AWL se bo začela in končala v Banjaluki

S turnirjem v Banjaluki, ki bo potekal v soboto in nedeljo, se bo začela druga sezona v Alpe Waterpolo ligi. V njej bo letos enajst ekip, šest slovenskih, naslov pa bo branil kranjski AVK Triglav. Medsebojne tekme slovenskih klubov bodo veljale tudi za slovensko državno prvenstvo. 

V svoji prvi sezoni je ob redkih »otroških« bolezni Alpe Waterpolo liga opravičila svoje delovanje. Želja vodstva lige je bila, da bi se ob desetih klubih v lanski sezoni, v novi tekmovanju pridružilo še nekaj novincev, kar se mu je le delno izpolnilo. Tekmovanju so se pridružili banjaluški Borac, mlada ekipa zagrebške Mladosti in druga ekipa Ljubljane Slovana, v zadnjem trenutku pa je svoje sodelovanje odpovedala avstrijska ekipa WBV Graz, že pred tem pa tudi Innsbruck. Kakorkoli že, v njej bodo ob že omenjenih ekipah igrali še AVK Triglav, Ljubljana Slovan, Calcit Water Polo, Branik Maribor in Grafist Koper od slovenskih klubov ter Opatija, ASV Wien in Pallanuoto Trieste. Prvi turnir bo kot rečeno v Banjaluki ta konec tedna, drugi 18. in 19. novembra v Kopru, tretji 2. in 3. decembra v Kranju, četrti 20 in 21. januarja v Mariboru in peti 3. in 4. februarja na Reki. Na zaključni turnir, ki bo od 29. februarja do 2. marca spet v Banjaluki je neposredno uvrščen Borac, prostih pa je še pet mest.

In s kakšno je razpoloženje pred prvim turnirjem nove sezone v taboru slovenskih klubov?

AVK Triglav: Trenutno razmišljajo o pokalu Challenger

Prvi so priprave na novo sezono začeli v Kranju, kjer so lani osvojili vse tri lovorike. Tudi zanje bo turnir v Banjaluki njihov prvi uradni letošnji, čeprav je dobršen del ekipe z reprezentanco Slovenije minuli konec tedna igral na turnirju druge regionalne lige v Kotorju. Edini novinec v kranjski ekipi je mladi reprezentant Aleksander Cerar, do zdaj igralec Calcit Water Pola, ki je bil že nekaj časa na seznamu želja trenerja Krištofa Štromajerja. Od lanske ekipe trenutno manj trenirata Urban Verbič in Matic Rahne, medtem ko se Marko Gostić vse bolj posveča trenerskemu poslu, vendar še vedno trenira.

»Vse to je za nas priprava na pokal Challenger, ki nas čaka od 19. do 22. oktobra v Portu. Upam, da bomo prvič v tej sezoni v polni zasedbi in da bo lahko igral tudi Jan Justin, ki je bil do zdaj poškodovan. Ekipa, ki bo igrala v Banjaluki, bo igrala tudi na Portugalskem. Edina izjema je Jure Beton, s katerim smo dogovorjeni, da letos ne bo branil v AWL, tako da bosta v njej branila Nejc Osel in Bor Udovč, saj je to zanju primerno tekmovanje, da vidimo, iz kakšnega testa sta,« je pred prvim turnirjem v AWL dejal Štromajer, ki je tudi ocenil pripravljenost svojih varovancev.

»Mislim, da smo dobro pripravljeni, čeprav kot Triglav še nismo igrali tekem. V začetku bomo morali paziti, da ne bo prišlo do kakšnih poškodb, kajti veliko igralcev igra tudi za reprezentanco v regionalni ligi, tako da bomo morali biti glede tega pazljivi. Glede na to, da smo trenutno popolnoma usmerjeni v pokal Challenger, o ciljih v AWL niti ne razmišljamo. Toda tako kot se spodobi za Triglav, bo naš cilj v vseh tekmovanjih iti do konca, če pa bo kdo boljši, mu bomo čestitali. Vsekakor bomo delali, kot smo zadnji dve leti in temu primerni bodo tudi cilji,« je še dejal trener kranjskih vaterpolistov, ki bodo na prvem turnirju AWL v soboto igrali z ekipo Pallanuoto Trieste in v nedeljo še z drugo ekipo Ljubljane Slovana. 

