Tehnični komite FINA sprejel spremembo pravil

Novi Tehnični vaterpolo komite FINA je sprejel odločitev o spremembi nekaterih pravil vaterpolske igre, ki bodo stopila v veljavo s 1. januarjem 2023.

Prva bo ta, da bo sodnik pri situaciji za petmetrovko lahko počakal, če igralec izkoristi prednost, in šele kasneje dosodil kazenski strel. Pred tem je namreč prednost pomenila to, da se petmetrovke ne sme več dosoditi.

Pri izvajanju petmetrovke bosta morala obrambna igralca na levi in desni po novem stati tri metre stran od izvajalca, vsi preostali pa za linijo šestih metrov. Vratar bo pri prvem odmiku z gol linije opozorjen, pri drugem pa sledi izključitev. Zamenjati ga bo moral igralec iz bazena, a brez pravic vratarja (branil bo lahko le z eno roko). Enako bo veljalo tudi za izvajalca najstrožje kazni, ki bo moral stati na liniji petih metrov, ne pa bližje.

Spremembo bo doživel tudi vaterpolski “ofsajd” – pravilo dveh metrov. Po novem bo veljalo le še dva metra izven vratnic gola, ne pa več po celotni navidezni liniji do proge.

Namesto izraza “brutality” se bo uvedel termin “violent conduct”. Avtomatska kazen za izključitev brez pravice zamenjave bo sedaj na mesto ene, takoj pomenila dve tekmi premora za igralca.

Gol bo priznan, ko bo celotna žoga s celotnim obsegom prešla gol linijo.

Ponovno se uvaja možnost prekrška v napadu zaradi zavlačevanja, vendar le v zadnji minuti tekme (predvsem ob vračanju žoge iz napadalne nazaj v svojo obrambno polovico ali pa svojemu vratarju).

FOTO: Aleksander Sokler

Jaka Mikoletič
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.