Kranjčani in Ljubljančani zmago oddaljeni od finala

V soboto bosta na sporedu obe drugi polfinalni tekmi končnice prve slovenske vaterpolske lige. Domačina bosta tokrat Calcit Water Polo in Ljubljana Slovan. V kranjskem pokritem olimpijskem bazenu bodo Kamničani ob 18.00 gostili AVK Triglav, ki je v prvi tekmi zmagal s 13:7, Ljubljančani pa bodo po zmagi v Mariboru s 15:7 na kopališču Kodeljevo že uro prej igrali z Branikom. Morebitni tretji bosta v sredo, 17. maja.

Calcit Water Polo – AVK Triglav (POB Kranj, sobota, 18.00)

V sredo so aktualni državni prvaki, vaterpolisti AVK Triglava, do prednosti štirih golov prišli do sredine druge četrtine, sredi tretje pa so Kamničanom pobegnili za sedem golov, s tem pa je bila tekma tudi odločena. Še enkrat več pa se je pokazalo, da so varovanci Gašperja Šenice, ki niso igrali v polni zasedbi, lahko vedno nevaren nasprotnik, česar se v kranjskem taboru pred sobotno drugo tekmo dobro zavedajo.

»Zagotovo se je poznalo, da smo svojo zadnjo tekmo igrali pred več kot štirinajstimi dnevi, ko smo gostili Nizozemce. Prav zato smo v zadnjem tednu veliko igrali med sabo, vendar to ni isto. Zato v sredo še zdaleč ni bilo tako lahko proti do zmage, kot morda kaže končni izid. Dobro je, da smo v drugi in tretji četrtini prišli do prednosti, tako da smo v zadnji četrtini le še nadzorovali potek tekme. Težko je reči, ali nas Kamničani v soboto lahko s čim presenetijo, tako kot tudi mi ne moremo presenetiti njih, ker se med sabo preveč dobro poznamo. Morali bomo igrati močno igro in se bolj kot nanje osredotočiti na svojo igro ter izboljšati stvari, ki smo jih na prvi tekmi delali slabše,« je pred sobotno tekmo previden Juš Vončina, strelec dveh golov za Triglav, ki ga je nekoliko presenetil razplet druge polfinalne tekme v Mariboru.

»Glede na to, da je bila tekma v Mariboru, nisem pričakoval, da bodo Ljubljančani tako zlahka prišli do zmage. Za nas bi bilo sicer idealno, če bi ekipi med sabo igrali še tretjo tekmo, v vsakem primeru pa sta obe kakovostni. Toda tudi mi še nismo v finalu in v soboto nam ne bo prav nič lahko,« je še dodal Vončina.

Svojo računico imajo tudi v kamniškem taboru. Žal tudi v prvi polfinalni tekmi niso bili v polni zasedbi, med drugim je manjkal Martin Stele, eden njihovih nosilcev igre, toda v prvi četrtini so dokazali, da lahko enakovredno igrajo s Kranjčani. V vsakem primeru se obeta še ena zanimiva tekma, v kateri je Triglav resda v prednosti, toda Kamničani so v preteklosti že velikokrat dokazali, da se jih ne sme nikoli odpisati.

Ljubljana Slovan – Branik Maribor (Kopališče Kodeljevo, sobota, 17.00)

Ker so v zadnji medsebojni tekmi, ki je tudi odločala o drugem mestu po rednem delu prvenstva, slavili Mariborčani, je bila gladka zmaga Ljubljančanov v prvi polfinalni tekmi končnice nekoliko presenetljiva.

»V Mariboru smo resnično prikazali dobro igro, predvsem to velja za obrambo, ki je bila morda celo najboljša v letošnji sezoni. Igri v obrambi smo namenili veliko pozornosti, ves čas smo delovali kot ekipa in to nam je na koncu tudi prineslo prednost,« je bil po sredini zmagi zadovoljen Vukašin Stefanović, strelec treh golov na mariborski tekmi, v kateri Ljubljančani niso dovolili, da bi jim Mariborčani že v prvi četrtini pobegnili, kot je bilo to na njihovi zadnji medsebojni tekmi.

»Lahko bi rekli, da smo se nekaj naučili iz svojih napak. Od prve minute naprej smo igrali zavzeto, brez popuščanja in to je tudi pot, ki se je bomo morali držati v soboto. Zavedamo se, da Mariborčani v Ljubljano zagotovo ne bodo prišli z belo zastavo, zato bomo morali v soboto igrati še bolje, kot smo v sredo v Mariboru. Recept za zmago pa bo podoben kot v Mariboru, spet močno v obrambi, v napadu pa skušali izkoristiti vsako priložnost,« je še dodal lani najboljši strelec slovenske lige.

Dvanajstdnevna odsotnost Tomislava Gradskega se je vaterpolistom Branika vendarle precej poznala. Morda celo bolj, kot so sami pričakovali.

»Dobro, tudi to je eden od razlogov za naš poraz, je pa res, da so se Ljubljančani zelo dobro pripravili na našo igro in da so dobro izkoristili vse naše napake. Mislim, da je bilo eno povezano z drugim. Predali se zagotovo ne bomo. Vemo, kako Ljubljana igra, katere so njene odlike in slabosti, vse pa bo odvisno od nas samih. Gremo odigrat dobro tekmo. V letošnji sezoni smo že dokazali, da lahko igramo z vsemi. Vlogo favorita bomo prepustili Ljubljani, ki je v zadnjem obdobju trenirala boljše od nas, toda če bomo prikazali svojo najboljšo igro, bo še vse odprto,« je prepričan Matej Rajšp, ki je bil v sredo ob Juriju Seljaku z dvema goloma najboljši strelec Branika.

Ker bo tekma na prostem, bo to še ena od oteževalnih okoliščin za Mariborčane, ki še vedno trenirajo v zaprtem bazenu, medtem ko Ljubljančani že nekaj časa trenirajo na prostem.

»To je res, ker so tekme v zunanjem bazenu drugačne, ampak smo zunaj že igrali, zato ne bo to nič novega za nas, bo pa drugače. Vsekakor bomo naredili vse, da pridemo do tretje tekme. Predvsem ne bomo smeli delati lastnih napak, prav tako bomo morali najboljše igralce Ljubljane bolj zapreti in jim preprečiti čiste strele proti svojim vratom. Če bomo v tem uspešni, bodo naše možnosti za tretjo tekmo veliko večje,« pa izkušeni Rajšp vidi recept, kako priti do zmage v Ljubljani.

FOTO: Tit Košir

Miha Štamcar
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.