Osebno trenerstvo za hujšanje in pridobivanje mišične mase

Zmotno je mišljenje, da se za osebno trenerstvo odločijo le tisti, ki si želijo popolnoma izklesati svoje telo. Veliko ljudi (ne glede na to, kakšno postavo imajo) lahko sodeluje z osebnim trenerjem, da si postavi cilje vadbe in jih doseže ob pravilni izvedbi.

Osebno trenerstvo je smiselno, saj so osebni trenerji strokovnjaki za fitnes, ki skupaj s posamezniki učijo obliko in tehniko vadbe, skrbijo za odgovornost strank do svojih ciljev in ustvarjajo prilagojene načrte vadbe, ki temeljijo na posameznikovih potrebah po zdravju in telesni pripravljenosti.

Osebnega trenerja lahko najamemo iz različnih razlogov; lahko ga najamemo za pridobivanje telesne teže, pridobivanje mišične mase ali za pomoč pri izgubljanju telesne teže. Sploh pri zadnjem prejemamo številna vprašanja.

In verjemite, sploh ni presenetljivo, da se veliko vprašanj ponavlja. Zakaj najeti osebnega trenerja? Kako pogosto moram hoditi v fitnes, da so vidni rezultati? Ali mi osebni trener lahko svetuje tudi glede prehrane? Veliko teh vprašanj smo že obravnavali, a ker še vedno dobivamo različna mnenja, smo najpogostejše strnili v to krajši sestavek. 

Mimogrede, na Omisli.si/trenerja so zbrali vse preverjene osebne trenerje, če ga zares iščete…

Zakaj se odločiti za osebno trenerstvo?

Morda ste med tistimi, ki z veseljem sledijo svojemu programu in se treningu posvetijo ob času, ki jim najbolj ustreza. S tem ni nič narobe, a vendar osebni trener doda svojo noto, ko vi začnete obupavati pri določenih ponovitvah. Tu stopi podpora osebnega trenerja, ki je ta predvsem v vlogi motivatorja, ki nenehno nadgrajuje ter stopnjuje zahtevnost vaj za lažje in hitrejše napredovanje. A najpomembnejše, osebni trener je tu zato, da skrbi za pravilno izvajanje vaje oziroma prilagoditev le-te za najbolj optimalno izvedbo vaje.

Ta del je nasploh pomemben pri začetnikih, ki nimajo časa, motivacije in energije, da bi učinkovit trening opravili sami. Podpora, nasveti in spodbuda, ki prihajajo ob varni izvedbi, so ključni, da se izognete poškodbam ter vadba postane vaša navada.

Večkrat lahko pri osebnem trenerstvu vidimo tudi žensko osebno trenerko. Pravzaprav lahko opazimo trend, da je v zadnjih parih letih ženskih trenerk precej več. Nekateri omogočajo tudi brezplačno prvo vodenje, saj je pomembno, da se z osebnim trenerjem dobro razumeta in od njega/nje začutite pravo motivacijo.

Kdaj potrebujem osebnega trenerja?

Osebnega trenerja je najbolje najeti na začetku vaše poti k izgubi telesne teže ali k pridobivanju telesne mase. Predvsem pa je pomembno tudi ob porodu, ko je zaradi morebitne diastaze rektusov in številnih drugih pojavov potrebno biti še posebno previden pri ponovnem uvajanju telesa k redni aktivnosti.

Osebno trenerstvo  – zgradite si boljše telo

Delo osebnega trenerja ni samo vadba. Njihova najboljša praksa je vstopiti v glavo svoje stranke, poiskati čarobni motivator, ki je specifičen zanjo, in jo prepričati, da uspe. Pomanjkanje motivacije je glavni razlog, zakaj ljudje na treningih vržejo uteži nazaj in obupajo. Medtem ko nekatere stranke obožujejo vsak vidik vadbe, druge potrebujejo dodaten pritisk, da opravijo delo in se še naprej pojavljajo.

V kolikor so pri tem osebni trenerji učinkoviti, je to lahko koristen način zaslužka za preživetje, hkrati pa ljudem pomaga pri doseganju ciljev glede fitnesa.

Osebni trener bo zagotovil individualni načrt vadbe, ki bodo temeljil na več merilih. Zagotavljanje individualnega režima vadbe je šele začetek, še prej pa je pomembno, da se o vajah in napravah primerno usposobite.

Ali je osebni trener hkrati tudi nutricionist?

