V mislih Finska, cilj je Izrael

Slovenska vaterpolska reprezentanca bo od petka do nedelje v Kranju gostila kvalifikacije za uvrstitev na evropsko prvenstvo, ki bo od 3. do 16. januarja prihodnje leto v Netanji v Izraelu. Selektor Krištof Štromajer je izbral petnajsterico, ki se bo v konkurenci Finske (petek, 20.40), Švice (sobota, 20.40) in Romunije (nedelja, 11.10) še drugič zaporedoma skušala uvrstiti na EP.

Pred slabimi tremi tedni je Štromajer v kranjskem olimpijskem bazenu zbral dvaindvajseterico igralcev, ki so konkurirali za petnajst izbrancev, kolikor jih bo lahko igralo v kvalifikacijah. Pred njim je bila težka naloga, kajti v tem času so vsi, ki so se udeležili priprav, navdušili s svojim odnosom do dela, toda sedmerica se je od izbrane vrste morala posloviti.

»Žal je prostora le za petnajst igralcev, kar sem fantom tudi povedal. Nihče od njih v prihodnosti ni odpisan, nasprotno. Verjamem, da bodo tudi ti, ki od danes ne bodo več z nami, nadaljevali enako zavzeto, kajti vrata reprezentance so odprta vsem,« je svojo odločitev pojasnil slovenski selektor.

Pred uvodno tekmo s Finsko je v slovenski vrsti nekaj negotovosti, kajti do te tekme so imeli le eno pripravljalno tekmo z mlado ekipo zagrebške Mladosti, minulo soboto pa je igrala še na 30. Dnevu vaterpolistov Slovenije v Kamniku, ko se je pomerila med sabo.

»Če primerjam te priprave z lanskimi, ko smo se pripravljali za evropsko prvenstvo v Splitu, so fantje še dvignili raven svoje volje do dela in navzven gleda dobro. Je pa težko karkoli primerjati, še manj pa, da bi se hvalil, kako dobro smo pripravljeni. Vse se bo pokazalo v vodi, kjer se bo o vsem odločalo,« ne želi ničesar prehitevati selektor slovenske reprezentance, ki od vseh treh nasprotnikov najmanj pozna prvega, Finsko. Veliko manjša neznanka je Švica, s katero je Slovenija igrala pred letom in pol, ko se je z njo pomerila na prijateljski tekmi v Kranju in kasneje še v februarskih kvalifikacijah za EP. Ti dve reprezentanci naj bi bili glavni konkurentki slovenski izbrani vrsti za uvrstitev na EP, medtem ko je prvi favorit Romunija.

»Fincev ne poznamo, saj se v zadnjih letih niso pojavljali nikjer, tudi ne v mlajših selekcijah, me pa veseli, da se vaterpolski krog širi. Toda kot pravim vedno, gledati moramo nase, na to, kako bomo mi igrali, zavedamo pa se, da bo ta prva tekma zelo pomembna. Trenutno razmišljamo le o Fincih, ta tekma bo za nas v tem trenutku najbolj pomembna. Predvsem bo pomemben začetek tekme, o čemer se že dve sezoni pogovarjamo tudi v Triglavu. Šele po tej tekmi bomo razmišljali o Švici, ki jo sicer resda bolje poznamo, ne vemo pa, v kakšni zasedbi bodo prišli. Sicer pa jih bomo videli pred svojo tekmo s Finsko, kar nam bo morda nekoliko lažje. Normalno je, da bomo na obeh tekmah naredili vse, da zmagamo.«

Le okoli dvanajst ur po tekmi s Švico pa bodo morali slovenski vaterpolisti v nedeljo še enkrat v vodo, ko se bodo pomerili z Romuni.

»Mislim, da bo to morda celo naša najlažja tekma na turnirju, dejstvo pa je, da bomo proti Romunom videli, kam dejansko sodimo v evropskem vaterpolu. Vsekakor pa je naš prvi cilj uvrstitev na evropsko prvenstvo,« je odločen Štromajer.

Nov sistem tekmovanja na EP

Ob kranjski kvalifikacijski skupini se bodo za sedem prostih mest v Izraelu borili še na Nizozemskem, Malti in v Turčiji. Devet ekip je na EP že uvrščenih, in sicer najboljših osem z zadnjega EP v Splitu (Hrvaška, Madžarska, Španija, Italija, Grčija, Francija, Črna gora in Gruzija) ter domačin prvenstva, Izrael. Iz kvalifikacij bodo na EP napredovali zmagovalci skupini ter tri najboljše drugouvrščene ekipe.

Sicer pa je LEN objavil, da je spremenjena formula evropskih turnirjev za starostne skupine in za člane. Na EP bodo ekipe razdeljene v štiri skupine s po štirimi ekipami, vendar z novim formatom. Ekipe, ki bodo nastopile v Izraelu, bodo razdeljene v dve diviziji. V prvi bo najboljših osem ekip z zadnjega EP, v drugi pa sedem ekip iz kvalifikacij in Izrael. Ekipe iz prve divizije bodo v prvem delu tekmovanja razdeljene v dve skupini, prav tako iz druge divizije. Neposredno se bosta v četrtfinale uvrstili le prvouvrščeni ekipi iz prve divizije, medtem ko bodo za preostala štiri mesta med sabo igrale tretje in četrtouvrščene ekipe iz prve divizije ter prvo in drugouvrščene ekipe iz druge divizije. Tretje in četrtouvrščene ekipe iz druge divizije bodo igrale za mesta od 13. do 16., poraženci razigravanja med ekipami prve in druge divizije bo čakal boj za mesta od 9. do 12., zmagovalci pa se bodo vključili v četrtfinalne boje.

Seznam slovenske reprezentance v kvalifikacijah za EP

Vratarja: Jure Beton (AVK Triglav), Gašper Žurbi (Calcit Water Polo).

Igralci: Jaša Kadivec (Primorje, Hrv), Jaša Lah, Jan Justin, Aljaž Troppan, Andraž Pušavec, Juš Vončina, Benjamin Popović, Aleksander Paunovič (vsi AVK Triglav), Aljaž Pevec (Branik Maribor), Matija Bernard Čanč, Vukašin Stefanović, Enej Potočnik (vsi Ljubljana Slovan) in Aleksander Cerar (Calcit Water Polo).

Selektor: Krištof Štromajer, pomočniki selektorja: Jaka Mikoletič, Teo Galič, Marko Gostić.

Spored tekem kvalifikacijske skupine D v Kranju

Petek, 23. junij: Švica – Romunija (19.00), Slovenija – Finska (20.40), sobota, 24. junij: Finska – Romunija (19.00), Slovenija – Švica (20.40), nedelja, 25. junij: Švica – Finska (9.30), Slovenija – Romunija (11.10).

Preostale kvalifikacijske skupine za člansko EP

Skupina A (Nizozemska): Nizozemska, Litva, Poljska, Portugalska.
Skupina B (Malta): Nemčija, Malta, Ukrajina, Bolgarija.
Skupina C (Srbija), Slovaška, Turčija, Velika Britanija

FOTO: Sebastijan Marinič

Miha Štamcar
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.