Boris Margeta po EP: Fantje dajejo svoj maksimum

Borisa Margeto smo pred odhodom na svetovno prvenstvo v vodnih športih, ki bo potekalo med 2. in 18. februarjem v Dohi (Katar), povprašali predvsem o minulem evropskem prvenstvu, ki je potekalo na Hrvaškem.

Končalo se je EP v vaterpolu. Španci so bili v finalu po preobratu za zadetek boljši od Hrvatov. Že na prvi tekmi skupinskega dela so domačini zmago dosegli šele po streljanju petmetrovk. Pričakovano?

»Težko bi rekel, kaj je bilo pričakovano in kaj ne, saj že nekaj let o zmagovalcu odločajo malenkosti ali kanček sreče, kar seveda dela vaterpolo zanimiv. Kar nekaj reprezentanc je po kakovosti enakovrednih in vsaka lahko premaga vsako, odvisno od dneva, razpoloženosti, kot rečeno, odloča lahko ena žoga, en strel ali ena podaja za gol.«

Govoril sem s hrvaškimi navijači. Nobeden si ni upal napovedati, da bo Hrvaška v finalu. Prijetno presenečenje je bila Madžarska, ki je brez številnih prvokategornikov osvojila četrto mesto.

»Hrvaška je odlična ekipa, kot Italija, Španija, Grčija, Črna gora, presenetiti zna Francija, dvignila se je Nemčija, skratka zelo zanimivo in izenačeno. Občuten padec je doživela le Gruzija, kjer so se poškodovali kar trije igralci iz prve sedmerke, zato lahko rečemo, da je bilo to pričakovano. Za vse je bila prijetno presenečenje Madžarska s pomlajeno ekipo. To le dokazuje, kako velik bazen igralcev imajo. Ve se, da Madžari delajo zelo analitično in spremljajo vse obetavne igralce od 15 leta naprej. Kampi mlajših državnih selekcij so skorajda mesečni, treniranje dvakrat na dan je obvezno, če se želiš ukvarjati z vaterpolom, skratka odlična predstava.«

Hrvaški komentator je ob vašem sojenju v finalu omenil, da ste edini sodnik, ki si vzame tudi čas za to, da se pogovori s kakšnim trenerjem. Če ni skrivnost, o čem se običajno pogovarjate?

»Prav veliko časa med tekmo sodnik sicer nima za pogovore s trenerjem. Mi pa res ni nikoli problem trenerju razložiti, zakaj sem kaj dosodil, ali po potrebi priznati, da sem naredil napako. Seveda vse temelji na spoštljivem odnosu obeh in reku lepa beseda lepo mesto najde. Običajno trener vpraša, zakaj in če čas dopušča, vedno tudi povem – ne vodim pa dialoga, je le odgovor. Primer, o katerem govorite, ja to vprašanje so mi postavili hrvaški novinarji na tekmi Grčije, ko je Vlahos pristopil do mene in vljudno vprašal, zakaj penal, katera številka, kar sem mu tudi odgovoril in sva šla vsak na svojo stran.«

Seveda ne moremo mimo slovenske reprezentance. Že drugič zapored se je uvrstila na EP.

»Ja vse čestitke, zelo ponosen!!! Ni večjega veselja in ponosa poslušati slovensko himno, ne glede na rezultat.«

Vlogo selektorja je prevzel legendarni Mirko Vičević. Ob uvodni predstavitvi je omenil, da je on selektor in ne trener. Osnovno pripravljenost naj bi igralci dobili v klubih, vendar se je pred EP ukvarjal veliko časa prav s tem dejavnikom.

»Velikokrat sem že povedal, da se ne maram in nočem mešati ali komentirati strokovnega dela. Delo v klubih je tako kot je, seveda je vedno mogoče delati bolje, in če si zastavimo višje cilje kot zgolj sodelovanje na EP, bo tu potrebno precej več truda in dela. Moja hči je plavalka, stara 13 let in trenira 8x tedensko plus nedeljske tekme. Tukaj gre predvsem za dogovor s klubi, ki so jedro tako zveze kot reprezentance. Treba bo delati po programu in vanj vložiti mnogo truda in ur. Mi je pa jasno, da fantje dajejo svoj maksimum, saj morajo od nečesa živeti in preživeti. Nekatere reprezentance si pomagajo tako, da večina reprezentantov igra v tujini, saj jim sami ne morejo nuditi tako finančnih kot strokovnih pogojev. Torej problem je kompleksen, najlažje je reči, da se v klubih slabo dela. Potreben je tako finančni kot strokovni vložek v fante in kontinuirano spremljanje in nadgrajevanje naših najmlajših.«

Selektor želi nadaljevati s slovensko reprezentanco. Želi videti posnetke tekem vseh slovenskih klubov. Občutek imam, da bo sestavil reprezentanco iz najboljših igralcev, ki igrajo po vseh slovenskih klubih.

»Vesel sem, da je Mirko našel izziv v Sloveniji. Pripeljati tako osebo, kot je on na naša tla, zasluži vse pohvale in čestitke. Občutek vas ne vara, prepričan sem, da bodo v reprezentanci vsi, ki si to zaslužijo. Vedeti pa morate, da reprezentanca ni samo 15 igralcev, ki so odšli v Dubrovnik, pač pa vseh 20 in več, ki jih je sodelovalo na reprezentančnih akcijah. Vsem je treba čestitati, tudi celotnemu strokovnemu vodstvu in zvezi.«

Ste zadovoljni z uvrstitvijo slovenske izbrane vrste? Ne nazadnje je minilo kar dobrih dvajset let od zadnje zmage, ki je zdaj prišla proti Malti.

»Sem zadovoljen seveda. Kakorkoli gledamo na Malto, je država, ki res veliko vlaga v vaterpolo. Ne nazadnje bo gostila naslednje tri finalne turnirje lige prvakov. Sem pa prepričan, da se s trudom da doseči tudi več in verjamem, da na naslednjo zmago ne bomo dolgo čakali.«

So nas opazili tudi tuji strokovnjaki?

»Na EP vsi gledajo vse. Tako, da tudi mnogo klubskih trenerjev prihaja pogledati, kakšen je nabor igralcev. Na podlagi predstav na EP se seveda dogajajo tudi prestopi in ponudbe za igralce. No, kar pa so mi vsi omenili, pa da smo bili zelo lično oblečeni in se obnašali kot ekipa.«

Ta teden se je zaključil tudi četrti turnir Alpske vaterpolo lige. Prijetno presenečenje je bila sodnica iz Avstrije, ki je po mnenju mnogih svoje delo opravila odlično. Se bodo sodnice začele pojavljati tudi na največjih tekmovanjih?

»Sodnice se že mnogo let pojavljajo na vaterpolskih tekmovanjih. Sodijo tudi finala. Res pa je, da smo verjetno edina oaza v Evropi, kjer nimamo ženskega vaterpola, zatorej je tudi žensko sodnico težko dobiti. Niti pod razno mi ni jasno kako, da smo skorajda edina država brez ženskega vaterpola …«

foto: Aleksander Sokler

Aleksander Sokler
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.