Katere ekipe so se (že) uvrstile na svetovno prvenstvo 2022?

Olimpijske igre so se pravkar končale, vendar se bodo  najboljše vaterpolske ekipe spet kmalui zbrale na Japonskem. Preloženo 19. FINA svetovno prvenstvo bo na Japonskem v Fukuoki med 13. in 29. majem 2022.

Po OI igrah v Tokiu je seznam sodelujočih ekip na prvenstvu v Fukuoki skoraj popoln. Olimpijske igre so bile hkrati hkrati tudi eden izmed kvalifikacijskih turnirjev. Vstopnice so si lahko ekipe priborile še v svetovni ligi, svetovnem pokalu ter na kontinentalnih kvalifikacijah ali prvenstvih. Pogoji za uvrstitev so bili za ženske in moške enaki.

Sodelujoče ekipe

  1. Japonska se je kvalificirala ker gosti svetovno prvenstvo
  2. Dve (2) najboljši ekipi iz prejšnje svetovne lige, če še nista kvalificirani kot država gostiteljica.
  3. Štiri (4) najboljše ekipe z zadnjega svetovnega pokala ali olimpijskih iger, če še niso kvalificirane kot gostiteljica ali iz svetovne lige.
  4. Devet (9) ekip s petih (5) celin (kontinentalne kvalifikacije ali kontinentalna prvenstva), če niso kvalificirane kot država gostiteljica in iz svetovne lige ali olimpijskih iger/svetovnega pokala.
  5. Devet ekip bo izbranih po naslednjih kriterijih: a) Evropa – 3, b) Amerika – 2, c) Azija – 2, d) Afrika – 1, e) Oceanija – 1.

Prvo kvalifikacijsko tekmovanje je bila svetovna liga 2020, kjer so si vstopnice priborile Črna Gora in ZDA (moški) in ZDA in Madžarska (ženske).

Srbija, Grčija, Madžarska, Španija (moški), Španija, Rusija, Avstralija in Nizozemska (ženske) so se uvrstile na podlagi rezultatov na olimpijskih igrah.

Evropsko kvalifikacijsko tekmovanje je bilo evropsko prvenstvo 2020. V naslednjih mesecih bo znano, katere ekipe bodo zastopale druge celine.

Doslej se je na prvenstvo v Fukuoki uvrstilo deset moških in deset ženskih ekip.

Kvalificirane ekipe, moški

Gostitelj : Japonska.
Svetovna liga : Črna gora (1. mesto v svetovni ligi), ZDA (2.).
Olimpijske igre : Srbija (1.). Grčija (2.), Madžarska (3.), Španija (4.).
Evropsko prvenstvo : Hrvaška (4.), Italija (6.), Rusija (8.).

Preostalih šest mest bodo zasedle ekipe, ki se bodo uvrstila preko celinskih tekmovanja v Ameriki, Aziji, Afriki in Oceaniji.

Kvalificirane ekipe, ženske

Gostitelj : Japonska
Svetovna liga : ZDA (1.), Madžarska (2.).
Olimpijske igre: Španija (2.), Rusija (4.), Avstralija (5.), Nizozemska (6.).
Evropsko prvenstvo : Italija (5.), Grčija (6.), Francija (7.).

Preostalih šest mest bodo zasedle ekipe, ki se bodo uvrstila preko celinskih tekmovanja v Ameriki, Aziji, Afriki in Oceaniji.

ZDA, Madžarska, Španija, Italija, Grčija, Rusija in Japonska bodo imele ekipe na moškem in ženskem turnirju, vendar se bo ta seznam verjetno še povečal.

Vir:tTotal-waterpolo,
Fotografija: lalex.k

Aleksander Sokler
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.