Še tretjič letos v finalu Kranjčani in Ljubljančani

Po petih letih bosta v finalu končnice vaterpolskega državnega prvenstva spet igrala AVK Triglav in Ljubljana Slovan. To bo njun že tretji letošnji finalni obračun, oba prejšnja so dobili Kranjčani, ki bodo tudi imeli prednost domačega igrišča. Prva tekma bo v soboto ob 18. uri v kranjskem pokritem olimpijskem bazenu. Igra se na tri zmage.

Kranjčani so pred petimi leti v finalu končnice državnega prvenstva prekinili serijo treh zaporednih zmag ljubljanskih vaterpolistov. Med njimi je bil tudi vratar Jure Beton, ob njem pa tudi Benjamin Popović, Marko Gostić, Matic Rahne, Dejan Gostić, Andraž Pušavec, Urban Verbič in Jan Justin, ki še vedno tvorijo jedro kranjske ekipe. V letošnji sezoni so v rednem delu prvenstva v gosteh z Ljubljančani izgubili, doma so z njimi igrali neodločeno, prav tako so praznih rok ostali v rednem delu Alpe Waterpolo lige. Toda tako v finalu pokala Slovenije kot v finalu AWL so bili varovanci Krištofa Štromajerja tisti, ki so zmagali.

V sredo so si Kranjčani v živo ogledali tretjo odločilno polfinalno tekmo med Branik Mariborom in Ljubljano Slovanom.

»Predvideval sem, da bo Ljubljana dobila tretjo tekmo, vse čestitke pa si zasluži njen vratar Roko Lazić, ki je bil v prvih dveh četrtinah skorajda nepremagljiv,« za Jureta Betona, odličnega vratarja Triglava, ki je tudi kapetan ekipe, zmaga ljubljanskih vaterpolistov ni bila presenečenje.

»V finalu končnice se igra na tri zmage, tako da na koncu resnično slavi boljša ekipa. Upam, da bomo mi tisti, ki bomo prej prišli do njih,« si želi Beton, ki pa ne skriva, da ga nekoliko moti, da bodo tekme, ki se bodo igrale v Kranju v pokritem bazenu, v Ljubljani pa se bo na Kodeljevem igralo na prostem.

»Ne morem sicer govoriti za druge, vendar meni osebno to ni najbolj všeč. Dobro, saj se hitro navadiš, da igraš na prostem, čeprav vso sezono treniramo v pokritem bazenu, saj je že vsa leta tako. Mislim, da bi finale končnice lahko bil ob kakšnih zgodnejših terminih in da bi bilo prvenstvo prej končano. Vsekakor je drugače igrati v odprtem bazenu, če pa bo še vreme takšno, kot je bilo zadnje dni, je velika verjetnost bolezni. Seveda to velja za obe ekipi. Tako pač je in upam, da bo drugo sezono drugače.«

Ker bo v soboto že šesta medsebojna tekma v tej sezoni, skrivnosti med Kranjčani in Ljubljančani ni. »Dejansko se med sabo zelo dobro poznamo, zato kakšnih večjih presenečenj ne pričakujem. Veliko bo odvisno od dnevne forme in pripravljenosti. Že ves teden se pripravljamo na sobotno tekmo in le ta je tista, o kateri trenutno razmišljamo. Morali bomo iti tekmo za tekmo. Tista ekipa, ki bo v tekmo bolje vstopila, ki bo držala svoj tempo, bo imela več možnosti za zmago. Vemo, kje so šibke točke ljubljanske ekipe, zavedamo se tudi svojih, ki jih bomo morali spraviti na minimum in mislim, da bodo na koncu odločali detajli,« je prepričan odlični 26-letni vratar kranjskega Triglava.

V dobrem razpoloženju, še zlasti po prepričljivi sredini zmagi v Mariboru. Očitno je bila ekipa psihološko dobro pripravljena, kajti po še enem letošnjem porazu po petmetrovkah, prvič je bilo to v finalu AWL, njihova uvrstitev v finale niti v enem trenutku ni visela v zraku. Žal zaradi zasedenosti bazena na Kodeljevem zaradi plavalnega mitinga danes ne bodo imeli treninga.