Strokovnjaki za fitnes ponujajo tudi osnovno raven prehranskega poučevanja. Čeprav je njihov glavni poudarek fizična aktivnost, osebni trener posluša cilje vadbe strank in oblikuje okvirni načrt za njihovo doseganje.

Kaj pa pravzaprav počno nutricionisti v nasprotju z osebnim trenerstvom?

V prvi vrsti je naloga nutricionistov, da stranke izobrazijo o pravilni prehrani zanje. Posamezniki se čedalje bolj zavedamo pomena prehrane in le-ta prihaja v ospredje našega življenjskega sloga. Zakaj? Ker želimo živeti dlje, se izogniti boleznim in se dobro počutiti v svojem telesu.

Nutricionisti so najpomembnejši pri vseh živilih in prehrani. Strankam svetujejo pri zdravem življenjskem slogu s primarnim poudarkom na vnosu hranil. Nutricionisti med drugim spoštujejo prehranske potrebe svojih strank in zagotovijo prehranske nasvete, načrte obrokov in prehranska dopolnila.

Obenem poučijo svoje stranke o osnovnih konceptih prehranjevanja ter svetujejo na podlagi njihove anamneze, ki vključujejo tudi vsa zdravila in dodatke, ki jih stranka jemlje. Ne samo to, nutricionist bo preučil celotni strankin življenjski slog za oceno ravni stresa, vzorce spanja, gibanja in ravni energije.

Določitev pravega načrta je zahtevna

Res je, določitev načrta je zahtevna in dolgotrajna, saj ni možnosti, ki bi ustrezala vsem. Vsak program mora biti prilagojen in zgrajen z mislijo na dolgoživost in praktičnost.

Pomembno je, da je načrt oblikovan glede na vaše edinstvene potrebe – z vašimi posebnimi cilji in rešitvami za doseganje uspeha.

S tako veliko načrti prehranjevanja, dodatnimi vitamini in bizarnimi zdravili, ki jih obstaja, ljudje težko vedo, kaj je-kaj, ko gre za njihovo prehrano, zato je tu naloga nutricionista, da vas o tem pouči.

Kako pogosto naj treniram?

Eno najpogostejših vprašanj stran je, kako pogosto pa pravzaprav moram hoditi na trening? Seveda brez dela rezultati ne bodo vidni. Seveda je to odvisno od posameznika, vendar bi običajno morali trije treningi na teden zadostovati, da začnete čutiti in videti rezultate.

Čeprav boste, tako kot vse, imeli več koristi od tega, če boste vložili več – z obzirom, da seveda ne smete pretiravati. Ali boste vedno delali s svojim trenerjem, je odvisno od vas in kako ste motivirani oziroma kako pogosto si lahko privoščite trening.

Hitro nas tema osebno trenerstvo in fitnes industrija pripelje tudi do različnih prehranskih dodatkov. Nekatere številni jemljejo zgolj zato, ker jih večina, a pomembno je, da jemljemo tiste, ki manjkajo našemu organizmu. Tu vam bo lahko pomagal nutricist.

Kako hitro bom videl rezultate, če se odločim za osebno trenerstvo?

Pričakujte, da boste rezultate svojega trening prej začutili kot jih boste videli. Ljudje, ki začnejo z novim programom vadbe in so dosledni pri vadbi, običajno poročajo o izboljšanju spanja, razpoloženja in ravni energije v dveh do treh tednih. Spremembe v sestavi telesa pogosto trajajo dlje; bolj ko boste dosledni pri svojih vadbah in bolj se boste držali svojega prehranjevalnega načrta, prej bodo rezultati vidni.

Ali lahko zaupam AFP licenčnemu trenerju?

AFP licenca je eden najbolj znanih licenčnih programov za osebno trenerstvo. Nekateri zagovarjajo, da brez nje ni pravega osebnega trenerja. Vsekakor je pomembno, da ima osebni trener poglobljeno znanje s področja sestave človeškega telesa in delovanja le-tega v gibanju. Prav tako mora znati razločiti pravilne vaje in oceniti stanje telesa na začetku vadbenega programa ter mora imeti znanje nadzorovanja ter pravilne izvedbe vaj. To je ključnega pomena pri izbiri trenerja, ki ima lahko različne licence. Največkrat osebnega trenerja izberemo na podlagi priporočil prijateljev, a dobro je, da tudi sami vidimo, če nam le-ta res ustreza.

Aleksander Sokler

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.