Matjaž Štandeker: Verjamem, da se bomo prihodnjo nedeljo veselili uvrstitve na EP

Na aprilski redni letni skupščini je bil soglasno za novega predsednika Zveze vaterpolskih društev Slovenije izvoljen Matjaž Štandeker, predsednik AVK Branik Maribora. V tem času se je dodobra seznanil s problematiko na ZVDS in tudi že uvedel nekatere spremembe. Pisarna ZVDS se seli v Maribor, kjer bo imela svoje prostore na bazenu Pristan, novi sekretar zveze je Robert Grubišić Čabo, novi direktor reprezentanc pa Jernej Seljak. Toda trenutno so v ospredju kvalifikacije za uvrstitev na EP 2024, ki se nezadržno približujejo.

Gospod predsednik, za začetek se morava dotakniti kvalifikacijskega turnirja, ki bo prihodnji teden v Kranju. Dejstvo je, da bi nova uvrstitev na evropsko prvenstvo prinesla večjo prepoznavnost vaterpola v slovenskem prostoru? 

»Se popolnoma strinjam in o tem smo se na začetku tedna v Kranju tudi pogovarjali na sestanku predsedstva in vsi smo si bili enotni, da moramo reprezentanci omogočiti čim boljše pogoje, da se pripravi na kvalifikacijske tekme. Sodeč po tem, kar sem videl na prijateljski tekmi z mlado ekipo Mladosti in kar vidim na treningih, so fantje marljivi in zagnani. Fantom sem pred prvim treningom na začetku priprav dejal, da je imperativ rezultat in uvrstitev na evropsko prvenstvo, toda najbolj pomembno je, da zgradijo ekipo, ki bo skupaj držala tudi po koncu kvalifikacij, ko bodo spet v svojih klubih. Zgraditi morajo medsebojno spoštovanje, saj so reprezentanca. Verjamem, da bodo uspeli v tem in da se bomo prihodnjo nedeljo veselili uvrstitve na evropsko prvenstvo.«

Dotakniti se morava tudi 30. Dneva vaterpolistov, ki bo v petek in soboto v Kamniku, kjer bomo ob članski reprezentanci na delu videli tudi mlajše selekcije slovenskih vaterpolistov?

»Vse čestitke in zahvala gredo Calcit Water Polu in njegovemu predsedniku Darku Homarju, ki že trideset let goji to tradicijo. To bo dejansko lepa priložnost, da vidimo, kaj premore slovenski vaterpolo in da veliko pozornosti namenjamo tudi mlajših selekcijam. Za petek pa tudi pripravljamo še presenečenje, ki pa naj za zdaj ostane skrivnost.«

Že nekaj časa je minilo, odkar ste na mestu predsednika ZVDS zamenjali Boštjana Tušarja, ki je imel s svojo ekipo zagotovo nemalo zaslug, da je slovenski vaterpolo v zadnjih letih spet bolj prepoznaven, in v vzponu?

»Vsekakor moramo poudariti, da če ne bi bilo Boštjana Tušarja in njegove ekipe, je vprašanje, kaj bi bilo danes s slovenskim vaterpolom? Vsi skupaj imajo nemalo zaslug, da je preživel in da lahko zdaj z novim elanom nadaljujemo to pot. Bodo pa rezultati tisti, ki bodo pokazali, ali delamo dobro. Čas je tisti, ki vedno pokaže, ali se dela dobro ali ne.«

Čeprav so bili v preteklosti že narejeni številni koraki v smeri razvoja slovenskega vaterpola, če omenimo obuditev članske reprezentance, v letošnji sezoni eno najbolj zanimivih državnih prvenstev in novoustanovljeno Alpe Waterpolo ligo, vas še vedno čaka veliko dela?

