Začenja se Evropsko prvenstvo za U17 na Malti

Danes se začenja Evropsko prvenstvo U17 za moške, ki potekala na Malti vse do 19. septembra. Športni kompleks v mestu Gzira bo  prizorišče zanimivih bojev. Na evropsko prvenstvo se je skušala na kvalifikacijah v Mariboru uvrstiti tudi naša izbrana vrsta, vendar je morala takrat priznati premoč proti Romunom in Rusom, ki so se uvrstili na tekmovanje.

Med leti 1983 in 2007 je pod okriljem LEN-a potekalo 12 evropskih prvenstev za ekipe U18, evropska prvenstva U19 se igrajo od leta 1970, lani je bilo to tekmovanje odpovedano zaradi pandemije COVID.

Doslej je potekalo sedem moških evropskih prvenstev U17, pet ekip je osvojilo naslove. Madžari so bili prvi evropski prvaki leta 2008 v Beogradu. Italijani so naslova osvojili leta 2010  Stuttgartu in leta 2019 na zadnjem prvenstvu v Tbilisiju leta 2019. Črna gora ima dve zlati, osvojila jih je v letih 2013 in 2017 (zanimivo je, da je prvenstvo obakrat gostila Malta). Hrvaška je bila leta 2011 zmagovalka na Reki in je tako postala prva in doslej edina domača ekipa, ki je osvojila zlato medaljo. Srbija je zlato osvojila leta 2015, ko je bilo evropsko prvenstvo U17 del 1. evropskih iger v Bakuju.

Pred dvema letoma v Tbilisiju prvič v zgodovini ni bilo ekip iz nekdanje Jugoslavije. Poleg tega nobena od treh držav ni prišla do polfinala. Italija je v finalu premagala Španijo, bron je odšel na Madžarsko, Grčija je končala na 4. mestu.

Na prihajajočem prvenstvu bo igralo 16 ekip. Razdeljeni so v štiri skupine po štiri. Zmagovalci skupin se bodo uvrstili v četrtfinale, drugo in tretje uvrščene ekipe se bodo v osmini finala pomerile za preostala štiri mesta, ki vodijo med osem najboljših.

Branilka naslova Italija bo v skupini A. V tej skupini ji bo največja konkurentka Črna gora, ki ji tekmovanje na Malti več kot ustreza . V skupini sta še Nizozemska in Ukrajina.

V skupini B bo Španija, drugouvrščena v Tbilisiju, imela že prvi dan zelo zahtevno nalogo. Danes se bo v derbiju pomerila proti Hrvaški. Ta dvoboj bo verjetno odločal o prvem mestu skupinskega dela, saj težko verjeti, da bi jim načrte prekrižali domačini ali pa ekipa iz mariborskih kvalifikacij Romuni.

Evropsko prvenstvo v U17 2021 (Malta, 12.-19. september)

Skupine

Skupina A: Italija, Črna gora, Nizozemska, Ukrajina
Skupina B: Španija, Malta, Hrvaška, Romunija
Skupina C: Madžarska, Nemčija, Rusija, Belorusija
Skupina D: Grčija, Srbija, Gruzija, Turčija

1. dan

Skupina A: Črna gora – Ukrajina (9:00), Nizozemska – Italija (17:40)
Skupina B: Hrvaška – Španija (13:00), Malta – Romunija (19:00)
Skupina C: Nemčija – Belorusija (10:20), Rusija – Madžarska (16:20)
Skupina D: Srbija – Turčija (11:40), Gruzija – Grčija (15:00)

Vir in foto Total Waterpolo

Aleksander Sokler

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.