ne strinjata.

»Še vedno mislim, da je Ljubljana Slovan favorit, vendar se ne bomo predali,« pred sredinim obračunom meni Gradski, Škof pa: »Težko rečem, da so Mariborčani v vlogi favoritov, je pa res, da bodo imeli prednost domačega bazena. Mislim, da moramo še naprej mi ostati v tej vlogi in že v prvi tekmi bomo skušali priti do zmage.«

Prednost ljubljanske ekipe bi lahko bila v tem, da so ves čas trenirali pod vodstvom svojega prvega trenerja, medtem ko je bil Tomislav Gradski v času prvomajskih praznikov z reprezentanco do 15 let na turnirju v Glivicah na Poljskem, nato pa je bil še s kadetsko reprezentanco na turnirju v Novem Sadu.

»To bi lahko bila težava, čeprav so fantje pridno trenirali. Ampak kakorkoli že, obe ekipi se med sabo dobro poznata, oba s Škofom bova verjetno drug drugega skušala presenetiti s kakšnim detajlom v igri. Ekipi sta zelo izenačeni, igralo se bo gol za gol in prepričan sem, da bo dvoboj odprt do zadnjega sodnikovega žvižga. Že pred sezono sem dejal, da v slovenski ligi lahko vsakdo premaga vsakogar, kar se je, z izjemo Kopra, tudi potrdilo. Naši medsebojni prvenstveni tekmi sta bili zelo kakovostni, in verjamem, da bo tako tudi v polfinalu končnice. Če bo o finalu odločala tretja tekma, ne bi bil presenečen,« je še dejal Gradski, ki je v veliki meri preporodil mariborski vaterpolo, ki je do svojega edinega naslova državnih prvakov prišel pred devetimi leti.

S tremi naslovi državnih prvakov se lahko pohvali Ljubljana Slovan, ob vseh treh je kot trener sodeloval tudi Škof. Ljubljančani so v letošnji sezoni že igrali v dveh finalih, pokalu Slovenije in v Alpe Waterpolo ligi, obakrat pa je bil boljši Triglav.

»Nekaj igralcev se je po poškodbah vrnilo, tako da smo zadnjih 14 dni lahko nemoteno trenirali. Minuli petek smo igrali tudi prijateljsko tekmo z igralci, ki so bili z mano trikrat državni prvaki. Tekma je pokazala, da smo telesno dobro pripravljeni, zadovoljen sem bi tudi z igro, tako da gremo optimistično v prvo polfinalno tekmo,« je bil dobro razpoložen Škof, ki zelo ceni mariborsko ekipo.

»Mariborčani so veliko pridobili z vsemi tremi tujci, vrnila sta se Pevec in Rajšp, napredovala sta Kačič in Seljak, tu je še nekaj drugih igralcev, tako da imajo zelo močno začetno postavo in igrajo dober vaterpolo. Pomembno bo, kako bomo začeli tekmo, predvsem pa si ne smemo dovoliti, da bi že po prvi četrtini zaostajali za Mariborčani, tako kot je bilo v zadnji prvenstveni tekmi. Imamo pripravljene različne variante in potrudili se bomo, da pridemo do zmage,« je še dodal trener Ljubljane Slovana.

FOTO: Aleksander Sokler

Miha Štamcar

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.