Ljubljana Slovan: Letos z dvema ekipama

Ljubljančani so lani redni del tekmovanja končali na prvem mestu, vendar so na zaključnem turnirju v bazenu Kodeljevo morali priznati premoč Kranjčanom. Tako kot tudi v obeh domačih tekmovanjih, pokalu in državnem prvenstvu. Novo sezono je ekipa, ki jo bo tudi letos vodil Jure Škof, začela s številnimi novinci, ali bolje rečeno, s štirimi povratniki, reprezentančnim vratarjem Gašperjem Žurbijem, Tilnom Leskovcem, Sebastjanom Novakom in Martinom Steletom, ki so lani igrali za Calcit Water Polo, iz Maribora pa je prišel Jerko Anzulović.

»Od tujcev bo od lanske ekipe ostal le Igor Cuomo, tako da bo Anzulović naš drugi tujec v ekipi, vsi drugi so pred leti že igrali za nas in bili tudi državni prvaki. Ob preostalih v ekipi ni več Martina Puša, ki je prenehal z aktivnim igranjem. Dejstvo je, da je ekipa okrepljena in da se bomo realno borili za najvišja mesta v vseh treh tekmovanjih, v katerih bomo igrali. Trenirati smo začeli 15. avgusta, tako da smo pred prvim turnirjem že kar na visoki ravni pripravljenosti. Mislim, da smo za prvi dve tekmi dobro pripravljeni, seveda pa je pred nami še veliko dela,« je prepričan Škof.

Ker bodo medsebojne tekme slovenskih klubov štele tudi za državno prvenstvo, ki se bo sicer uradno začelo konec marca, bodo zato še toliko bolj pomembne. »To je res, ampak v letošnji sezoni bo vmes zaradi evropskega prvenstva nekaj več premora, tako da bomo lahko načrtovali dva vrhunca sezone,« je še dodal Škof, ki je nekaj besed spregovoril tudi o drugi ekipi ljubljanskega kluba.

»Njen trener bo Aleš Komelj, v njej pa bodo naši mlajši igralci. Za to ekipo bi lahko rekli, da je razvojna ekipa, iz katere bi čez dve leti v prvo prišlo pet, šest igralcev, s katerimi bi v doglednem času prišli s tujcem ali dvema do ekipe, ki bi lahko igrala tudi kaj več, kot igramo. Za začetek vsaj v pokalu Challenger, morda tudi drugo regionalno ligo, ki smo jo želeli igrati že letos. Z novim bazenom, ki se gradi, bi bilo to zanimivo tudi za mesto Ljubljana.«

V Banjaluki bosta v prvem krogu ljubljanski ekipi igrali med sabo, dan pozneje, v nedeljo pa bo prva ekipa igrala z Dunajčani, mlajša pa s kranjskim Triglavom.

Branik Maribor: S pomlajeno zasedbo

V minuli sezoni so bili Mariborčani največja osvežitev slovenskega vaterpola, novo pa so začeli v pomlajeni zasedbi, vendar odločeni, da napredujejo v svoji igri in kakovosti. »Mi smo zelo pomladili ekipo. Z izjemo vratarja Marina Jukića so se zahvalili obema preostalima tujcema, prišli pa so Anes Hadžić iz Sarajeva, Miha Šantak iz Nove Gorice in Luka Brčić iz Zagreba. Ekipi smo pridružili tudi Nikolo Miletića, ki je lani igral le za mladince, tako da gre za precej spremenjeno zasedbo od lani in tudi mlajšo. V letošnji sezono bomo velik poudarek dali razvoju naših mlajših igralcev, kolikor bo to možno,« je na kratko novince v mariborski ekipi predstavil njen trener Tomislav Gradski.

»Ker smo dokaj pozno začeli priprave, saj smo bili nekaj časa brez bazena na Pristanu, smo še nekoliko v zaostanku. Sem pa toliko bolj zadovoljen z obiskovanjem treningov, disciplino in marljivostjo igralcev. Do turnirja v Banjaluki ne bomo imeli niti ene pripravljalne tekme, zato bomo šele tam videli, kje sploh smo. Iskreno povedano niti ne vem, kaj od tega turnirja sploh lahko pričakujemo,« je pred odhodom v Banjaluko še dejal Gradski.

Mariborčani bodo v Banjaluki v soboto igrali z domačini, dan pozneje pa z Opatijo.