»Drži in v tej smeri tudi nadaljujemo delo. Postavili smo novega direktorja vaterpolskih reprezentanc, Jerneja Seljaka, postavili selektorje vseh selekcij, ki jih imamo, strokovni svet je potrdil delo selektorja, na ZVDS pa je, da skuša slediti programom selektorjev. Po članskih kvalifikacijah je na vrsti selekcija U15, ki jo v Podgorici od 8. do 16. julija čaka evropsko prvenstvo. Vse to so veliki zalogaji za našo malo zvezo, ki ima omejena sredstva, s katerimi razpolaga, vendar imamo vseeno visoke cilje.«

Kako bo s tekmovanji v novi sezoni? AWL se je prijela, se obeta še kakšna sprememba? Selektor članske reprezentance Krištof Štromajer je v enem od pogovorov omenil, da bi se v drugo regionalno ligo vključila slovenska reprezentanca, toda podobne načrte ima tudi Ljubljana Slovan?

»Res je, razmišljanja gredo tudi v smeri, da bi z reprezentanco nastopili v regionalni ligi. Strokovno vodstvo zdaj dela projekcijo možnosti udeležbe v regionalni ligi. Osebno pa ne bi zavračal nobene ideje. Na enem od prejšnjih sestankov je bilo govora o tem, da bi šli v to zgodbo z eno ekipo, toda če bi podobno željo imel tudi kdo izmed klubov, da bi šel sam, se bomo o tem pogovarjali tudi na predsedstvu. Vse skupaj bo povezano z urniki preostalih tekmovanj, koliko bo to možno in izvedljivo. Ta urnik se pa že dela.«

V vsakem primeru pa AWL ostaja?

»Tako je, AWL ostaja in v njej bo v novi sezoni še nekaj novih klubov.«

Kaj pa državno prvenstvo, v katerem je bilo letos pet klubov. Ali je kakšna možnost, da se tekmovanju pridruži še kakšen slovenski klub?

»Delamo na tem in skupaj s terminskim načrtom bo znano tudi to. Sicer pa je Matej Koder, ki je tudi član predsedstva, zadolžen za organizacijo druge lige, da bi bilo v članska tekmovanja vključenih čim več članskih ekip. Vzporedno to velja tudi mlajše kategorije, kajti zelo pomembno je, da imamo že pri najmlajših kategorijah čim več ekip in tekem.«

Je pa dejstvo, da je razvoj vaterpola omejen tudi z infrastrukturo, kajti ni prav veliko primernih bazenov za igranje vaterpola?

»To drži. Če pogledamo samo Calcit Water Polo, ki že dolga leta dosega lepe rezultate in sploh nima svojega zimskega bazena, tako da mora gostovati v Kranju. Veseli me, da bo nov bazen v Ljubljani, kar je zagotovo dobro in to so nove pozitivne priložnosti za vaterpolo.«

Kaj je vaša želja, da bi se premaknilo v vaterpolu v teh štirih letih, ki so pred vami?

»Eden od ciljev zagotovo je, da bi se s člansko reprezentanco in tudi z mlajšimi selekcijami redno uvrščali na evropska prvenstva, drugi pa je, da bi razširili klubsko bazo, in da bi se čim več otrok ukvarjalo z vaterpolom. Vendar moramo biti realni, kajti glede na prepoznavnost vaterpola in nabor igralcev, sodimo med manjše zveze. Moramo pridobiti več denarja za pokrivanje in pomoč pri programih vseh selekcij in več konkurenčnih tekmovanj turnirskega načina, da bodo vsi ti mladi igralci dobili potrebne izkušnje. 

Narediti moramo vse, da bi tudi vaterpolske tekme postale podobne dogajanjem na košarkarskih ali odbojkarskih tekmah, da bi bilo tudi »življenje« na tribunah, ne samo sama igra v vodi. Zraven morajo biti vsi elementi, ki so potrebni za vrhunsko športno prireditev. Dober napovedovalec, prenosi tekem, glasbeni vložki, lep športni dogodek. V Mariboru smo v letošnji sezoni že začeli to. Upal bi si reči, da imamo enega najboljših športnih moderatorjev v Sloveniji, Mitjo Šeška, ki napoveduje tudi Zlato lisico, Planico … in je tudi sam nekdanji vaterpolist. Razume zgodbo in zna dvigniti občinstvo na noge in bo uradni napovedovalec tudi na kvalifikacijskem turnirju v Kranju.«

FOTO: Aleksander Sokler

Miha Štamcar
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.