Legendi Xavi Garcia in Dani Lopez Pinedo se poslavljata

Po poročanju Total-waterpolo portala, sta se od vaterpola poslovila še dva legendarna igralca. Prvi je Xavi Garcia (pred časom je že dal izjavo … ), ki je igral za dve reprezentanci, drugi je eden najboljših vratarjev Dani Lopez Pinedo.

Xavi Garcia

FOTO: VK Jug AO

Rojen: 5. januar 1984 (starost 37 let)
Položaj : desno krilo
Klubi : UE Horta, Barcelona, ​​Terrassa, Barceloneta, Primorje, Jug.

Medalje z reprezentanco – Španija: 5. Svetovno prvenstvo: srebro (2009), bron (2007), evropsko prvenstvo: bron (2006). Hrvaška: 4. olimpijske medalje: srebro (2016), svetovno prvenstvo: zlato (2017), bron (2019), evropsko prvenstvo: bron (2018).

Medalje z dvema reprezentancama

Številni vaterpolisti so v zadnjem desetletju spremenili državljanstvo in igrali za dve reprezentanci. Ni pa veliko tistih, ki so medalje osvojili z dvema različnima ekipama. Eden od njih je Xavi Garcia . V selekciji Španije je zbral pet medalj. Potem ko leta 2013 ni bil povabljen v reprezentanco Španije, je vzel hrvaško državljanstvo.

Garcia je za Hrvaško imel “srebrni prvenec”. Njegovo prvo večje tekmovanje z novo reprezentanco so bile olimpijske igre 2016, na katerih je Hrvaška končala na 2. mestu. S Hrvaško je še naprej osvajal medalje v letih 2017, 2018 in 2019. Pred olimpijskimi igrami 2020 je napovedal, da se bo po igrah v Tokiu upokojil. Ni imel sreče, da bi se poslovil z medaljo, vendar mu bo njegov zadnji gol za Hrvaško na tekmi za 5. mesto ostal še dolgo v spominu.

Najpomembnejša Garciajeva trofeja na klubski ravni je bila Liga prvakov 2016 z Jugom iz Dubrovnika.

Vsekakor je močan pečat je pustil tako v španskem kot tudi v hrvaškem vaterpolu. Kot je še dejal, je Dubrovnik njegov drugi dom.

Dani Lopez Pinedo

Rojen : 16. julij 1980 (starost 41 let)
Položaj : vratar
Klubi : Mediterrani, Sant Andreu, Barceloneta.

Medalje z reprezentanco: 4. Svetovno prvenstvo: 2 srebrni (2009 in 2019). Evropsko prvenstvo: 2 srebrni (2018 in 2020)

Petkratni olimpijec je vodil najmlajšo ekipo

Najstarejši igralec turnirja v Tokiu je bil španski vratar Dani Lopez Pinedo (41). Njegovi nastopi v Tokiu so dokazali, da je stavek “Vratarji so kot vino, s staranjem so vse boljši” točen.

Bil je eden najboljših vratarjev turnirja, vendar kljub temu Španija, ki je veljala za eno največjih favoritk, odšla brez medalje. Španci so zasedli končno 4. mesto po porazu z Madžarsko. Olimpijska kolajna ostaja za Lopeza, ki ne bo več igral za reprezentanco, neizpolnjene sanje.

Kljub temu je s Španijo osvojil štiri srebrne medalje in več posameznih nagrad. Bil je najboljši vratar evropskega prvenstva 2020 in svetovnega prvenstva 2019. Od leta 2008 je Lopez igral za Barceloneto, ki je leta 2014 osvojila Ligo prvakov.

Dani Lopez (ESP) Photo: Laszlo Balogh/Total Waterpolo

Aleksander Sokler
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.