»Ne o Borcu ne o Opatiji ne vemo prav veliko, ampak verjetno tudi oni ne o nas. Ker bo šlo za prvi turnir, bo veliko neznank glede vseh ekip, morda še najmanj glede Triglava, ki bo tudi letos, z izjemo prihoda Cerarja, bolj ali manj v isti zasedbi. Videli bomo, kaj bodo prinesla letošnja tekmovanja. Če se bomo uvrstili na zaključni turnir, bo to za nas uspeh.«

Calcit Water Polo: Vrnil se je Lukas Zdravković Gligorovski

Z nekaj skromnejšimi načrti, kot v zadnjih nekaj letih se v novo sezon podajajo v Calcit Water Polu. Zaradi katastrofalnih poplav v Kamniku, zaradi katerih so ostali brez svojega bazena Pod Skalco, so treninge začeli v Domžalah. »Šele, ko smo šli v kranjski bazen, smo lahko začeli normalno trenirati. Po koncu lanske sezone nas je zapustilo pet igralcev, smo pa za zamenjavo za Cerarja dobili štiri mlade igralce iz Kranja. Velika okrepitev bo tudi vrnitev Lukasa Zdravkovića Gligorovskega, ki se po nekaj letih igranja v Srbiji vrača domov. Prav tako sta se v bazen vrnila Jeretina in Ostrež. V ekipi ostajata tudi Blazević in Gledec. Ekipa je mlada in željna igranja. V ligi AWL se bomo tudi letos poskušali prebiti na zaključni turnir,« je o ciljih kamniških vaterpolistov povedal njihov trener Gašper Šenica. 

V prvem krogu bodo Kamničani v Banjaluki igrali z avstrijsko ekipo ASV Wien, v nedeljo pa jih čaka še tekma z domačim Borcem. 

Grafist Koper: Brez velikih pričakovanj

V Kopru do zadnjega niso vedeli, ali bodo v novo sezono sploh krenili s člansko ekipo. »Dejstvo je, da smo imeli veliko težav. Žal ni pokroviteljev, tako da starejši igralci, ki so bili do zdaj navajeni na plačilo, ki že tako ni bilo veliko, nimajo več interesa igrati, tistih, ki so ostali, pa je bilo zelo malo, tako da smo ekipo sestavili s pomočjo igralcev iz Nove Gorice in Trsta. Borimo se naprej, najbolj pomembno je, da bomo igrali v članski konkurenci in s tem tudi v državnem prvenstvu. Kakšnih velikih ciljev nimamo, vseeno pa se nadejamo kakšne zmage v AWL in pozneje v državnem prvenstvu, zavedamo pa se, da nimamo ekipe za najvišja mesta,« je trenutni položaj v koprski zasedbi opisal Aleš Stopar, ki bo v novi sezoni trener Grafist Kopra. 

»Treninge smo začeli nekoliko pozneje od drugih slovenskih klubov, saj imamo v ekipi veliko reševalcev iz vode, ki so bili zasedeni, tako da smo nekaj časa trenirali v okrenjeni zasedbi. Na prvem turnirju ne bomo v ravno najboljši formi, na dvig forme računamo v nadaljevanju sezone. V Banjaluki proti Opatiji in mladi ekipi Mladosti verjetno težko pričakujemo kaj več, nam bo pa turnir prišel prav, da bomo videli, kaj nam še manjka. Ne glede na vse bomo skušali priti do zmage na vsaki tekmi, vprašanje pa je, ali bomo tega tudi sposobni. Želja je, da bi v državnem prvenstvu prišli do končnice, v AWL pa predvsem dobiti čim več točk iz tekem s slovenskimi klubi,« je še dodal Stopar.  

RAZPORED TEKEM:

Sobota, 7. 10. – 13.00 Grafist Koper : Opatija, 14.30 Triglav : PN Trieste, 16.00 Ljubljana Slovan : Ljubljana Slovan 2, 17.30 Calcit Water Polo : Wien, 19.00 Grafist Koper : Mladost, 20.30 Branik : Borac

Nedelja, 8. 10. – 9.00 PN Trieste :Mladost, 10.30 Wien : Ljubljana Slovan, 12.00 Opatija : Branik, 13.30 Ljubljana Slovan 2 : Triglav, 15.00 Borac : Calcit Water Polo

FOTO: Aleksander Sokler

Miha Štamcar
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.