Jaša Kadivec: Moramo se redno uvrščati na evropska prvenstva

Še enajst dni je do začetka kvalifikacijskega turnirja za uvrstitev na evropsko prvenstvo, ki bo januarja prihodnje leto v Izraelu. Slovenska vaterpolska reprezentanca se nanj pripravlja v Kranju, kjer bo od 23. do 25. junija tudi gostila Finsko, Švico in Romunijo v boju za svojo drugo zaporedno uvrstitev med najboljše evropske vaterpolske ekipe. Njen kapetan je Jaša Kadivec.

Devetindvajsetletni Kranjčan je v letošnji sezoni igral za reško Primorje, s katerim je osvojil tretje mesto v hrvaškem prvenstvu in prvo mesto v regionalni A-1 ligi, tako da bo v prihodnji sezoni po dolgih letih prvi slovenski vaterpolist, ki bo igral v Premier ligi. V Kranju bo zagotovo eden od adutov izbrancev slovenskega selektorja Krištofa Štromajerja, ki bodo danes zvečer v Kranju igrali pripravljalno tekmo z mlado ekipo zagrebške Mladosti, s katero bodo v torek imeli še dva skupna treninga. 

Jaša, žal do začetka kvalifikacij ne boste imeli prav veliko pripravljalnih tekem, pravzaprav boste igrali le z mlado ekipo Mladosti. Ali bo to dovolj, da boste prišli do želene forme?

»Seveda bi bilo veliko bolje, če bi igrali še proti kakšnim drugim reprezentancam, ampak v tem obdobju je težko dobiti nasprotnike. Prepričan pa sem, da bomo tudi s temi treningi, ki jim imamo, prišli pripravljeni na kvalifikacijski turnir.«

Kvalifikacijska skupina s Finsko, Švico in Romunijo je, vsaj na papirju, zelo ugodna?

»Res je, da je skupina na papirju ugodna, vendar to še vedno ne pomeni, da se bomo zagotovo uvrstili na EP. Tudi v Splitu smo imeli na papirju z Izraelom lahko skupino, da bi se uvrstili v naslednji krog tekmovanja, pa se ni izšlo. Zavedati se moramo, da nam še vedno manjka nekaj let neigranja na reprezentančni ravni, da v tem obdobju ni bilo skupnih priprav, ni bilo tekem, zato bi težko rekli, da katerokoli reprezentanco lahko premagamo brez večjih težav. Morali se bomo zelo potruditi in dati vse od sebe, da se uvrstimo v Izrael, vsekakor pa mora biti prvi cilj, da se začenjamo redno uvrščati na evropska prvenstva.«

Po slovesu nekaterih starejših igralcev, v prvi vrsti Mateja Nastrana, Martina Puša, Marka Blažića in Martina Steleta, večino reprezentance sestavljajo mlajši igralci, ki so bili še nedolgo nazaj še mladinci. Zdaj ste v njej tudi v nekakšni vlogi mentorja?

»Po svojih najboljših močeh se trudim, da mlajšim soigralcem pokažem, kako sam doživljam ta šport, kaj mi pomeni in kaj ti vaterpolo lahko da s pravilnim odnosom na treningih in tekmah. Imamo veliko mladih, nadarjenih igralcev, ki pa jim manjka več treninga, profesionalnosti in konec koncev več težkih tekem. Upam, da mi bo v kratkem še kdo od mlajših igralcev sledil in šel v tujino, čeprav bi seveda še raje videl, da bi v Sloveniji kakšen klub začel delovati na profesionalni ravni. S tem bi pridobila tudi reprezentanca.«

Za vami je po nekaj letih spet prva prava profesionalna sezona. Z reškim Primorjem ste osvojili prvo mesto v regionalni ligi A-1 in boste v prihodnji sezoni igrali v Premier ligi, v hrvaškem prvenstvu ste bili tretji. Kako ste zadovoljni z minulo sezono?

»Želja je bila, da se uvrstimo v regionalno Premier ligo in da se v hrvaškem prvenstvu uvrstimo med prve štiri ekipe. S tretjim mestom smo po dveh zmagah nad zagrebško Mladostjo cilj celo presegli, kajti ekipa je bila na novo sestavljena. Ob meni je prišlo še nekaj drugih igralcev, zato smo nekaj časa potrebovali, da se uigramo. Zame osebno pa je bila sezona turbulentna, saj sem si takoj na začetku sezone zlomil nogo, tako da nekaj časa nisem smel v vodo in izpustil nekaj tekem, nato pa mi je v drugi četrtfinalni tekmi končnice počil bobenček in sem tudi moral nekaj časa počivati, vendar sem v tekmah za tretje mesto le lahko zaigral. Ampak če potegnem črto čez njo, sem s sezono zadovoljen, novo pa je bilo to, da sem menjal igralno mesto. Običajno igram kot center, v Primorju pa je bil moj osnovni igralni položaj na beku, občasno pa sem bil tudi na centru.«

Vaš trener je bil Igor Hinić, legendarni hrvaški vaterpolist, ki je leta 2012 s hrvaško reprezentanco osvojil tudi zlato olimpijsko kolajno v Londonu?

»Celotna ekipa Primorja je bila odlično sestavljena. V njej je bil tudi Petar Muslim, ki je leta 2012 prav tako igral v Londonu, pa Črnogorec Darko Brguljan, ki je tudi reprezentant in sem se veliko naučil od vseh teh starejših igralcev, od obnašanja, odnosa do športa, kajti to so le pravi profesionalci in igrajo na visoki ravni. Zelo zadovoljen sem bil tudi s trenerjem Hinićem, ki veliko ve o igralnih mestih, na katerih sam igram in mislim, da sem nadgradil svojo igro.«

Čeprav ste igrali na Hrvaškem, pa ste vsaj z enim očesom zagotovo spremljali tudi domače prvenstvo, ki je bilo bolj zanimivo kot v zadnjih letih? 

»Ogledal sem si kar nekaj tekem, ki so bile na spletnem prenosu, tudi tiste v Alpe Waterpolo ligi, v živo pa sem gledal končnico državnega prvenstva, saj smo na Hrvaškem nekoliko prej končali sezono. Veseli me, da so bile tekme veliko bolj izenačene kot prejšnja leta, tudi ekipe so pridobile na kakovosti, saj je bilo v njih nekaj novih tujcev, ki so jim pomagali. Mislim, da se vse skupaj premika na bolje, sploh v Ljubljani in Mariboru, v Kranju pa že tradicionalno dela dobro, kar so potrdili tudi z vsemi tremi osvojenimi lovorikami. Še vedno se v Kranju z domačimi igralci dela več kot v drugih klubih, zato je tudi njihov nabor večji.«     

FOTO: Tit Košir

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.