Ljubljančani naredili korak naprej, a ostali brez lovorike

Po petih letih so vaterpolisti Ljubljane Slovana zaigrali v finalu končnice državnega prvenstva, spet pa je bil boljši od njih kranjski AVK Triglav. Tako kot tudi v finalu slovenskega pokala in v Alpe Waterpolo ligi. Navkljub trem drugim mestom so v ljubljanskem taboru, kot pravi njihov trener Jure Škof, naredili preskok v primerjavi z lansko sezono, v prihodnji se spogledujejo tudi z regionalno ligo.

Čeprav so ljubljanski vaterpolisti naredili korak naprej, je v njihovem taboru na koncu vendarle ostalo nekaj grenkega priokusa.

“Dejstvo je, da smo naredili korak naprej. V vseh treh finalih smo bili konkurenčni Kranjčanom, vendar na žalost v nobenem od njih nismo zmagali. Zelo blizu smo bili v pokalnem tekmovanju in v AWL, vendar smo si bili na koncu sami krivi za poraza, v državnem prvenstvu pa so bili Kranjčani v vseh treh tekmah boljši od nas in so zasluženo osvojili naslov državnih prvakov. Toda če potegnem črto čez celotno sezono, smo z njo lahko zadovoljni,” je minulo sezono ocenil Jure Škof, trener ljubljanskih vaterpolistov.

Glede na izenačenost v finalu pokala Slovenije in AWL ter ob dveh zmagah ljubljanske ekipe in enim neodločenim izidom v rednem delu državnega prvenstva in v AWL, je bilo pričakovati, da bo finalna serija državnega prvenstva bolj izenačena. Vse tri tekme so Kranjčani dokaj gladko dobili, občutek pa je bil, da so imeli Ljubljančani svoj vrhunec v končnici v tretji polfinalni tekmi, ko so premagali Branik Maribor.

“Res je, v finalni seriji nismo bili pravi. V tisti tretji tekmi v Mariboru smo igrali na visoki ravni, želja po petih letih igrati v finalu končnice DP je bila velika, toda nato nam igra ni stekla. V ekipi imamo tri tujce, ki pa ne trenirajo z nami, tako smo imeli tudi težave z uigranostjo. V napadu smo bili premalo učinkoviti, Kranjčani so nam blokirali veliko strelov, tudi v obrambi smo igrali slabše kot na prejšnjih medsebojnih tekmah,” je vzroke za tri poraze v finalu končnice pojasnil Škof.

Čeprav so imeli Ljubljančani v svoji ekipi tri tujce, ki so prinesli določeno kakovost, je bil njihov manko v tem, da niso trenirali z ekipo. Ob tem je Luka Gligorijević od treh finalnih tekem DP odigral le eno, dvakrat je zaradi službenih obveznosti manjkal, tako da so bili Kranjčani kar se treningov in uigranosti tiče v veliki prednosti.

“Ne bom govorili za druge športe, toda če v vaterpolu ne treniraš vsaj petkrat tedensko, še bolje pa je, če je to sedemkrat, osemkrat, ne moreš igrati igre, ki si jo želiš. Vaterpolo je zame najtežji šport, in če tukaj izostaneš s treningov ali pa ne treniraš, kot bi moral, na tekmi preprosto ne moreš pokazati tistega, kar si želiš. In to je bila verjetno največja težava naših igralcev iz tujine, saj niso trenirali z ekipo. Če bi, sem prepričan, da bi lahko igrali vsaj 20, 30 odstotkov bolje in mislim, da je bila tu največja razlika med nami in Kranjčani.”

V vsakem primeru je bilo letos državno prvenstvo bolj izenačeno in zanimivo v primerjavi z lanskim in še nekaj sezon pred tem. Velik korak naprej k razvoju slovenskega klubskega vaterpola je pomenila tudi AWL.

“AWL je bila zagotovo nekaj dobrega za slovenski vaterpolo. Mlajši igralci, ki jih imamo v vseh slovenskih klubih, so dobili priložnost igrati proti Hrvatom, Italijanom in Avstrijcem. S tem so videli, kakšen vaterpolo igrajo oni, predvsem pa so prišli do večjega števila tekem. Vsekakor je to dober obet za naprej. Vse to se je potem poznalo tudi v državnem prvenstvu, saj je bila v njem pomembna prav vsaka tekma, da si se uvrstil v končnico. Na koncu to ni uspelo Koprčanom, ki imajo prav tako zelo dobro ekipo, vendar je imela težave s prisotnostjo na treningih. Končni vrstni red je bil v marsičem tudi odraz tega, koliko in kako so ekipe trenirale.”

V ljubljanskem klubu se tudi že spogledujejo s prihodnjo sezono. Trenutno je vsa njihova pozornost usmerjena v sobotno finalno tekmo kadetskega državnega prvenstva. Vanjo je vključen tudi Škof.

“Članska ekipa je trenutno na dopustu. Trije naši igralci so v reprezentanci, drugi imajo prosto, tako da vso pozornost namenjamo kadetski ekipi. V četrtek gremo z njo na Reko, tako da bomo maksimalno pripravljeni vstopili v finalno tekmo. Pokal smo že osvojili, kar pomeni, da se lahko nadejamo tudi zmage v državnem prvenstvu. Šele po tej tekmi bomo spregovorili o prihodnji sezoni. Naša želja je, da bi v prihodnji sezoni igrali v regionalni ligi. Želimo narediti še en korak naprej, da naši mladi igralci vidijo, kako se igra vaterpolo na področju nekdanje Jugoslavije. Mislim, da je zdaj pravi čas zanje,” je eno od želja ljubljanskih vaterpolistov razkril njihov trener.

V prihodnjih dneh bo znano tudi, v kakšni igralski zasedbi bo Ljubljana Slovan vstopila v novo sezono.

FOTO: Aleksander Sokler

Miha Štamcar
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.