Gradski: Največ rezerv imamo pri delu v klubih

Slovenska vaterpolska reprezentanca do 15 let je na evropskem prvenstvu v Podgorici osvojila končno 21. mesto. Dva dni po vrnitvi domov smo se pogovarjali s selektorjem Tomislavom Gradskim. Na ta način niso popravili uvrstitve generacije 2004, ki je pred štirimi leti v Burgosu samo za eno gol izgubila s Španci v play-offu za uvrstitev v četrtfinale.

Domov ste se vrnili s tremi zmagami in tremi porazi, kar je bilo na koncu dovolj za 21. mesto?

»Takšen je bil sistem tekmovanja. Švica, ki je zmagala le enkrat, je recimo mesto pred nami, premagala pa je prav nas. Na vseh tekmovanjih so četrtfinalne tekme najbolj pomembne, pa naj si bo to od 1. do 8. mesta, od 9. do 16. mesta in od 17. do 24. mesta. Kaj naj rečem? Videli smo, kje smo in kaj smo. V Podgorici sta se izkazala dva igralca, na katera bi lahko v prihodnosti, seveda, če bosta kakovostno trenirala, lahko resno računali. Ne bi o imenih, kajti ob 21. mestu je vseeno težko koga hvaliti. Drugo, kar je, je to slovenska realnost, kar se dela v mlajših kategorijah tiče in to je tisto, kar me najbolj skrbi. Mislim, da bomo morali v slovenskem vaterpolu marsikaj spremeniti, če bomo želeli napredovati. Zanimiva je informacija, da so Romuni letnik 2004 od nas izgubljali za gol, dva, v Podgorici pa so nas premagali za več kot 20 golov razlike. Se pravi, da se je v teh štirih letih marsikaj spremenilo, na žalost na slabše za nas. Večina reprezentanc več vlaga v mlajše kategorije, kar se vidi tudi po številu skupnih dni priprav. Upam, da se bo z novim vodstvom to spremenilo in da bodo k temu pripomogli tudi rezultati članske reprezentance, ki se je uvrstila na EP. Začeti bomo morali od najmlajših kategorij, tu mislim že na letnik 2012, če ne celo 2013, se pravi, da bomo morali vzpostaviti sistem, ki bo proizvajal reprezentante. Brez tega ne bomo daleč prišli.«

Skratka, to je naša trenutna realnost. Morda je bil edini spodrsljaj prav poraz s Švico, ki ste ga že omenili?

»Kar 75-odstotkov švicarske ekipe je bila lani na SP v Grčiji. Kje pa so bili naši igralci? Prvič so se skupaj zbrali šele marca, zato bi težko govorili o spodrsljaju. Ne glede na to, kaj si mislimo o švicarskem vaterpolu, dejstvo je, da so začeli vlagati v vaterpolo, kar smo videli tudi na članskih kvalifikacijah, ko smo njihov odpor strli v zadnjih trenutkih tekme. Mislim, da bodo v prihodnosti igrali v B domu evropskega vaterpola veliko pomembnejšo vlogo kot do zdaj. Se je pa v Podgorici videla ta razlika v mlajših selekcijah med reprezentancami B doma in tistega v A. Prepričani smo bili, da bodo Romuni resno konkurirali Turkom, da se bodo uvrstili v četrtfinale, vendar so izgubili.«

Edini recept, kako uloviti zgornji dom B evropskega vaterpola torej je, da bo treba več trenirati?  

»V prvi vrsti bodo morali več trenirati v svojih klubih, ki so nosilci razvoja mladih vaterpolistov. Očitno je, da klubi premalo pozornosti namenjajo fizični komponenti športnikov, mi pa smo imeli prekratke priprave, da bi to dvignili na višjo raven. Druge reprezentance iz B evropskega vrha so imele okoli 55 dni priprav, v kar so všteti turnirji in evropsko prvenstvo, mi pa smo prišli do nekje 25 dni. To je premalo, zato bomo morali izboljšati delo v klubih, kar velja za vse. Več poudarka na fiziki, in če ste gledali finale med Madžarsko in Črno goro, ste lahko videli, za kakšne strele proti vratom je šlo. Sicer pa so nas Romuni dobili na moč, Švicarji pa na agresivnost, ki ji nismo znali odgovoriti. Druga težava je, da imajo klubi premalo kakovostnih tekem, to najbolj velja za Triglav in Ljubljano Slovan, kjer je večina nosilcev v mlajših kategorijah. Prav tu se vidi ta razlika, če ni težkih tekem, če se v klubih premalo pozornosti posveča fiziki in tudi taktičnim situacijam, je logično, da smo, kjer smo. Prepričan sem, da bi se v prihodnjih letih lahko popravili, ker če so Romuni toliko napredovali v štirih letih, lahko tudi mi.«

Seveda pa z EP do 15 let ta generacija ni končala svoje poti?

»Seveda ne. Imamo še nekaj igralcev, vsaj dva, tri, ki bi lahko povečali konkurenco. Čez dve leti, ko bodo igrali do 17 let, bodo fizično močnejši, za njimi bo, verjamem, več treningov in prepričan sem, da bodo takrat bolj konkurenčni. Veliko upanja vlagam v novo vodstvo ZVDS, da bo prišlo do več akcij. Že zdaj smo zahvaljujoč sekretarju zveze Robertu Grubišiću Čabi prišli do turnirjev na Poljskem in v Dečinu. Veliko odrekanj je bilo za to reprezentanco, tudi s strani staršev, pa tudi nas trenerjev, da smo šli na to EP, in če bo več vlaganj v mlajše kategorije, bodo tudi rezultati boljši. Vendar to ne gre čez noč, bomo pa morali določiti smer, po kateri bomo želeli iti.«

Miha Štamcar
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.