»Zato smo trening imeli že včeraj, bomo pa zato bolj spočiti,« je v smehu dejal Martin Puš, kapetan ljubljanskih vaterpolistov, ki se je dotaknil tudi sredine zmage. »Ključ do zmage je bila dobra igra v obrambi, predvsem pa naš vratar Roko Lazić, ki je dal tisto češnjo na torto, da žoga ni šla v gol in nam na ta način olajšal delo v napadu. Potem ko smo prišli do prednosti, je bilo veliko lažje igrati in tudi igra nam je stekla. Že pred polfinalnimi obračuni smo natančno vedeli, da si želimo uvrstiti v finale. Vanj smo si želeli priti že v soboto, vendar se nam je zalomilo, vendar se nismo predali in mislim, da smo zasluženo v finalu.«

V finalu se bodo Ljubljančani kot rečeno spet srečali s Kranjčani, ki so dobili oba letošnja finala.

»Ko ni šlo za finalne tekme, smo zmagovali, oba finala pa nista šla v našo korist. V tokratni finale gremo neobremenjeni. Seveda si želimo vsaj ene lovorike, dvakrat smo bili blizu nje, ni nam uspelo, zato si toliko bolj želimo, da bi bili uspešni v tretje. Toda osnovni cilj smo dosegli, v primerjavi z lansko sezono smo naredili korak naprej. V to serijo bomo šli maksimalno motivirani, in če se bo pokazala priložnost, da bi tekmo dobili, jo bomo tudi skušali dobiti,« se s finalno serijo ne obremenjuje izkušeni Puš, ki je bil državni prvak Slovenije enkrat z Olimpijo in trikrat z Ljubljano Slovanom.

»Ena od odlik kranjske ekipe je zagotovo njihova uigranost, druga pa nepopustljivost. Njihova prednost je, da celo leto lahko trenirajo v popolni zasedbi in to se pozna na njihovi uigranosti in pripravljenosti. Zagotovo si tudi oni želijo zmagati, upam pa, da bo to dobra promocija za slovenski vaterpolo, ki je letos spet naredil korak naprej. Menim, da bodo vse tekme zelo izenačene,« je še dejal Puš.

Največ naslovov državnih prvakov, 18, ima Triglav Kranj, Grafist Koper je pri sedmih, trikrat je bila najboljša Ljubljana Slovan, po enkrat pa Calcit Water Polo, Branik Maribor in Olimpija.

Za tretje mesto Branik Maribor in Calcit Water Polo

Čeprav so Mariborčani v polfinalu končnice ostali praznih rok v odločilni tekmi z Ljubljančani, so še vedno najpozitivnejše presenečenje in največja osvežitev letošnje vaterpolske lige. V letošnji sezoni so imeli v medsebojnih tekmah več uspeha od Kamničanov, ki bodo po osvojenem naslovu državnih prvakov leta 2021 in lanskem drugem mestu, tokrat igrali za tretje mesto.

»Najprej čestitam Ljubljani Slovanu za uvrstitev v finale. V polfinalu smo odigrali tri tekme. V zadnji so dejansko pokazali, da so bili boljši. V prvem polčasu nam je tudi malo zmanjkalo sreče, nismo zabili gola, oni so se odlepili in naredili razliko, ki je nismo več mogli uloviti. Vemo, da imajo Kamničane izkušene igralce, druga tekma se bo igrala zunaj, na kar v tem trenutku nismo navajeni. Toda v soboto bo v našem Pristanu prva tekma, gremo na zmago, prvenstvo pa si želimo končati s kolajno,« je pred prvo tekmo za tretje mesto dejal Luka Globovnik, kapetan Branik Maribora.

Trener Kamnika Gašper Šenica pa je pred zadnjimi tekmami sezone povedal sledeče: “Maribor je zelo močna ekipa, ki je letos premagala tako Ljubljano in Triglav. Pričakujemo težko tekmo z veliko plavanja. Vemo kje so najmočnejši in kaj nas čaka. Trenutno nam manjka kar nekaj igralcev. Probalibomo odigrati mirno.”

FOTO: Aleksander Sokler

Miha Štamcar
Aleksander Sokler

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.